field_kentriki_fotografia
AP
AP
Bloomberg
H Γερμανία θα κάνει δεκτό το αίτημα της Πολωνίας για εξαγωγή Leopard

Το Βερολίνο θα εγκρίνει την εξαγωγή των γερμανικών αρμάτων Leopard από την Πολωνία στην Ουκρανία, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο ανώτερους αξιωματούχους που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Ως γνωστόν, η Πολωνία ζήτησε επίσημα την εξουσιοδότηση νωρίτερα την Τρίτη.

Η γερμανική νομοθεσία απαιτεί έγκριση για την επανεξαγωγή του στρατιωτικού της εξοπλισμού, που σημαίνει ότι εκατοντάδες τανκς Leopard στην Ευρώπη μπορούν να σταλούν στην Ουκρανία με τη συγκατάθεση του Βερολίνου.

Υπενθυμίζεται πως προ ολίγου, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Σβεν Γκίγκολντ, είχε αποκαλύψει ότι η γερμανική κυβέρνηση θα χειριστεί επειγόντως το αίτημα της Πολωνίας για τα Leopard.

«Ένα μόνο μπορώ να σας πω: Θα εργαστούμε επειγόντως για να λάβουμε μια απόφαση», είπε ο Σβεν Γκίγκολντ σε συνέδριο άμυνας στο Βερολίνο που διοργάνωσε η Handelsblatt, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Άμυνας πρωτοστατεί στο θέμα.

Από το πρωί, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας γνωστοποίησε πως η Γερμανία έλαβε επίσημο αίτημα της Πολωνίας για την επανεξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, καθώς η Βαρσοβία αυξάνει την πίεση προς το Βερολίνο για να δώσει την έγκρισή του.

Η Ουκρανία θέλει τα γερμανικής κατασκευής Leopard 2, ένα από τα πιο διαδεδομένα δυτικά άρματα μάχης, για να τη βοηθήσει να διασπάσει τις ρωσικές γραμμές και να ανακαταλάβει εδάφη φέτος.

Η Γερμανία, η έγκριση της οποίας απαιτείται για τις επανεξαγωγές των Leopard, έχει κρατήσει στάση αναμονής, φοβούμενη να ωθήσει τη Μόσχα σε κλιμάκωση της σύγκρουσης.

"Οι Γερμανοί έχουν ήδη λάβει το αίτημά μας για άδεια μεταφοράς αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία", έγραψε ο Mariusz Blaszczak στο Twitter.

"Απευθύνω επίσης έκκληση στη γερμανική πλευρά να συμμετάσχει στον συνασπισμό των χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία με άρματα μάχης Leopard 2", πρόσθεσε. "Αυτός είναι ο κοινός μας σκοπός, διότι διακυβεύεται η ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης"!

Το Βερολίνο έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμο να δράσει γρήγορα, εάν υπάρχει συναίνεση μεταξύ αυτών των συμμάχων.

Η τελική απόφαση για το αν η Γερμανία θα στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία ή θα επιτρέψει σε άλλες χώρες να το πράξουν θα ληφθεί στην καγκελαρία του Βερολίνου, δήλωσε την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Την Τετάρτη η συζήτηση στη Βουλή

Την Τετάρτη (25/01) το απόγευμα στο γερμανικό κοινοβούλιο θα συζητηθεί το επίμαχο ζήτημα της πιθανής αποστολής αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) έχουν ζητήσει τη συζήτηση, υποστηρίζοντας ότι θέλουν «να τερματιστεί ο αποκλεισμός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στα Leopard». 

"Στο τέλος της ημέρας, η απόφαση θα ληφθεί προφανώς στην καγκελαρία, με συναίνεση της κυβέρνησης", δήλωσε ο Τομπάιας Λίντνερ , υφυπουργός στο υπουργείο Εξωτερικών, σε συνέδριο για την άμυνα στο Βερολίνο που διοργάνωσε η Handelsblatt, σύμφωνα με τον Guardian. 

"Το πού στέκεται η υπουργός μου σε αυτή τη συζήτηση είναι γνωστό, πιστεύω", μεταδίδει το Reuters και πρόσθεσε, αναφερόμενος στην υπουργό Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, η οποία δήλωσε την Κυριακή ότι η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο στο να προμηθεύσουν άλλες χώρες άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο.

«Σύντομα λύση»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε νωρίτερα σήμερα τη βέβαιότητά ως προς το ότι η συμμαχία θα βρει σύντομα λύση στο ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με την παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της Γερμανίας

«Σε αυτή την κομβική στιγμή του πολέμου, πρέπει να παρέχουμε βαρύτερα και πιο προηγμένα συστήματα στην Ουκρανία και πρέπει να το κάνουμε πιο γρήγορα», είπε ο Στόλτενμπεργκ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους.

«Ως εκ τούτου, καλωσορίζω τη συζήτησή μας σήμερα. Συζητήσαμε το θέμα των αρμάτων μάχης. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των συμμάχων θα συνεχιστούν και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια λύση σύντομα», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Γερμανός ΥΠΕΞ: «Καμία διχογνωμία»

Ο Μπόρις Πιστόριους δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των συμμάχων σχετικά με την αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία και τόνισε ότι το Βερολίνο θα ενεργήσει γρήγορα εφόσον υπάρξει θετική απόφαση για κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, ο Πιστόριους επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να γίνει μέρος του πολέμου πόλεμο στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ: Δεν διχάζει το ΝΑΤΟ η στάση της Γερμανίας για τα Leopard

DW: Κινδυνεύει η συνοχή της κυβέρνησης Σολτς λόγω Leopard;

H μάχη των Leopard

Wall Street Journal: Η κυβέρνηση Μπάιντεν στέλνει Abrams στην Ουκρανία