Γερμανία: Ακόμη και με επάρκεια εμβολίων δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα προστασίας

Γερμανία: Ακόμη και με επάρκεια εμβολίων δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα προστασίας

Την άποψη ότι ακόμη και αν οι εμβολιασμοί μειώσουν τη θνησιμότητα της Covid, η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων παραμένει εν τούτοις ουσιαστική, εξέφρασε ο διακεκριμένος λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν και προειδοποίησε μετ΄ επιτάσεως να μη χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα πολύ νωρίς.

«Δεν μπορούμε να αναμένουμε πλήρη προστασία των πολιτών μέσω του εμβολιασμού μέχρι το Πάσχα», δήλωσε ο επιστήμονας του νοσοκομείου Charite του Βερολίνου στο podcast "Coronavirus Update" του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου NDR. Να σημειώσουμε ότι το Πάσχα των Καθολικών για φέτος είναι στις 4 Απριλίου.

Ο Ντρόστεν είπε ότι «ακόμη και αν οι εμβολιασμοί μειώσουν τη θνησιμότητα, η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων παραμένει εν τούτοις ουσιαστική. Πού και πόσο γρήγορα θα χαλαρώνουν τα μέτρα, πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά, διότι υπάρχει ένας σημαντικός λόγος ανησυχίας. Σύμφωνα με ένα σενάριο, περισσότερα από 23 εκατομμύρια άτομα της ηλικιακής ομάδας 40-60 θα μπορούσαν να αναπτύξουν σοβαρές ασθένειες εάν τα μέτρα χαλαρώσουν πολύ νωρίς και αυτά τα άτομα δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί και επομένως επαρκώς προστατευθεί. Μεταξύ άλλων, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερφόρτωση του συστήματος υγείας και υψηλά επίπεδα αδειών ασθενείας στις επιχειρήσεις».

Ο Ντρόστεν εξέφρασε παράλληλα και τη θετική του έκπληξη για την προοπτική αύξησης της παραγωγής των δόσεων του εμβολίου κατά τη διάρκεια του έτους. «Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από ό,τι νόμιζα πριν από μέρες», είπε. Ωστόσο, αναφέρθηκε επίσης και στους «αστάθμητους παράγοντες και τις προκλήσεις του εμβολιασμού σε ευρεία βάση».

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των διαφόρων παρασκευασμάτων, δήλωσε ότι «όλα τα εμβόλια είναι εντελώς αποτελεσματικά».

Σε πολιτικό επίπεδο, η καγκελάριος Μέρκελ απορρίπτει τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Σε σχετική συνέντευξή της στο πρώτο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD ζήτησε από όλους τους πολίτες να «αντέξουν για λίγο ακόμα. Υπάρχει πλέον μια εθνική συχνότητα εμφάνισης λιγότερων από 100 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. Αυτή είναι μια καλή επίδοση, την οποία δεν είχαμε εδώ και πολύ καιρό, αλλά αυτό δε σημαίνει όμως ότι έχουμε και τον έλεγχο του ιού».