G20: Ξεκινάει την Πέμπτη στο Μπαλί η σύνοδος κορυφής των ΥΠΕΞ

G20: Ξεκινάει την Πέμπτη στο Μπαλί η σύνοδος κορυφής των ΥΠΕΞ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G20 θα βρεθούν στο Μπαλί το διήμερο 7-8 Ιουλίου για μια συνάντηση που επισκιάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τη συμμετοχή της Ρωσίας να δημιουργεί αρκετά ρήγματα. Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστιαν Βάγκνερ είπε ότι δεν θα είναι μια «κανονική σύνοδος κορυφής» ούτε «μια κανονική μέρα στη δουλειά».

Η G20 περιλαμβάνει δυτικές χώρες που έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και επέβαλαν κυρώσεις, αλλά και χώρες όπως η Κίνα, η Ινδονησία, η Ινδία και η Νότια Αφρική που δεν ακολούθησαν το παράδειγμά τους.

Η συγκέντρωση θα είναι η πρώτη φορά που υπουργοί Εξωτερικών από ορισμένες από τις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου συναντώνται με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να δίνει το παρών για πρώτη φορά από τη ρωσική εισβολή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, θα συμμετάσχει κανονικά στη συνάντηση, ενώ «θα παραμείνει πιστός σε έναν άλλο πρωταρχικό στόχο, και αυτός είναι το γεγονός ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ως συνήθως με τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπλίνκεν θα συναντήσει τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στο Μπαλί, αλλά δεν αναμένεται συνάντηση με τον Λαβρόφ.

Ως πρόεδρος της G20 φέτος, η Ινδονησία βρέθηκε στο επίκεντρο μιας γεωπολιτικής καταιγίδας λόγω του πολέμου, προσπαθώντας να αποτρέψει τις απειλές των δυτικών χωρών να μποϊκοτάρουν συναντήσεις. Μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, οι υπουργοί Οικονομικών της G20 προγραμματίζεται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα, επίσης στο Μπαλί.

Προσπαθώντας να αξιοποιήσει την ουδετερότητα της Ινδονησίας, ο Πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο ξεκίνησε μια φιλόδοξη ειρηνευτική αποστολή την περασμένη εβδομάδα, καθώς επισκέφθηκε το Κίεβο και τη Μόσχα για να συναντήσει Ζελένσκι και Πούτιν αντίστοιχα.

Ο Ουιντόντο, που έχει προσκαλέσει την Ουκρανία στη G20 φέτος, προσπάθησε να πείσει τη Ρωσία να τερματίσει τον αποκλεισμό των εξαγωγών σιτηρών που οδηγεί στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση και πρότεινε την Ινδονησία ως «διπλωματική γέφυρα» μεταξύ των έθνη.

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ινδονησία Βασίλ Χαμιάνιν είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας του θα μιλήσει μέσω βίντεο στη συνάντηση στο Μπαλί.