Ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας βρέθηκε η Κίμπερλι Γκιλφόιλ, στο πλαίσιο της ακρόασής της για τον διορισμό της στη θέση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Αθήνα.
Το επόμενο βήμα θα είναι η επικύρωση του διορισμού της (αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη) από την Ολομέλεια της Γερουσίας.
Η Γκιλφόιλ ήταν η μία από τις 5 υποψηφιότητες που πέρασαν σήμερα από ακρόαση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Αρχικά γερουσιαστές έδωσαν συστάσεις στο προεδρείο για τους λόγους που πρέπει να γίνει δεκτή η κάθε υποψηφιότητα, πριν περάσουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι από ακρόαση.
Υπήρξε ωστόσο ένα απρόοπτο καθώς ο γερουσιαστής που θα μιλούσε για την Γκιλφόιλ δεν είχε εμφανιστεί στην ώρα του λόγω οικογενειακού προβλήματος.
Όταν εμφανίστηκε, ο κ. Χάγκερτι, ανέφερε για την Γκιλφόιλ: «Είναι έμπειρη δημοσιογράφος, εξαιρετική στη στρατηγική πολιτική. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για τη θέση. Με εμπειρία σε ΜΜΕ και σε νομικά θέματα», ανέφερε μεταξύ άλλων, παρουσιάζοντας το επαγγελματικό βιογραφικό της.
«Έχει ισχυρούς δεσμούς με την ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ και αυτό την κάνει μια εξαιρετική επιλογή. Συνεργαστήκαμε μαζί και από την αρχή με βοήθησε σε νέα κεφάλαια της πορείας μου», πρόσθεσε.
Γκιλφόιλ: Είναι μεγάλη τιμή να είμαι πρέσβης στην Ελλάδα
Στην πρώτη της τοποθέτηση, πριν δεχτεί τις ερωτήσεις της Επιτροπής, η Κίμπερλι Γκιλφόιλ είπε για την υποψηφιότητά της:
«Είναι μεγάλη τιμή και δέχομαι ταπεινά την πρόταση του προέδρου Τραμπ για να είμαι η πρέσβης στην Ελλάδα. Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Ευχαριστώ την οικογένεια και τους φίλους μου ιδίως στον αδελφό μου, τους γονείς μου που είναι περήφανοι για μένα σήμερα, για τις ρίζες του πατέρα μου από το που ήρθε στη χώρα για ένα καλύτερο μέλλον. Το να πάω στη γενέτειρα της Δημοκρατίας είναι τεράστια τιμή.
Η Ελλάδα ενέπνευσε τον δυτικό κόσμο με τις ιδέες της και μέσα στους αιώνες ενέπνευσε γενιές ηγετών, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Αυτή η κληρονομιά διαμόρφωσε τον δυτικό κόσμο και την χώρα μας. Ως πρώτη κυρία στην Καλιφόρνια με βοήθησαν να καταλάβω τη σημασία των διεθνών σχέσεων. Και θα μεταφέρω αυτή την εμπειρία μου στην Ελλάδα».
Προτεραιότητά μου να επιταχύνω περαιτέρω τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής άμυνας
Η Γκιλφόιλ αναφέρθηκε στη δέσμευση της Ελλάδας στις αμυντικές δαπάνες και επαίνεσε την κυβέρνηση γι' αυτό. «Η Ελλάδα είναι ένας στενός σύμμαχός μας. Η Ελλάδα είναι χώρα σταθερότητας. Είναι από τις κορυφαίες σε έξοδα σε αμυντικές δαπάνες με 3% του ΑΕΠ και θα φτάσει σταδιακά στο 5% όπως έχει δεσμευτεί. Επενδύει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα», είπε.
Αναφέρθηκε στις σημαντικές αγορές αμερικανικού αμυντικού εξοπλισμού (μαχητικά F-35, ελικόπτερα Apache και Blackhawk, καθώς και σύγχρονα πλοία) και επεσήμανε τη σημασία του κοινού σχεδίου συμπαραγωγής φρεγατών τύπου Constellation, το οποίο ενισχύει τη βιομηχανική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας. «Αν επιλεγώ, θα είναι προτεραιότητά μου να επιταχύνω περαιτέρω τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής άμυνας», δήλωσε.
Η Γκιλφόιλ αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ενέργειας, αναφέροντας τον τερματικό σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα και την πλωτή μονάδα FSRU στην Αλεξανδρούπολη, που διευκολύνουν τις εξαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ καλύπτουν ήδη το 20% της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, έναντι μόλις 2% πριν από πέντε χρόνια.
«Η Ελλάδα είναι επί χρόνια στενή συνεργάτης με τις ΗΠΑ, έχει ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια στα ανατολικά. Οι δύο χώρες έχουν κάνει μεγάλα βήματα και στην ενέργεια. Ο αγωγός στην Αλεξανδρούπολη θα ενισχύσει γειτονικές χώρες».
