Γερμανία: Παρέμβαση Σολτς για άρση του αδιεξόδου στην κατάρτιση του προϋπολογισμού
AP Photo/Markus Schreiber
AP Photo/Markus Schreiber

Γερμανία: Παρέμβαση Σολτς για άρση του αδιεξόδου στην κατάρτιση του προϋπολογισμού

Την παρέμβαση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς προκάλεσε η αποτυχία του υπουργού Οικονομικών της χώρας Κρίστιαν Λίντνερ να καταρτίσει προϋπολογισμό λιτότητας, όπως είχε σχεδιαστεί, κλείνοντας ένα κενό ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ υπουργών για τα κονδύλια που τους αναλογούν στον προϋπολογισμό του 2024.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, ο Όλαφ Σολτς θα πραγματοποιήσει το προσεχές διάστημα τριμερείς συναντήσεις με τον κ. Λίντνερ και περίπου τους μισούς υπουργούς της κυβέρνησης, με στόχο την έγκριση του προσχεδίου του προϋπολογισμού από το υπουργικό συμβούλιο της 5ης Ιουλίου, το οποίο είναι και το τελευταίο πριν από τη θερινή ανάπαυλα. Μεταξύ των υπουργείων που θα πρέπει να διαπραγματευτούν για τα κονδύλιά τους είναι το Εξωτερικών, το Οικογένειας, το Εσωτερικών και το Μεταφορών, ενώ το υπουργείο Άμυνας αναμένεται τελικά να εξαιρεθεί από τις περικοπές.

Η WELT επισημαίνει ακόμη ότι η ασυνήθιστη διαδικασία ενδοκυβερνητικών διαπραγματεύσεων έχει συμφωνηθεί και με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, με τα τρία κόμματα του συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) να συναινούν στην κατάρτιση προϋπολογισμού εντός του πλαισίου του «φρένου χρέους», το οποίο προβλέπεται από το Σύνταγμα, αλλά είχε αρθεί λόγω των έκτακτων εξόδων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού και της ενεργειακής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο νέος δανεισμός της ομοσπονδίας θα πρέπει να κυμανθεί μεταξύ 15 και 18 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ένας από τους επιβαρυντικούς παράγοντες για την επόμενη χρονιά είναι το έλλειμμα στα φορολογικά έσοδα: Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένει 13 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί το φθινόπωρο του 2022. Επιπλέον, Φιλελεύθεροι (FDP) και Πράσινοι διαφωνούν σχετικά με τις φορολογικές ελαφρύνσεις οι οποίες αφορούν κλάδους επιβαρυντικούς για το περιβάλλον, όπως η πετρελαιοκίνηση και τα εταιρικά αυτοκίνητα, ενώ έντονη είναι η διαφωνία και για την προταθείσα από το υπουργείο Οικονομικών περικοπή των κονδυλίων που θα διατεθούν στα ομόσπονδα κρατίδια.

Το αδιέξοδο στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και η ανάγκη της παρέμβασης της καγκελαρίας αποτυπώνεται και στα γερμανικά ΜΜΕ: «Κύριε καγκελάριε, αναλάβετε εσείς!», είναι ο τίτλος της Sueddeutsche Zeitung για το θέμα, ενώ η BILD γράφει «Ο καγκελάριος παίρνει πάνω του τον προϋπολογισμό» και η WELT «Τώρα θα περικόψει προσωπικά ο καγκελάριος τα έξοδα των υπουργών του».