«Ελλάδα και Κύπρος είναι δύο χώρες απόλυτα συνεργάσιμες στρατιωτικά με τις ΗΠΑ και πολύ περισσότερο άξιες της οικονομικής γενναιοδωρίας του αμερικανικού Ναυτικού. Είναι καιρός να αντικαταστήσουμε την Αττάλεια με την Αθήνα ή το Μπόντρουμ με τη Λάρνακα».
Γιατί πρέπει να σταματήσουν οι ελλιμενισμοί αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην Τουρκία
AP Photo / Navy Office of Information
AP Photo / Navy Office of Information

Γιατί πρέπει να σταματήσουν οι ελλιμενισμοί αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην Τουρκία

«Ελλάδα και Κύπρος είναι δύο χώρες απόλυτα συνεργάσιμες στρατιωτικά με τις ΗΠΑ και πολύ περισσότερο άξιες της οικονομικής γενναιοδωρίας του αμερικανικού Ναυτικού. Είναι καιρός να αντικαταστήσουμε την Αττάλεια με την Αθήνα ή το Μπόντρουμ με τη Λάρνακα».

Για πολλούς ναύτες και πιλότους του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, οι επισκέψεις σε λιμάνια αποτελούν το αποκορύφωμα της επιχειρησιακής και επαγγελματικής τους ανάπτυξης τους. Για δύο ή τρεις ημέρες, το Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποιεί την κλασική - για τις ΗΠΑ -  υπόσχεση στρατολόγησης «ενταχθείτε στο Πολεμικό Ναυτικό και δείτε τον κόσμο».

Σύμφωνα με ανάλυση του Michael Rubin στο 19fortyfive.com, πριν από την κάθε πρώτη τους επίσκεψη στο λιμάνι, οι ναύτες λαμβάνουν διαλέξεις σχετικά με το πώς θα πρέπει να φέρονται ως «πρέσβεις» των χωρών προέλευσής τους και ότι η συμπεριφορά του οφείλει και πρέπει να είναι υποδειγματικές. 

Για τις χώρες υποδοχής, η επίσκεψη στο λιμάνι είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Τα αεροπλανοφόρα μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 5.000 άνδρες και γυναίκες, ενώ ακόμη και τα μικρότερα πλοία μπορούν να σημαίνουν γεμάτα ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ για αρκετές ημέρες. Για πολύ καιρό, ωστόσο, οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Ναυτικού και οι διοικητές των πλοίων έβλεπαν τις επισκέψεις στα λιμάνια κυρίως μέσα από το πρίσμα της αναψυχής. 

Η Τουρκία κάποτε φιλοξενούσε συχνά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Είναι μέλος του ΝΑΤΟ και διαθέτει εκτεταμένη τουριστική υποδομή. Ιστορικά, ήταν επίσης ανεκτική. Στην παράδοση των «λιμενικών περιστατικών», ιστορίες για τις κακοτοπιές μεθυσμένων ή αφελών ναυτικών, μία από τις πιο παράξενες είναι για τον ναυτικό που αποφάσισε να κάνει αλεξίπτωτο πλαγιάς γυμνός πάνω από την Αττάλεια, χωρίς να αντιλαμβάνεται πόσοι άνθρωποι θα γίνονταν μάρτυρες της αδιακρισίας του. 

Υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο, οι επισκέψεις στα λιμάνια της Τουρκίας έχουν καταστεί πλέον επικίνδυνες. Τον Οκτώβριο του 2011, μια ομάδα Τούρκων επιτέθηκε σε έναν Αμερικανό ναύτη του USS Ramage στο τουρκικό θέρετρο του Αιγαίου, το Μπόντρουμ (σ.σ. Αλικαρνασσός), υποτίθεται για να εκδικηθεί ένα περιστατικό σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα στο ιρακινό Κουρδιστάν, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις αναχαίτισαν και συνέλαβαν μια τουρκική ομάδα δολοφόνων. Ένα μήνα μετά την επίσκεψη του USS Ramage, ο Εγκεμέν Μπαγίς, σύμβουλος του Ερντογάν, ο οποίος τώρα υπηρετεί ως πρεσβευτής της Τουρκίας στην Τσεχική Δημοκρατία, απείλησε να χρησιμοποιήσει το τουρκικό ναυτικό εναντίον οποιουδήποτε ασχοληθεί με την εξερεύνηση φυσικού αερίου στα ανοικτά των κυπριακών ακτών και παρόλα αυτά, πλοία του αμερικανικού ναυτικού συνέχισαν να ελλιμενίζονται στην Τουρκία.

Τον Ιούλιο του 2012, επτά Τούρκοι επιτέθηκαν σε Αμερικανούς ναύτες στην Αττάλεια, όπου μόλις είχε ελλιμενιστεί το USS Abraham Lincoln. Μια τουρκική έρευνα ανέφερε ότι η επίθεση ήταν απάντηση στην κατάρριψη ενός τουρκικού αναγνωριστικού αεροσκάφους από τη συριακή πολεμική αεροπορία τον προηγούμενο μήνα, χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρητικά, υποστήριζαν την ίδια πλευρά στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Ενώ ο Λευκός Οίκος είναι επιφυλακτικός στο να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, δεδομένου του ρόλου της στο ΝΑΤΟ και της δυνατότητάς της να προκαλέσει αναστάτωση, η παρακράτηση της οικονομικής ευεργεσίας ενός λιμανιού δεν αποτελεί κύρωση - είναι απλώς μια απόφαση ότι η Τουρκία δεν αξίζει ανταμοιβή.

Οι τουρκικές αρχές θα το αντιληφθούν καθώς αγωνίζονται να γεμίσουν τα δωμάτια των ξενοδοχείων από τουρίστες που τρομάζουν από τις περιφερειακές εξελίξεις. Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία καθυστέρησε ακόμη και την έναρξη της σχολικής χρονιάς για να ενθαρρύνει τον εσωτερικό τουρισμό.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο χώρες απόλυτα συνεργάσιμες στρατιωτικά με τις ΗΠΑ και πολύ περισσότερο άξιες της οικονομικής γενναιοδωρίας του αμερικανικού Ναυτικού. Είναι καιρός να αντικαταστήσουμε την Αττάλεια με την Αθήνα ή το Μπόντρουμ με τη Λάρνακα. Ήρθε η ώρα το Πολεμικό Ναυτικό να δει τη μεγάλη εικόνα.