«Αν επιλεγώ, θα συνεργαστώ με την Ελλάδα για την εμπορική αξιοποίηση επενδύσεων σε βασικούς αγωγούς φυσικού αερίου, όπως ο λεγόμενος “Κάθετος Διάδρομος” που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και την Κεντρική Ευρώπη», πρόσθεσε.
Παράλληλα, τόνισε τη σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ελλάδας με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, που ενισχύουν την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια.
Έκανε επίσης αναφορά στον τομέα των επενδύσεων, αναφέροντας πως η σχέση των δύο χωρών είναι σαν έναν «γερό βράχο».
Αναφερόμενη στην ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ, είπε πως «έχει τεράστια συνεισφορά στη χώρα μας», ενώ πρόσθεσε πως αν επιλεγεί για τη θέση θα δουλέψει «σκληρά για την ενίσχυση των ισχυρών δεσμών των δύο χωρών»
«Θα δώσουμε βάση σε Άμυνα, Τεχνητή Νοημοσύνη, ενέργεια, ναυτιλία, υποδομές, τεχνολογία φαρμακευτικά, φιλοξενία και στον αγροτικό τομέα», είπε ακόμη προσθέτοντας πως «θα επιδιώξω να επενδύσει και η Ελλάδα στις ΗΠΑ για να συνεχιστεί αυτή η αμοιβαία συνεργασία μας».
Περιοχή με προκλήσεις όπως το μεταναστευτικό
Στην πρώτη ερώτηση που δέχτηκε η Γκίλφοϊλ, κλήθηκε στο να απαντήσει στο τι δεσμεύεται να κάνει ώστε να κρατήσει στο ίδιο επίπεδο τις σχέσεις των ΗΠΑ με τις χώρες στην ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα.
«Είναι μια περιοχή με ιδιαιτερότητες και προκλήσεις όπως το μεταναστευτικό. Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι Αμερικανοί πολίτες που ζουν σε περιοχές της Μέσης Ανατολής και κινδυνεύουν, θα έχουν μια ασφαλή έξοδο και βοήθεια από χώρες όπως η Ελλάδα, ή η Κύπρος»
Σε ερώτηση για τα ζητήματα Άμυνας και Ενέργειας, απάντησε: «Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα είναι σταθερά πάνω από το 3% και έχει δεσμευτεί στη Χάγη για να φτάσει στο 5%. Έχουμε μία στρατιωτική βάση που είναι η πλέον κρίσιμη γεωπολιτικά για εμάς. Θα την επισκεφτώ για να κατανοήσω τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που υπάρχουν για την ασφάλεια. Για την ενέργεια, η Ρεβυθούσα είναι μία πολύ κρίσιμη για μας συνεργασία, ενώ και το φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη λόγω της Ρωσίας και της Κίνας, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα», είπε αρχικά.
Και πρόσθεσε: «Θέλω να διασφαλίσω ότι προστατεύουμε στρατηγικά τη συμμαχία μας με την Ελλάδα. Οπότε βάλαμε στόχους τους πέτυχαν. Δικαίωσαν την προσδοκία μας. Είμαστε περήφανοι για όσα έχουν πετύχει στον τομέα της Άμυνας».
Να προστατέψουμε τα συμφέροντα Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ
Για τα ελληνοτουρκικά, η Γκίλφοϊλ ρωτήθηκε για τις σχέσεις των δύο κρατών και για την ΑΟΖ, αλλά και για την σχέση με τον Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκία και αν θα συνεχιστεί όπως είχε κάνει και ο Τζορτζ Τσούνης (που έδωσε το παρόν στη διαδικασία).
«Προτεραιότητα θα είναι η στενή σχέση με τον πρέσβη μας στην Τουρκία. Έχω ισχυρή συνεργασία και με τον Τζορτζ Τσούνη από την πρώτη ημέρα. Η Τουρκία έχει αποκλειστεί προς το παρόν από τα f-35 γιατί η Τουρκία επέλεξε να συνεργαστεί με τη Ρωσία για τα S-400. Θέλουμε έναν σταθερό συνεργάτη που θα πετυχαίνει τους στόχους που θέτουμε, όπως κάνει η Ελλάδα. Δεν το βλέπουμε αυτό από την Τουρκία αυτή τη στιγμή όπως το βλέπω εγώ ως πολίτης.
Θα δουλέψουμε για να λύσουμε ορισμένα από αυτά τα ζητήματα. Αλλά βασικός στόχος μας είναι η ασφάλεια και να προστατέψουμε τους στενούς μας συνεργάτες στην περιοχή: την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Η Ελλάδα είναι κλειδί στην περιοχή και πρέπει να γίνει σεβαστό. Οφείλουμε να στηρίξουμε συνεργάτες όπως η Ελλάδα όπως έχει κάνει η ίδια αποδεδειγμένα».
Δείτε σε βίντεο την ακρόασή της στη Γερουσία εδώ