Επιτρέπεται έκτρωση μόνο μετά από αιμομιξία ή βιασμό
Δυτική Βιρτζίνια

Επιτρέπεται έκτρωση μόνο μετά από αιμομιξία ή βιασμό

«Η μόρφωση μου είναι πολύ σημαντική για εμένα και σχεδιάζω να κάνω μεγάλα πράγματα στη ζωή μου. Αν ένας άνδρας αποφασίσει ότι είμαι αντικείμενο και κάνει ανείπωτα και τραγικά πράγματα σ’ εμένα, εγώ, που είμαι παιδί, πρέπει να κυοφορήσω και να γεννήσω ένα άλλο παιδί; […] Κάποιοι εδώ μέσα λένε ότι είναι υπέρ της ζωής. Και τι θα γίνει με τη δική μου ζωή; Αυτή δεν μετράει για εσάς;»

Η 12χρονη Άντισον Γκάρντνερ, αθλήτρια του βόλεΐ και του στίβου, από το γυμνάσιο του Μπάφαλο στην Κενόβα της Δυτικής Βιρτζίνια, ήταν μεταξύ των περίπου 90 υποστηρικτών των αμβλώσεων που είχαν από  45 δευτερόλεπτα για να τοποθετηθούν μπροστά στους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές για το νομοσχέδιο που τις απαγορεύει. Ο πύρινος λόγος της συγκίνησε την παρούσα Ρίτα Ρέι, μια 80χρονη  γυναίκα  που έκανε έκτρωση το 1959, 14 χρόνια πριν οι εκτρώσεις χαρακτηριστούν συνταγματικό δικαίωμα.

Παρά τις τοποθετήσεις της Γκάρτνερ και των υπολοίπων, η τοπική βουλή πέρασε το νόμο με το συντριπτικό αποτέλεσμα τω 69 υπέρ και 23 κατά. Υιοθέτησε ωστόσο τροπολογία που θα επιτρέπει την έκτρωση σε περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας. Ωστόσο και πάλι η διαδικασία της άμβλωσης επιτρέπεται να γίνει μόνο μέχρι τις 14 εβδομάδες της κύησης και μόνο αν ο βιασμός ή η αιμομιξία καταγγελθεί στην αστυνομία.

Αυτή η τροπολογία πάντως, προς το παρόν θέτει σε εκκρεμότητα το νόμο που ψηφίστηκε την Παρασκευή από την ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Γερουσία της Δυτικής Βιρτζίνια , καθώς αυτός τώρα πρέπει να ξανατεθεί σε ψηφοφορία  στο Κοινοβούλιο για να ψηφιστεί και η τροπολογία που καταργεί την ποινή φυλάκισης για γιατρούς που κάνουν τις εκτρώσεις. Και αυτό έγινε υπό τον φόβο ότι αυστηρές ποινές για τους γιατρούς θα τους αποθάρρυναν να επιλέξουν την πολιτεία για να ασκήσουν το επάγγελμα τους.

Δεκατρείς ακόμα πολιτείες ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας έχουν ήδη περάσει του αποκαλούμενους «νόμους ενεργοποίησης» που έχουν σκοπό την ενεργοποίηση της απαγόρευσης των περισσότερων αμβλώσεων μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στις 24 Ιουνίου που ανέτρεπε την απόφαση Roe V Wade του 1973 η οποία καθιέρωνε ως συνταγματικό δικαίωμα την έκτρωση.

Virginia is for lovers

Η δυτική Βιρτζίνια είχε από το 1800 κιόλας νόμο που απαγόρευε τις εκτρώσεις με εξαίρεση μόνο την περίπτωση κινδύνου για την ζωή της εγκυμονούσας. Μέγιστη ειρωνεία σε μια πολιτεία που προωθήθηκε τουριστικά από το 1969 με το σλόγκαν «Virginia is for Lovers».

Η Βιρτζίνια έχει  παράδοση στην αντίσταση εφαρμογής νόμων που προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.  Σύμφωνα το σάιτ του Μουσείου Ιστορίας και Πολιτισμού της Πολιτείας, η Εθνική Ένωση για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ατόμων NAACP κατέθεσε περισσότερες αγωγές στη Βιρτζίνια από κάθε άλλη πολιτεία για την μη τήρηση των νόμων προστασίας τους. Επιπλέον, το πρόγραμμα της Μαζικής Αντίστασης υπό την αιγίδα των αρχών της πολιτείας , αν και τελικά αποδείχθηκε ανώφελο, έδειξε πως οι λευκές αρχές μπορούσαν όταν ήθελαν να επιβραδύνουν σε βαθμό ακινησία την ένταξη των εγχρώμων εμποδίζοντας την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων.

Ροζ σεντόνια

Πάντως ήδη οι γυναίκες στην πολιτεία που είναι εν αναμονή της απαγόρευσης των εκτρώσεων παίρνουν μια γεύση για το τι τις περιμένει στη συνοριακή πόλη του Μπρίστολ. Το όριο μεταξύ Τενεσί και Βιρτζίνια είναι μια 20 εκατοστών πάχους πλάκα από μπρούτζο που διατρέχει την οδό Στέιτ. Αμέσως μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Ιούνιο, το Τενεσί έθεσε σε ισχύ το νόμο που έκρινε παράνομες τις χειρουργικές εκτρώσεις και επέτρεπε μόνο τις φαρμακευτική τις πρώτες έξι εβδομάδες της κύησης. Στο πεζοδρόμιο λοιπόν της οδού Στέιτ που είναι στην πλευρά του Τενεσί, μεγάλα σεντόνια, μερικά από τα οποία ροζ και κάποια άλλα μωβ λειτουργούν ως παραβάν μπροστά από το πάρκινγκ της κλινικής όπου γίνονται εκτρώσεις. Με αυτόν τον τρόπο οι γυναίκες που φτάνουν με τα αυτοκίνητα τους μπορούν αφού παρκάρουν να μπουν στην κλινική χωρίς να δουν οι διαδηλωτές κατά των εκτρώσεων που είναι μαζεμένοι απ’ έξω με πλακάτ που γράφουν «Εδώ δολοφονούνται μωρά» τα πρόσωπα τους.

Τον τελευταίο μήνα εκεί αναγκάστηκαν να διώχνουν γυναίκες που έκλαιγαν, κάποιες από τις οποίες είχαν οδηγήσει πολλές ώρες για να φτάσουν εκεί, επειδή στον υπέρηχο γινόταν αντιληπτός ο χτύπος της καρδιάς του εμβρύου. Τις παραπέμπουν σε κάποια κλινική στη Βιρτζίνια για όσο δεν ισχύει ακόμα εκεί η απαγόρευση…