Γαλλία: Η αντιπολίτευση καλεί τον Μακρόν να συμβιβαστεί αν θέλει πολιτική στήριξη

Γαλλία: Η αντιπολίτευση καλεί τον Μακρόν να συμβιβαστεί αν θέλει πολιτική στήριξη

Οι αντίπαλοι του Μακρόν είπαν ότι είναι καιρός να μάθει να ακούει τους άλλους και ότι η υποστήριξη θα είχε κόστος ενώ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι επαφές του Γάλλου προέδρου με όλους τους εκπροσώπους τους σε μια προσπάθεια να εντοπίσει τυχόν συμμάχους που θα σώσουν τη χώρα από την οικονομική παράλυση. 

 Ο Κριστιάν Ζακόμπ, ηγέτης των συντηρητικών Les Republicains, είπε ότι ο Μακρόν ήταν «αλαζονικός» κατά την πρώτη του θητεία. "Δεν πρόκειται να προδώσουμε αυτούς που έδειξαν πίστη σε εμάς. Όσοι μας ψήφισαν δεν το έπραξαν  ώστε να μπούμε με λίγη σκέψη σε έναν παλιό συνασπισμό", είπε ο Ζακόμπ στους δημοσιογράφους μετά από μια ωριαία συνάντηση με τον Μακρόν.

Οι Les Republicains παρέχουν το πιο προφανές στήριγμα για τον  Μακρόν. Η οικονομική πλατφόρμα των συντηρητικών είναι σε μεγάλο βαθμό συμβατή με εκείνη του Μακρόν, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων του να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά τρία χρόνια στα 65. Ωστόσο, οι συντηρητικοί, των οποίων οι προηγούμενοι πρόεδροι περιλαμβάνουν τον Νικολά Σαρκοζί και τον Ζακ Σιράκ, έχουν μέχρι στιγμής αποκλείσει ένα επίσημο σύμφωνο συνασπισμού γερμανικού τύπου.

Παρ' όλα αυτά, ο Ζακόμπ έσπευσε να προσθέσει  ότι το κόμμα του θα είναι «υπεύθυνο» και δεν θα «μπλοκάρει τους θεσμούς»,  ανοίγοντας προφανώς την πόρτα της συνεργασίας στη βάση νομοσχέδιο προς νομοσχέδιο.

Το στρατόπεδο του Μακρόν έχει δηλώσει ότι ελπίζει να βρει μετριοπαθείς τόσο στην πολιτική δεξιά όσο και στην αριστερά με τους οποίους μπορεί να συνεργαστεί. Ο φιλοευρωπαίος πρόεδρος που θέλει να εμβαθύνει την ενσωμάτωση στην ΕΕ, να κάνει τους Γάλλους να εργαστούν περισσότερο και να κατασκευάσουν νέους πυρηνικούς σταθμούς, θέλει οι συνομιλίες αυτής της εβδομάδας με την αντιπολίτευση "να εντοπιστούν πιθανές εποικοδομητικές λύσεις", όπως ανάφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Οι εκλογές της Κυριακής έδωσαν ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο και βύθισαν τη Γαλλία σε αχαρτογράφητα νερά. Εάν ο Μακρόν και η συμμαχία του αποτύχουν να εξασφαλίσουν υποστήριξη, η Γαλλία μπορεί να αντιμετωπίσει ένα μακρύ πολιτικό αδιέξοδο που μπορεί αργότερα να αναγκάσει τον Μακρόν να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες εκλογές.

Ο Ολιβιέ Φορ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού κόμματος, που προσχώρησε στο αριστερό μπλοκ Nupes πριν από τις εκλογές, είπε ότι το κόμμα του θα μπορούσε να υποστηρίξει ορισμένες προτάσεις πολιτικής - αλλά μόνο εάν ο Μακρόν λάβει υπόψη τις ιδέες τους.  "Από εδώ και στο εξής...αναγκάζεται να δεχτεί μεγαλύτερο ρόλο για το κοινοβούλιο... και είναι μάλλον υγιές να λογοδοτεί, να διαπραγματεύεται, να αναζητά σημεία συμφωνίας", δήλωσε ο Φορ για τον Μακρόν. 

Πάντως, εύκολη λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα για τον Γάλλο πρόεδρο ο οποίος για μια εβδομάδα θα πρέπει να απέχει από τη διαδικασία των πολιτικών διαπραγματεύσεων λόγω υποχρεώσεων στο εξωτερικό,  συμπεριλαμβανομένων των συνόδων κορυφής ΕΕ, G7 και ΝΑΤΟ.

Οι εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για την παραίτηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν είχαν ενταθεί όλη τη Δευτέρα. Την Τρίτη το μέγαρο των Ηλυσίων ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή της, αλλά ότι ο Μακρόν δεν τη δέχθηκε ώστε η κυβέρνηση να συνεχίσει να εργάζεται. Ωστόσο, η διατύπωση της ανακοίνωσης υπαινίχθηκε ότι θα μπορούσε να είναι μόνο μια προσωρινή αναβολή.

Η Μπορν επρόκειτο να συναντηθεί με το υπουργικό συμβούλιο της νωρίς σήμερα το απόγευμα. «Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών θα πρέπει να κάνει (τον Μακρόν) να σκεφτεί», είπε η Μαρίν Λεπέν της ακροδεξιάς, το κόμμα της οποίας κέρδισε μακράν τον υψηλότερο αριθμό βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση στην ιστορία του. Ο Μανουέλ Μπομπάρ του σκληρού αριστερού κόμματος La France Insoumise, άλλο μέλος της αριστερής συμμαχίας Nupes, είπε ότι «αργά ή γρήγορα» θα γίνουν πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πηγή της κυβέρνησης ανέφερε ότι δεν είναι προς το συμφέρον του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τώρα, αλλά ότι «είναι ένα χαρτί που παίζει όταν η χώρα παραλύει».