Γερμανία: Διαμορφώνει «προϋπολογισμό πολέμου» - Μερτς: Θα γίνουμε ο ισχυρότερος στρατός στην Ευρώπη
DW - Politico

Γερμανία: Διαμορφώνει «προϋπολογισμό πολέμου» - Μερτς: Θα γίνουμε ο ισχυρότερος στρατός στην Ευρώπη

Η Γερμανία συμφωνεί «επί της αρχής» με την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ.

Όπως δήλωσε ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών από τη Σύνοδο των υπ. Εξωτερικών του ΝΑΤΟ από την Αττάλεια της Τουρκίας, η γερμανική κυβέρνηση αποδέχεται το «αίτημα των ΗΠΑ για αύξηση των αμυντικών δαπανών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στο 5%».

Μέχρι στιγμής ο νατοϊκός κανόνας ορίζει αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, έναν στόχο που ακόμη το ένα τρίτο των μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δεν μπορεί να υλοποιήσει.

Η Γερμανία πλέον ξεπερνά οριακά τον στόχο του 2%. Κάθε επιπλέον ποσοστιαία μονάδα που θα προστίθεται στο 2% κοστολογείται με δαπάνες ύψους περίπου 45 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, που σημαίνει 225 δισεκ. συνολικά τον χρόνο όταν/εάν οι αμυντικές δαπάνες φτάσουν στο 5% του ΑΕΠ.

«Να γίνει η Bundeswehr στρατιωτική υπερδύναμη»

Μόλις την Τετάρτη, ο Γερμανός καγκελάριος στις πρώτες κυβερνητικές δηλώσεις του από το βήμα της γερμανικής βουλής δήλωσε ότι οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις (Βundeswehr) θα πρέπει να γίνουν «ο ισχυρότερος συμβατικός στρατός στην Ευρώπη» τονίζοντας ότι: «η Γερμανία θα πρέπει να μπορεί να αμυνθεί για να μην χρειαστεί να αμυνθεί». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «σφάλλει όποιος νομίζει ότι η Ρωσία θα ήταν ικανοποιημένη μόνο με μια νίκη επί της Ουκρανίας ή με την προσάρτηση εδαφών».

Στο μεταξύ στο Βερολίνο καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες έντονη κινητικότητα στο θέμα των αποστολών εξοπλιστικών συστημάτων στην Ουκρανία, με μεγάλο ερώτημα τι θα γίνει τελικά με την ενδεχόμενη αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς τύπου Taurus, εμβέλειας 500 χλμ. στην Ουκρανία. Oι επίμαχοι πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους σε μεγάλο βάθος εντός της ρωσικής επικράτειας.

Η απόφαση του Φρίντριχ Μερτς, σε αντίθεση με την τακτική του προκατόχου του Όλαφ Σολτς, να μην ανακοινώνονται πλέον δημόσια τα αποτελέσματα διαβουλεύσεων και οι τελικές αποφάσεις για αποστολές εξοπλιστικών συστημάτων, ερμηνεύεται και ως μια πρώτη προσπάθεια να ληφθούν αντίστοιχες αποφάσεις υπό άκρα μυστικότητα.

Η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς έδινε αναλυτικά στη δημοσιότητα ανά τακτά διαστήματα εκτενή λίστα με τα οπλικά συστήματα που έστελνε στην Ουκρανία. Η τελευταία ανάρτηση έγινε στις 6 Μαΐου, ημέρα ορκωμοσίας της νέας γερμανικής κυβέρνησης.

Η σελίδα αυτή δεν είναι πια διαθέσιμη στο διαδίκτυο. Η νέα κυβέρνηση Μερτς θεωρεί ότι ήταν λάθος η τακτική Σολτς για αναλυτική ενημέρωση για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, με αποτέλεσμα να δίνει στη Ρωσία πολλές κρίσιμες πληροφορίες ασφαλείας, που θα έπρεπε να μένουν απόρρητες.

Politico: Ο Μερτς υπόσχεται τον ισχυρότερο στρατό της Ευρώπης

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα παράσχει όλους τους οικονομικούς πόρους που χρειάζεται η Bundeswehr για να γίνει ο ισχυρότερος συμβατικός στρατός στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μερτς, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico.

«Αυτό είναι κάτι παραπάνω από κατάλληλο για την πολυπληθέστερη και οικονομικά ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης. Οι φίλοι και οι εταίροι μας το περιμένουν επίσης από εμάς, και επιπλέον, το απαιτούν πραγματικά».

Τα σχόλια έρχονται μετά την ιστορική στροφή του Μερτς στη γερμανική δημοσιονομική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της δραστικής χαλάρωσης του συνταγματικού φρένου χρέους της χώρας, ώστε να ξεκλειδώσουν ενδεχομένως εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ δανεισμού για την άμυνα. Αυτά τα μετρητά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας.

Ο Μερτς δήλωσε ότι ο σκοπός της ενίσχυσης του στρατού θα είναι η αποτροπή της επιθετικότητας.

«Στόχος μας είναι μια χώρα, μια Γερμανία και μια Ευρώπη που είναι μαζί τόσο ισχυρές ώστε να μην χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας», πρόσθεσε ο νέος καγκελάριος.

Παράλληλα, ο Μερτς υποσχέθηκε ότι η Γερμανία - ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες - θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο. «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για το πού στεκόμαστε», είπε. «Δηλαδή, άνευ όρων στο πλευρό των Ουκρανών», διευκρίνισε.

Ο Μερτς δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία «ανησυχεί πολύ για την αυξανόμενη εγγύτητα μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας» και ότι το Βερολίνο θα προβάλει ισχυρά επιχειρήματα στην Κίνα για να παίξει το ρόλο της στην επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία.

Μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Γερμανία έχει αυξήσει δραστικά τις στρατιωτικές δαπάνες, αν και οι ένοπλες δυνάμεις της - γνωστές ως Bundeswehr - εξακολουθούν να έχουν μεγάλη ανάγκη από επενδύσεις μετά από χρόνια μεταψυχροπολεμικού αφοπλισμού και λιτότητας.

Για τον Μερτς, η τήρηση της υπόσχεσης για τη δημιουργία του μεγαλύτερου συμβατικού στρατού της Ευρώπης δεν θα είναι εύκολη. Ο στρατηγός Κάρστεν Μπρούερ, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Γερμανίας, δήλωσε σε ακροατήριο του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων τον Απρίλιο ότι η Γερμανία χρειάζεται 100.000 επιπλέον στρατιώτες «το συντομότερο δυνατό».

Ωστόσο, παρά τις εντατικοποιημένες προσπάθειες στρατολόγησης, τα επίπεδα των στρατευμάτων έχουν καθηλωθεί σε περίπου 182.000, καθώς πολλοί νέοι στη Γερμανία αποφεύγουν τη στρατιωτική θητεία.