Το Ειδικό Δικαστήριο για τον Λίβανο απειλείται με κατάργηση λόγω έλλειψης χρηματοδότησης

Το Ειδικό Δικαστήριο για τον Λίβανο απειλείται με κατάργηση λόγω έλλειψης χρηματοδότησης

Το Ειδικό Δικαστήριο για τον Λίβανο (TSL), αρμόδιο για τη δίωξη των προσώπων που κατηγορούνται για την επίθεση που στοίχισε τη ζωή του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι και 21 άλλων στη Βηρυτό το 2005, απειλείται με κατάργηση λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

«Το Ειδικό Δικαστήριο για τον Λίβανο με λύπη ανακοινώνει ότι βρίσκεται αντιμέτωπο με μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, καθώς ο Λίβανος περνά μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

«Χωρίς άμεση χρηματοδότηση, το Δικαστήριο δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει τις δραστηριότητές του μετά τον Ιούλιο του 2021, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο στην ικανότητά του να φέρει εις πέρας την αποστολή του», προειδοποιεί στην ανακοίνωση.

Το δικαστήριο, που ιδρύθηκε έπειτα από ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και έχει την έδρα του στην Ολλανδία, καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη στις 18 Αυγούστου 2020 ερήμην ένα φερόμενο μέλος της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, τον Σαλίμ Αγιάς, συγκεκριμένα για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως». Οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι στην υπόθεση αθωώθηκαν. Κατά αυτής της πρώτης απόφασης επί του παρόντος έχει ασκηθεί έφεση.

Ο Ραφίκ Χαρίρι, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός του Λιβάνου μέχρι την παραίτησή του τον Οκτώβριο του 2004, σκοτώθηκε τον Φεβρουάριο του 2005 όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατίναξε φορτηγάκι γεμάτο εκρηκτικά κατά τη διέλευση της θωρακισμένης αυτοκινητοπομπής του στη Βηρυτό, σκοτώνοντας 21 άλλους και τραυματίζοντας 226 ανθρώπους.

Σε ξεχωριστή υπόθεση, το Ειδικό Δικαστήριο για τον Λίβανο αναμένεται να αρχίσει αργότερα τον Ιούνιο μια άλλη δίκη εναντίον του Σαλίμ Αγιάς για τρεις επιθέσεις εναντίον πολιτικών.

«Παρά τη σημαντική μείωση του προσωπικού και των δαπανών του για το σύνολο των δραστηριοτήτων του, λόγω ελλείψει πρόσθετης χρηματοδότησης, το Δικαστήριο θα αναγκαστεί να κλείσει την πόρτα του τους επόμενους μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι σημαντικές υποθέσεις δεν θα ολοκληρωθούν, εις βάρος των θυμάτων, της καταπολέμησης της ατιμωρησίας και του κράτος δικαίου», δήλωσε ο γραμματέας του Ειδικού Δικαστηρίου Νταβίντ Τολμπέρ.

Σύμφωνα με το Ειδικό Δικαστήριο, έχει ενημερωθεί ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για την οικονομική κατάσταση του δικαστηρίου, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εθελοντικές συνεισφορές των δωρητριών χωρών.