Φωτογραφία αρχείου
Η Ελλάδα να μείνει μακριά από προκλήσεις που θα την οδηγήσουν στην καταστροφή
AP
AP
Φωτογραφία αρχείου
Παραλήρημα Ερντογάν

Η Ελλάδα να μείνει μακριά από προκλήσεις που θα την οδηγήσουν στην καταστροφή

Τις απειλές εναντίον της Ελλάδας συνεχίζει ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος κατά την ομιλία του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση το Σάββατο, καταφέρθηκε κατά των ΗΠΑ που, όπως ισχυρίστηκε, «ενθαρρύνουν την Αθήνα».

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος έχει εξαπολύσει την Ελλάδα εναντίον μας μετά από 100 χρόνια και λέμε με κάθε ευκαιρία ότι γνωρίζουμε το παιχνίδι που παίζεται... Η Τουρκία δεν αποδέχεται την απόφαση των ΗΠΑ να άρει το εμπάργκο όπλων στην ελληνοκυπριακή διοίκηση στη “νότια Κύπρο”» είπε αρχικά ο Ερντογάν.

Ισχυρίστηκε πως «η ενθάρρυνση που δείχνουν οι ΗΠΑ προς την Ελλάδα, η οποία εξοπλίζει το νησί με μη στρατιωτικό καθεστώς στο Αιγαίο, έρχεται σε αντίθεση με κάθε λογική, πεποίθηση και ιδέα περί συμμαχίας», ενώ κάλεσε την Ελλάδα να αποφύγει τις προκλήσεις που θα οδηγήσουν την ίδια και τον λαό της στην καταστροφή».

Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε τονίσει ότι δεν θα επικυρώσει το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ «εφόσον δεν τηρούνται οι υποσχέσεις» που έχουν δώσει

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή αποκαλύφθηκε  η νέα επιστολή που έστειλε η Άγκυρα στον ΟΗΕ στις 17 Σεπτεμβρίου  η οποία πρόσθεσε και νέα στοιχεία αμφισβητώντας και τις θαλάσσιες ζώνες των «στρατιωτικοποιημένων» νησιών.

Επίσης την Παρασκευή, ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ κατέθεσε τροπολογία στον αμυντικό προϋπολογισμό της Γερουσίας που βάζει όρους στην αγορά και την αναβάθμιση των F-16 από την Τουρκία.

Η τροπολογία που κατέθεσε ο γερουσιαστής, προβλέπει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι μια τέτοια πώληση είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, καθώς και τα μέτρα που έχει λάβει για να διασφαλίσει ότι αυτά τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τροπολογία, που κατατέθηκε στην εκδοχή της Γερουσίας για το νομοσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού, είναι πανομοιότυπη με αυτή που είχε καταθέσει ο βουλευτής Κρις Πάππας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αναλυτικά, στο κείμενο που κατατέθηκε την Παρασκευή, «ο πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις Επιτροπές Αμυνας του Κογκρέσου:

1) Ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών.

2) Αυτή η πιστοποίηση πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα».

Διαβάστε ακόμη:

Κυρ. Μητσοτάκης: Η ΕΕ να στηρίξει αποφασιστικά την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα