Χαιρετίζουμε τη συμφωνία για τα ορυκτά Ουκρανίας και ΗΠΑ - Λαμβάνεται υπόψη η ένταξη του Κιέβου στην ΕΕ
Shutterstock
Shutterstock
Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Χαιρετίζουμε τη συμφωνία για τα ορυκτά Ουκρανίας και ΗΠΑ - Λαμβάνεται υπόψη η ένταξη του Κιέβου στην ΕΕ

Τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ για τους ουκρανικούς φυσικούς πόρους χαιρέτισε την Παρασκευή (02/05) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Πάουλα Πίνιο δήλωσε ότι: «Χαιρετίζουμε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες. Η συμφωνία λαμβάνει υπόψη ιδίως την ενταξιακή διαδικασία της Ουκρανίας στην ΕΕ και το κεκτημένο της ΕΕ, το οποίο είναι καίριας σημασίας».

 «Αυτό είναι κάτι που είχαμε συζητήσει με τους Ουκρανούς εταίρους μας και κατανοούμε ότι αυτό ήταν και δικό τους μέλημα - να διασφαλίσουν, δηλαδή, ότι μια τέτοια συμφωνία δεν θα σταθεί εμπόδιο στην πιθανή μελλοντική ενταξιακή διαδικασία», πρόσθεσε η Π. Πίνιο.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική αξιολόγηση της Επιτροπής, η συμφωνία Ουκρανίας-ΗΠΑ δεν είναι αποκλειστική, επομένως δεν θα έχει αντίκτυπο στο Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ανουάρ Ελ Ανουνί, επανέλαβε ότι «προτεραιότητα για την ΕΕ είναι να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε θέση ισχύος».

Επισήμανε ότι η ΕΕ συνεχίζει να αυξάνει τη στρατιωτική της υποστήριξη προς την Ουκρανία, με τη δέσμευση των κρατών-μελών για διάθεση έως και 23 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος και την επίτευξη κατά δύο τρίτα του στόχου για παράδοση πυρομαχικών φέτος.

«Όσο ισχυρότερη είναι η Ουκρανία στο πεδίο των μαχών, τόσο ισχυρότερη θα είναι και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Ελ Ανουνί, προσθέτοντας ότι η ΕΕ εμμένει στη δέσμευση που έχει αναλάβει εδώ και τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι «η ΕΕ συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και ανά πάσα στιγμή για να στηρίξει την Ουκρανία στο δικαίωμά της στην άμυνα και στην προσπάθεια προς μία μακρά και δίκαιη ειρήνη».

«Όσο περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, μπορούν να μοιραστούν αυτόν τον κοινό στόχο για την ενίσχυση της Ουκρανίας, τόσο το καλύτερο», πρόσθεσε, τέλος, η Π. Πίνιο