Γερμανικός Τύπος: «Ο Μακρόν τρομάζει» με την πρόταση αποστολής δυνάμεων στην Ουκρανία

Γερμανικός Τύπος: «Ο Μακρόν τρομάζει» με την πρόταση αποστολής δυνάμεων στην Ουκρανία

Τη θέση του Σολτς να πει  ένα καθαρό «όχι» στις σκέψεις του Μακρόν για αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία, συμμερίζονται οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες σήμερα, ενώ παράλληλα έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. 

Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι των γερμανικών μέσων ενημέρωσης: «Ο Σολτς αποκλείει αποστολή δυνάμεων στην Ουκρανία» της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), «Η πρόταση του Μακρόν διασπά την Ευρώπη», της Handelsblatt, «Ο Μακρόν απομονώνεται στην Ευρώπη», της Tagesspiegel, «Ο Μακρόν τρομάζει τη Γερμανία»της  tageszeitung (taz).

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Γερμανία ακόμα και εκείνοι από την συμπολίτευση (Πράσινοι, Φιλελεύθεροι FDP), είτε τη συντηρητική, αξιωματική αντιπολίτευση CDU/CSU, που ασκούν κριτική στον Σολτς ότι τραβάει συνέχεια χειρόφρενο στην παράδοση όπλων στην Ουκρανία, αναγνωρίζουν ότι η αυτοσυγκράτηση του καγκελάριου στο ζήτημα της αποστολής στρατιωτών είναι η σωστή και ενδεδειγμένη στάση.

Σχολιαστές επισημαίνουν ότι ο Μακρόν με το άλμα της αποστολής χερσαίων δυνάμεων επιχειρεί να καλύψει την υστέρηση της Γαλλίας στην ενίσχυση της Ουκρανίας με όπλα και πολεμοφόδια.

Το γεγονός ότι κανένας στην Ευρώπη δεν ακολούθησε τον Μακρόν στο θέμα αυτό αναβαθμίζει αυτόματα τον ρόλο του Σολτς, που επισημαίνει συχνά ότι η Γερμανία είναι μετά τις ΗΠΑ η χώρα που δίνει τη μεγαλύτερη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η νέα κόντρα με την αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία δείχνει ότι ο γαλλο-γερμανικός άξονας δεν λειτουργεί. Και δεν λειτούργησε από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Σολτς είναι σταθερά προσηλωμένος στην Ουάσιγκτον και στον Τζο Μπάιντεν.

Η Γερμανία αγοράζει F-35 και μπαίνει στην αμερικανική ομπρέλα προστασίας ατομικών όπλων. Ο Σολτς απορρίπτει την προσφορά της γαλλικής πυρηνικής ομπρέλας που προτείνει ο Μακρόν, γιατί δεν τη θεωρεί επαρκή και ρεαλιστική.

Σήμερα, μία κοινή στάση Βερολίνου και Παρισιού θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα στη Μόσχα για το μέτωπο των υποστηρικτών της Ουκρανίας. Όχι μόνον αυτό δεν συμβαίνει, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος δεν επεδίωξε κανέναν συντονισμό με τον Γερμανό καγκελάριο στην οργάνωση της συνάντησης του Παρισιού. Αποτέλεσμα είναι να στέλνει η Ευρώπη μηνύματα κακοφωνίας στη Μόσχα και τον Πούτιν.