Για πρώτη φορά ενώπιον του ΟΗΕ οι τουρκικές επιδρομές κατά Γιαζίντι στο Ιράκ
Shutterstock
Shutterstock

Για πρώτη φορά ενώπιον του ΟΗΕ οι τουρκικές επιδρομές κατά Γιαζίντι στο Ιράκ

Ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το ΟΗΕ «έρχεται» κατόπιν επίσημης προσφυγής επιζώντων και αυτοπτών μαρτύρων η υπόθεση των αιματηρών τουρκικών αεροπορικών επιδρομών που καταγγέλλεται ότι είχαν στόχο πολιτικό νοσοκομείο στην επαρχία Σιντζάρ του Ιράκ την 17η Αυγούστου 2021.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που έρχονται προς εξέταση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον της μειονότητας των Γιαζίντι, όπως επισημαίνει σε αποκλειστικό του δημοσίευμα ο βρετανικός Guardian.

Οι αεροπορικές επιδρομές του Αυγούστου 2021 κατέστρεψαν την κλινική «Σικένιγε» στην Σιντζάρ και κόστισαν τη ζωή οκτώ ανθρώπων, ενώ περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν.

Οι τέσσερις ενάγοντες, είτε επιζώντες είτε μάρτυρες των αεροπορικών επιδρομών, καταγγέλλουν ότι παραβιάστηκε το δικαίωμά τους στη ζωή στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, όπως εγγυάται το Άρθρο 6 του διεθνούς συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα.

Περαιτέρω, οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι η Τουρκία απέτυχε να διερευνήσει τους θανάτους αμάχων από τις αεροπορικές επιδρομές και να παράσχει στα θύματα αποτελεσματικά ένδικα μέσα, γεγονός που συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων τους για άμεση, ανεξάρτητη και αποτελεσματική έρευνα βάσει του ίδιου συμφώνου.

Η καταγγελία υποβλήθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και χρειάστηκε δύο χρόνια για να προετοιμαστεί.

Η Τουρκία χαρακτήρισε τις αεροπορικές επιδρομές εκείνη την εποχή ως «απόπειρα ελέγχου» της ένοπλης πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) καθώς και της Αντίστασης της Σιντζάρ (YBS), μιας δύναμης αυτοάμυνας των Γιαζίντι. Η τελευταία αρνείται τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι συνδέεται με το PKK.

Στην προσφυγή που έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ αναφέρεται ότι το νοσοκομείο βρισκόταν κοντά σε ένα σημείο ελέγχου του YBS, αλλά καμία ένοπλη μονάδα δεν προστάτευε άμεσα την εγκατάσταση, η οποία ήταν χτισμένη σε κατοικημένη περιοχή. Οι ενάγοντες αναφέρουν ότι και οι οκτώ νεκροί ήταν μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου.

Υποστηρίζεται ότι από το 2017 περίπου 80 Γιαζίντι έχουν καταστεί «παράπλευρες απώλειες» των τουρκικών αεροπορικών επιδρομών εναντίον στόχων του PKK στο Ιράκ, όπου πολλοί μαχητές έχουν βρει καταφύγιο.

Οι ενάγοντες αναφέρουν ότι χτυπήθηκε ένα αμιγώς πολιτικό νοσοκομείο που διοικείται από το συμβούλιο της Σιντζάρ, με δέκα αίθουσες και περίπου 20 μέλη προσωπικό. Ένας εκ των καταγγελόντων, μέλος του προσωπικού του νοσοκομείου που προσδιορίστηκε μόνο ως «C1» στην προσφυγή, δηλώνει ότι δεν έχει συνέλθει από τις ψυχολογικές και σωματικές συνέπειες. Ένας τρίτος μάρτυρας, συγγενής θύματος των επιδρομών, είπε ότι δεν υπήρχαν μέλη του PKK στο σημείο.

Στις 18 Αυγούστου 2021, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι εξουδετέρωσε 10 τρομοκράτες του PKK σε αεροπορική επιχείρηση. Νωρίτερα εκείνη την εβδομάδα, τουρκική αεροπορική επιδρομή είχε στόχο ένα όχημα στο κέντρο της Σιντζάρ, σκοτώνοντας έναν διοικητή και έναν μαχητή της YBS και τραυματίζοντας τρία άτομα.

Η προσφυγή κατατέθηκε για λογαριασμό τεσσάρων Γιαζίντι από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Μονάδα Λογοδοσίας» και τις «Γυναίκες για τη Δικαιοσύνη», έτερη ΜΚΟ των Γιαζίντι με έδρα τη Γερμανία, η οποία υποστηρίζεται από δικηγόρους για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ααρίφ Αμπραχάμ, διευθυντής της «Μονάδας Λογοδοσίας», δήλωσε: «Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική και συμβολική υπόθεση που περιλαμβάνει ξεκάθαρες παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών των Γιαζίντι από το τουρκικό κράτος. Δεν υπάρχει νόμιμη δικαιολογία για τη στόχευση πολιτικού νοσοκομείου με τρεις διαδοχικές αεροπορικές επιδρομές σε 30 λεπτά, σκοτώνοντας οκτώ πολίτες και τραυματίζοντας σοβαρά περισσότερους από 20 άλλους».

«Η Τουρκία απολαμβάνει εδώ και καιρό την ατιμωρησία και τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας για τη στόχευση μη Τούρκων υπηκόων εκτός των εδαφών της με το πρόσχημα ότι στοχεύει τρομοκράτες. Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι το μόνο όργανο που έχει τη ρεαλιστική προοπτική να λογοδοτήσει η Τουρκία και να παράσχει στα θύματα ουσιαστική αποκατάσταση», υπογράμμισε ο ίδιος, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian.

Η Δρ Λέιλα Φέρμαν, διευθύνουσα σύμβουλος της ΜΚΟ «Γυναίκες για τη Δικαιοσύνη» (Women for Justice), δήλωσε: «Μετά τη νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους στη Σιντζάρ, οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ασφάλεια. Οι Γιαζίντι ήταν σοκαρισμένοι που η Τουρκία δεν ‘σταμάτησε’ ούτε σε νοσοκομείο». 

Οι συνεχιζόμενες εντάσεις έχουν επιβραδύνει την επιστροφή των Γιαζίντι που εκτοπίστηκαν, μετά τη γενοκτονία που διέπραξε εναντίον τους το Ισλαμικό Κράτος το 2014. Στη Σιντζάρ και σε καταυλισμούς προσφύγων στο βόρειο Ιράκ, οι δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Γιαζίντι καταγγέλλουν την απουσία μίας σαφούς κυβερνητικής αρχής για την αποτυχία εγγύησης της ασφάλειάς τους και επαναφοράς των δημόσιων υπηρεσιών στην επαρχία.