ΗΠΑ: Δεν διχάζει το ΝΑΤΟ η στάση της Γερμανίας για τα Leopard
AP / Patrick Semansky
AP / Patrick Semansky

ΗΠΑ: Δεν διχάζει το ΝΑΤΟ η στάση της Γερμανίας για τα Leopard

Ο Τζον Κίρμπι, συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, υποβάθμισε τη Δευτέρα την άποψη ότι η αναποφασιστικότητα της Γερμανίας όσον αφορά την παροχή των προηγμένων στρατιωτικών τεθωρακισμένων Leopard στην Ουκρανία διχάζει το ΝΑΤΟ.  

«Το να λέμε ότι αυτό διχάζει τη συμμαχία ή ότι με κάποιο τρόπο θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια στην Ουκρανία επειδή υπάρχει μια συζήτηση για τα άρματα μάχης είναι απλά υπερβολικό», δήλωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο CNN και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ. 

Ορισμένοι δυτικοί σύμμαχοι συνεχίζουν να πιέζουν τη Γερμανία να εγκρίνει την παράδοση των σύγχρονων αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

«Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», δήλωσε ο κ. Κίρμπι στο CNN.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι θα ληφθεί απόφαση σύντομα, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες, για να συζητήσουν επί του θέματος αυτού. 

Ο Κίρμπι επιβεβαίωσε ότι «το ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ πιο σταθερά ενωμένο από ό,τι τον τελευταίο χρόνο με αυτόν τον πόλεμο στην Ουκρανία», αλλά αναγνώρισε ότι η «Συμμαχία δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσει σε κάθε πτυχή οποιασδήποτε απόφασης».

«Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό να θυμόμαστε είναι ότι πρόκειται για εθνικές αποφάσεις, είναι κυρίαρχες αποφάσεις», είπε.

«Σίγουρα δεν μπορώ να μιλήσω για τους Γερμανούς σχετικά με το τι υπεισέρχεται στον υπολογισμό τους για τα άρματα μάχης Leopard. Τα Leopard είναι πολύ καλά και [υπάρχουν] πολλά από αυτά στην ευρωπαϊκή ήπειρο, και σίγουρα, θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά στο πεδίο της μάχης. Αλλά και πάλι, το τι θα κάνει η Γερμανία, πρέπει να το αποφασίσει», πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Διαβάστε σχετικά:

DW: Κινδυνεύει η συνοχή της κυβέρνησης Σολτς λόγω Leopard;

Ποιοι είναι οι κανόνες επανεξαγωγής των γερμανικών αρμάτων μάχης