Γιατί ο Τραμπ αρνείται την επιστροφή του στο Twitter

Γιατί ο Τραμπ αρνείται την επιστροφή του στο Twitter

Το κόστος που είχε για τον Ντόναλντ Τραμπ ο αποκλεισμός του από το twitter είναι πάρα πολύ μεγάλος. Το πόσο βαθιά πληγή ήταν αυτό για τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ φανερώνεται και από το γεγονός ότι μετά το συμβάν έσπευσε να δημιουργήσει δικό του μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ενάμιση περίπου χρόνο μετά, ο νέος ιδιοκτήτης του twitter, Ίλον Μασκ, μετά από δημοσκόπηση αποφάσισε την άρση του αποκλεισμού του Τραμπ από την πλατφόρμα.

Ωστόσο έχει περάσει μία εβδομάδα και ο πρόεδρος ακόμα τηρεί σιγή ιχθύος. Μάλιστα προ λίγων ημερών έχει δηλώσει ότι δεν βλέπει κανένα λόγο για να δρομολογήσει την επιστροφή του στην πλατφόρμα.

Η εν λόγω δήλωσή του έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με όσα δήλωνε το 2017, ότι δηλαδή «το Twitter είναι ένα υπέροχο πράγμα για μένα, γιατί μπορώ να εκφραστώ…»

Δεν είχε μάλιστα εκφράσει να παραδεχθεί ότι «ίσως να μην ήμουν εδώ για να σας μιλήσω τώρα ως πρόεδρος, αν δεν είχα έναν άμεσο και ειλικρινή τρόπο να βγάζω τη λέξη».

Γιατί άραγε ένας πολιτικός που κατά δική του ομολογία οφείλει την εκλογή του στο twitter, τώρα αρνείται την επιστροφή σε αυτό; Την απάντηση σε αυτό την κατέχει σίγουρα μόνο ο ίδιος ο Ντοναλντ Τραμπ.

Τα χρήματα που τον κρατούν μακριά

«Η απλούστερη εξήγηση είναι η πιο πιθανή - πρόκειται για χρήματα», λέει ο Τζος Τάκερ, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU).

Και ο λόγος γίνεται ακριβώς γιατί με μία πιθανή επιστροφή του στο twitter, οι πιθανότητες να καταρρεύσει η δική του πλατφόρμα, το Truth Social, είναι σημαντικές.

Πέρυσι, η ιδιωτική εταιρεία που κατέχει την Truth Social, η Trump Media & Technology Group (TMTG), ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συγχωνευθεί με μια εισηγμένη στο χρηματιστήριο, την Digital World Acquisition Corp (DWAC).

Το DWAC είναι αυτό που είναι γνωστό ως Εταιρεία Εξαγοράς Ειδικού Σκοπού (Spac). Τα Spacs διαφημίζονται ως ένας τρόπος για να επιταχυνθεί η συχνά αργή διαδικασία ανάληψης δημόσιας μιας ιδιωτικής εταιρείας. Με απλά λόγια, σημαίνει συγχώνευση μιας εταιρείας που δεν είναι σε χρηματιστήριο με μια που είναι.

Τόσο η TMTG όσο και η DWAC συμφώνησαν να συγχωνευτούν, αν και η συμφωνία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους επενδυτές να συσσωρεύουν χρήματα στο DWAC - όλοι τους εικάζουν ότι η συμφωνία θα πραγματοποιηθεί. Η εταιρεία κέλυφος αποτιμάται επί του παρόντος σε περισσότερα από 800 εκατομμύρια δολάρια (665 εκατομμύρια £).

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η DWAC θα εξαγόραζε μόνο το ένα τέταρτο της TMTG, η πρόσφατα συγχωνευμένη εταιρεία του κ. Τραμπ θα αξίζει τουλάχιστον 3-4 δισεκατομμύρια δολάρια, λέει ο Michael Ohlrogge, ακαδημαϊκός που ειδικεύεται στη Spacs.

«Θα κατείχε τη συντριπτική πλειοψηφία. Θα του κατείχε πιθανώς το 70 ή το 80% της».

Αν όλα περάσουν, θα γίνει αυτό το επιχειρηματικό εγχείρημα ένα από τα πιο επιτυχημένα στην καριέρα του Ντόναλντ Τραμπ.

Άρα ίσως η επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ, να μην επιστρέψει στο Twitter δεν είναι απλώς ζήτημα εγωισμού και σνομπισμού. Ωστόσο αν αποτελεί προτεραιότητά του η επιστροφή στην προεδρία, ίσως τελικά χρειαστεί να κάνει αυτό το σημαντικό βήμα πίσω για να μπορέσει να ξαναποκτήσει τον παλμό του 2017.