Υπέβαλε την παραίτησή της η πρωθυπουργός - Δεν έγινε δεκτή από τον Μακρόν
Γαλλία

Υπέβαλε την παραίτησή της η πρωθυπουργός - Δεν έγινε δεκτή από τον Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δεν έκανε δεκτή την παραίτηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν μετά τα εκλογικά αποτελέσματα στις βουλευτικές εκλογές. 

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα αναζητήσει με τους ηγέτες των γαλλικών κομμάτων «εποικοδομητικές λύσεις», ανακοίνωσε επίσης το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα τις  συνομιλίες με τα πολιτικά κόμματα που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα στο νέο κοινοβούλιο

Ο κεντρώος συνασπισμός του Μακρόν δέχεται πιέσεις να εξασφαλίσει υποστήριξη από τους αντιπάλους του για να σώσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του μετά τις εκλογές του Σαββατοκύριακου. Αν αποτύχει, η Γαλλία μπορεί να αντιμετωπίσει μακρά περίοδο πολιτικής παράλυσης.

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τίθεται το ερώτημα πώς θα ληφθούν και εφαρμοστούν οι απαραίτητες αποφάσεις για τη χώρα. Αυτό είναι το νόημα αυτής της συνάντησης με τις πολιτικές δυνάμεις, ανέφεραν κύκλοι προσκείμενοι στην προεδρία.

Ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Κριστιάν Ζακόμπ αποδέχτηκε την πρόσκληση, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ωστόσο, τόνισε σήμερα στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter ότι εξαρτάται από τον Εμανουέλ Μακρόν να αλλάξει πορεία και να λάβει υπ' όψιν του τις πολιτικές προτάσεις του κόμματός του, αν θέλει να συνεχίσει να κυβερνά μετά την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας.

«Αυτός υπήρξε αλαζόνας και τώρα καλεί σε βοήθεια», είπε ο Κριστιάν Ζακόμπ.

Αν και δήλωσε ότι «η στάση μας είναι πολύ σαφής, βρισκόμαστε στην αντιπολίτευση και θα παραμείνουμε»,  ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, που διαθέτουν οικονομική πλατφόρμα που κινείται σε κοινές κατευθύνσεις με τις θέσεις της οικονομικής πολιτικής του προέδρου της Γαλλίας, πρόσθεσε: «Εξαρτάται από τον Εμανουέλ Μακρόν να αλλάξει πορεία και να λάβει υπ' όψιν του τις πολιτικές προτάσεις μας. Θα καταθέτουμε κάθε φορά προτάσεις».