Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη της ΕΕ και τον τομέα των χημικών προϊόντων για να υποστηρίξει την παραγωγή χημικών ουσιών που χαρακτηρίζονται ως κρίσιμες για τις βιομηχανικές αλυσίδες εφοδιασμού της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ.
Ανέφερε ότι θα δημιουργήσει αργότερα φέτος μια Συμμαχία Κρίσιμων Χημικών Προϊόντων, η οποία θα συγκεντρώνει την Επιτροπή, τα κράτη μέλη και διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την αναζωογόνηση της χημικής βιομηχανίας της Ευρώπης.
Η χημική συμμαχία θα «εντοπίσει κρίσιμες μονάδες παραγωγής που χρειάζονται πολιτική υποστήριξη και θα αντιμετωπίσει εμπορικά ζητήματα, όπως οι εξαρτήσεις και οι στρεβλώσεις της αλυσίδας εφοδιασμού», ανέφερε η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.
Η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει μια άλλη συμμαχία που συστάθηκε για τον εντοπισμό μετάλλων και ορυκτών - κλειδιών για την ενεργειακή μετάβαση. Στη συνέχεια, η ΕΕ έθεσε στόχους για την εξόρυξη, την επεξεργασία και την ανακύκλωση 17 στρατηγικών υλικών.
Τα χημικά προϊόντα αποτελούν θεμελιώδη εισροή για σχεδόν όλες τις βιομηχανίες, από την κλωστοϋφαντουργία και την άμυνα έως την τεχνολογία, και αντιπροσωπεύουν 1,2 εκατομμύρια άμεσες θέσεις εργασίας στην ΕΕ. Ωστόσο, η παραγωγή χημικών προϊόντων μειώθηκε κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και δεν έχει ανακάμψει πλήρως λόγω του ανταγωνισμού με τους Αμερικανούς και Κινέζους ανταγωνιστές που επωφελούνται από σημαντικά χαμηλότερο κόστος ενέργειας και παραγωγής.
Αξιωματούχοι της Επιτροπής δήλωσαν ότι περισσότερες από 20 χημικές εγκαταστάσεις έχουν κλείσει τα τελευταία δύο χρόνια, με τα πετροχημικά και την αμμωνία «υπό σοβαρή πίεση».
«Πρώτα και κύρια, υπάρχει το ζήτημα της κυριαρχίας: η διατήρηση των ατμομηχανών μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Βιομηχανίας, Στεφάν Σεζούρν.
Οι ατμοκράκερ, μια μονάδα σε πετροχημικά εργοστάσια, παράγουν χημικά δομικών στοιχείων αιθυλένιο και προπυλένιο, τα οποία χρησιμοποιούνται σε όλα, από πλαστικές συσκευασίες τροφίμων και καουτσούκ μέχρι προβολείς αυτοκινήτων και φούτερ με κουκούλα από φλις. Η ΕΕ διαθέτει περίπου 40 ατμοκράκερ.
Χθες, Δευτέρα, ο γίγαντας των χημικών Dow, δήλωσε ότι σχεδιάζει να κλείσει δύο εργοστάσια στη Γερμανία και ένα στη Βρετανία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Ο Σεζούρν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συμμαχία θα αξιολογήσει την εξάρτηση του μπλοκ από τις εισαγωγές στο πλαίσιο της σημασίας του μορίου.
«Εξαρτόμαστε κατά 80% από τις ξένες εισαγωγές μεθανόλης, για παράδειγμα, και αν εξετάσουμε τις κρίσιμες τοποθεσίες παραγωγής, πρέπει να διαφυλάξουμε και να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία... Θα γίνουν εργασίες για τον εντοπισμό αυτών των μορίων και το σχέδιο προτείνει να προχωρήσουμε σε ένα είδος Νόμου για τα Κρίσιμα Μόρια».
Επιπλέον, η Επιτροπή θα συμπεριλάβει χημικές ουσίες σε μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες και θα ενισχύσει την εποπτεία των εισαγωγών χημικών ουσιών. Η Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει 18 έρευνες εμπορικής άμυνας για διαφορετικά μόρια από το 2024.
Για να αντισταθμίσει τις υψηλές τιμές της ενέργειας, η Επιτροπή θα επεκτείνει τις κρατικές ενισχύσεις, θα επιταχύνει την αδειοδότηση και θα παράσχει εγγυήσεις ενέργειας από κονδύλια της ΕΕ. Η Επιτροπή θα συμπεριλάβει επίσης κριτήρια περιεχομένου ΕΕ στις δημόσιες συμβάσεις για χημικά, μια προσπάθεια που προωθείται σε όλες τις βιομηχανίες της ΕΕ, δήλωσε ο Sejourne.
Τέλος, η Επιτροπή θα παρουσιάσει το έκτο πακέτο απλούστευσης, γνωστό ως «omnibus», για τη χημική βιομηχανία. Το «omnibus», που αναμένεται να προταθεί πριν από το τέλος του έτους, θα απλοποιήσει τους κανόνες για την επισήμανση των επικίνδυνων χημικών ουσιών, καθώς και θα αναθεωρήσει τους κανόνες που αφορούν τα καλλυντικά και τα λιπάσματα, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 363 εκατομμυρίων ευρώ (425,47 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως.