Έξι χιλιάδες Ουκρανόπουλα σε ρωσικά «στρατόπεδα ιδεολογικής αναμόρφωσης»
AP
AP
Πόλεμος στην Ουκρανία

Έξι χιλιάδες Ουκρανόπουλα σε ρωσικά «στρατόπεδα ιδεολογικής αναμόρφωσης»

Τουλάχιστον 6.000 Ουκρανόπουλα βρίσκονται σε «στρατόπεδα ιδεολογικής αναμόρφωσης» στη ρωσοκρατούμενη Κριμαία και στη Ρωσία, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Στην έκθεση, αναφέρεται ότι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γέιλ εντόπισαν τουλάχιστον 43 χώρους, κατασκηνώσεις, στρατόπεδα και άλλες εγκαταστάσεις όπου κρατούνταν Ουκρανόπουλα, στο πλαίσιο προγράμματος «μεγάλης κλίμακας» που ξεκίνησε η Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Πρόκειται για παιδιά υπό κηδεμονία, ορφανά, άλλα που φιλοξενούνταν σε ουκρανικά κρατικά ιδρύματα πριν την εισβολή, καθώς και για παιδιά των οποίων το καθεστώς κηδεμονίας είναι ασαφές ή αβέβαιο, λόγω του πολέμου, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

«Ο πρωταρχικός σκοπός των στρατοπέδων που εντοπίσαμε είναι η ιδεολογική αναμόρφωση», δήλωσε ο Ναθάνιελ Ρέιμοντ, ένας από τους ερευνητές, σε ενημέρωση δημοσιογράφων.

Κάποια από τα παιδιά μετακινήθηκαν και υιοθετήθηκαν από ρωσικές οικογένειες ή μεταφέρθηκαν σε ανάδοχες οικογένειες στη Ρωσία, ανέφερε η έκθεση.

«Στρατιώτης» 14 ετών

Το μικρότερο παιδί που εντοπίστηκε στο ρωσικό πρόγραμμα ήταν μόλις τεσσάρων μηνών, ενώ κάποιοι χώροι παρείχαν στρατιωτική εκπαίδευση σε παιδιά 14 ετών, δήλωσε ο Raymond, προσθέτοντας ότι οι ερευνητές δεν εντόπισαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα παιδιά αυτά χρησιμοποιήθηκαν αργότερα σε μάχες.

Η Μόσχα έχει αρνηθεί ότι στοχεύει σκόπιμα αμάχους σε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και έχει διαψεύσει ισχυρισμούς σχετικά με βίαιη μετακίνηση Ουκρανών.

Η έκθεση είναι η πιο πρόσφατη του Εργαστηρίου Ανθρωπιστικής Έρευνας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Γέιλ, στο πλαίσιο προγράμματος που υποστηρίζεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και εξετάζει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου, τα οποία φέρεται να έχει διαπράξει η Ρωσία.

Γενοκτονία στην Ουκρανία

«Αυτό που τεκμηριώνεται στην έκθεση είναι μια σαφής παραβίαση της 4ης Σύμβασης της Γενεύης», της συμφωνίας που προστατεύει τους αμάχους σε καιρό πολέμου, σημειώνει ο Ρέιμοντ.

Όπως αναφέρει, θα μπορούσε επίσης να αποτελεί απόδειξη για το ότι η Ρωσία διέπραξε γενοκτονία κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η μεταφορά παιδιών με σκοπό την αλλαγή, αλλοίωση ή εξάλειψη της εθνικής ταυτότητας μπορεί να αποτελέσει συστατικό στοιχείο του εγκλήματος της γενοκτονίας.

Δορυφορική εικόνα από χώρο κράτησης Ουκρανόπουλων στη Ρωσία (Maxar)

«Το δίκτυο εκτείνεται από τη μία άκρη της Ρωσίας στην άλλη», εξηγεί, προσθέτοντας ότι οι ερευνητές θεωρούν ότι ξεπερνούν τις 43 οι εγκαταστάσεις όπου κρατούνται παιδιά από την Ουκρανία.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, την ώρα που το ρωσικό πυροβολικό σφυροκοπά την πόλη Μπαχμούτ.

Διαβάστε ακόμα:

Αμερικανός στρατηγός: Η Ρωσία έχει χάσει «στρατηγικά και επιχειρησιακά»

Ο Πριγκόζιν παραδέχεται ότι η Μπαχμούτ δεν θα πέσει «στο εγγύς μέλλον»