Το φάντασμα απόσχισης της Σκωτίας, ένας ακόμη πονοκέφαλος για την Τρας

Το φάντασμα απόσχισης της Σκωτίας, ένας ακόμη πονοκέφαλος για την Τρας

Καθώς αρχίζει στο Αμπερντίν το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος της Σκωτίας SNP, οι φωνές πληθαίνουν για ένα  δημοψήφισμα στη χώρα για την επίτευξη της ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η θεαματικά άσχημη αρχή της πρωθυπουργίας Λιζ Τρας ωθεί όλο και περισσότερους να προσπαθούν να δώσουν νέα πνοή στο αίτημα για διαχωρισμό, ειδικά όσο περνάει ο καιρός και φαίνονται οι συνέπειες του Brexit.

Οι τάσεις φυγής της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι καινούριες. Ήδη στο προηγούμενο δημοψήφισμα του 2014, οι Σκωτσέζοι είχαν φτάσει κοντά στην αποχώρηση τους, όταν ψήφισαν υπέρ της παραμονής στη Μεγάλη Βρετανία, με σχετικά μικρή διαφορά. Το Brexit ωστόσο φαίνεται να έχει αλλάξει τα δεδομένα και ενδεχομένως να είναι προάγγελος εξελίξεων.

Οι οικονομικές συνέπειες της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αρχίσει να γίνονται πλέον εμφανείς. Πολλοί πίστευαν πως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε., θα σήμαινε πως η βρετανική οικονομία θα πήγαινε καλύτερα. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει και σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, έχει αποτυπωθεί σε αρνητικές συνέπειες για σημαντικά μέρη του πληθυσμού.

Οι αντιλήψεις των Σκωτσέζων άλλωστε είναι πιο κοντά σε αυτές των Ευρωπαίων, καθώς για παράδειγμα, θεωρούν πως τα σύνορα εμποδίζουν το ελεύθερο εμπόριο των επιχειρήσεων, αυξάνουν το κόστος και τη γραφειοκρατία, ενώ αρκετοί στη χώρα παραδοσιακά θεωρούν πως παγιδεύονται από τις επιλογές του Λονδίνου.

Το σχέδιο για ένα νέο δημοψήφισμα με το ερώτημα της ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκει αρκετά ευήκοα ώτα στη Γηραιά Ήπειρο. Το πλάνο της πρωθυπουργού της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον βρίσκει ένθερμους οπαδούς στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανακτήσει ένα θετικό μομέντουμ μετά το Brexit, ειδικά μετά την ταραχώδη περίοδο πρωθυπουργίας του Μπόρις Τζόνσον, που φαίνεται να συνεχίζεται με τη Λιζ Τρας.

Πηγή Φωτ.: Shutterstock