Γιατί η Ρωσία εκνευρίστηκε με την έκθεση για τη Ζαπορίζια

Γιατί η Ρωσία εκνευρίστηκε με την έκθεση για τη Ζαπορίζια

Ενδεχομένως στο Κρεμλίνο να θεωρούσαν πως αποτελεί μεγάλη παραχώρηση από μέρους τους να δεχθούν την αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια κι όχι απλά υποχρέωση τους. Μπορεί δηλαδή να περίμεναν πως η έκθεση της ΔΕΑΕ θα εξυπηρετούσε τις στοχεύσεις της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας να εξουδετερωθεί με διαφορετικό τρόπο η ουκρανική αντίσταση.

Ίσως έτσι να εξηγείται η παγωμένη υποδοχή της έκθεσης της ΔΕΑΕ, που φαίνεται να μην εκτίμησε αυτό που η Μόσχα ονόμασε καλή θέληση. Ο ίδιος ο Πούτιν βέβαια δήλωσε ότι εμπιστεύεται την έκθεση της ΔΕΑΕ, αλλά δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος που δεν αναφέρθηκε ότι η Ουκρανία ευθύνεται για τους βομβαρδισμό στην περιοχή. Το Κρεμλίνο φυσικά αποσιώπησε το ότι ρωσικές δυνάμεις έκαναν πρώτες στρατιωτική χρήση των εγκαταστάσεων κοντά στον πυρηνικό σταθμό, έπειτα βέβαια από τη στρατιωτική εισβολή στη χώρα και την κατάληψη της περιοχής και του εργοστασίου.

Η πρόταση της ΔΕΑΕ για μία ζώνη πυρηνικής ασφάλειας είναι δύσκολο να γίνει δεκτή από τις δύο μεριές, αν και θα ήταν απαραίτητο να προχωρήσει. Ο κίνδυνος από ένα πυρηνικό ατύχημα είναι πάντα υπαρκτός, ενώ ακόμα και μία διακοπή της ηλεκτροδότησης έχει πολλούς κινδύνους. Ένας από τους βασικούς κινδύνους που επισημαίνουν εμπειρογνώμονες είναι πως η παύση της ηλεκτροδότησης -κάτι που συνέβη τις προηγούμενες ημέρες και χρησιμοποιήθηκε μία εφεδρική γραμμή- μπορεί να διακόψει την ψύξη των πυρηνικών αποβλήτων που είναι αποθηκευμένα στους χώρους γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Το ποσοστό ραδιενέργειας που θα εκλυθεί σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί να φτάσει ή θα ξεπεράσει τα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, έπειτα από τον πυρηνικό ατύχημα που συνέβη μετά το τσουνάμι.

Είναι οπότε σαφής ο άμεσος κίνδυνος που υπάρχει στην κατεχόμενη περιοχή της Ζαπορίζια, με τις συνέπειες να μην είναι εύκολο να προβλεφθούν. Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο πως οι εμπλεκόμενοι τις κατανοούν.

Η Ουκρανία πάντως φαίνεται να αντιδρά θετικά στην έκκληση του ΟΗΕ για μία μια ζώνη ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, ως ένα βήμα για την αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι βέβαια τόνισε πως περιμένει τη ρωσική παραδοχή για τη στρατιωτική φύση των ενεργειών της για να προχωρήσει περαιτέρω. Την ίδια στιγμή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαψεύδει πως υπάρχει καν ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός στην περιοχή αυτού του σταθμού.