ΕΕ προς Τραμπ: Έλα να τα βρούμε στο εμπόριο, πριν είναι αργά

ΕΕ προς Τραμπ: Έλα να τα βρούμε στο εμπόριο, πριν είναι αργά

«Πρόκειται για την πιο μακρά και περίπλοκη διαμάχη στην ιστορία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Επί 16 χρόνια, οι δύο μεγαλύτεροι κατασκευαστές αεροσκαφών, η ευρωπαϊκή Airbus και η αμερικανική Boeing, αλληλοκατηγορούνται ότι έχουν λάβει κρατική βοήθεια παραβιάζοντας του κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου. Αυτή η διαμάχη, που δεν έχει νικητή και ηττημένο, στο πλαίσιο της οποίας κάθε πλευρά έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης, συνεχίζει να δηλητηριάζει τις σχέσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παγκόσμια κρίση θα μπορούσε να είναι μια καλή ευκαιρία να δοθεί ένα τέλος».

Το παραπάνω απόσπασμα από το χθεσινό κύριο άρθρο της ναυαρχίδας του γαλλικού Τύπου, της le Monde, έρχεται σε συνέχεια της κίνησης την οποία έκανε ο ευρωπαϊκός αεροναυπηγικός όμιλος την περασμένη Παρασκευή, με στόχο να λήξει ο «πόλεμος των δασμών» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Αποτελεί, ουσιαστικά, την απόδειξη ότι η ΕΕ συνολικά και μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις ειδικότερα, είναι αποφασισμένες να τείνουν χείρα φιλίας προς την Ουάσινγκτον, ώστε να σταματήσει αυτή η «άγονη διαμάχη» (όπως την χαρακτηρίζει η συγκεκριμένη εφημερίδα) και να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική διευθέτηση των σημαντικών εμπορικών και οικονομικών διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στους δύο παραδοσιακούς εταίρους της Δύσης. 

Θετική υποδοχή από τις επιχειρήσεις

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος για τον οποίο η πρωτοβουλία της Airbus, η οποία έχει προφανώς και την πλήρη συναίνεση του Βερολίνου, χαιρετίστηκε από τους εκπροσώπους αρκετών κλάδων, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ, οι οποίοι βλέπουν ότι η συνέχιση και κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο πλευρές μόνο κακό μπορεί να τους κάνει – προσφέροντας, ταυτόχρονα, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους Κινέζους, οι οποίοι καραδοκούν. 

«Ελπίζουμε πως αυτό θα αποδειχθεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επίλυσης της μακράς εμπορικής διαμάχης, που με τη σειρά του θα οδηγήσει στην εξάλειψη των δασμών στα εμφιαλωμένα ποτά», δήλωσε χαρακτηριστικά το Συμβούλιο που εκπροσωπεί τους Αμερικανούς παραγωγούς. «Μια λύση θα αποτρέψει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά σε τομείς που δεν έχουν άμεση σχέση, όπως το σκοτσέζικο ουίσκι, προτού η κατάσταση καταστεί αναντίστρεπτη», σημείωσε από την πλευρά του η αρμόδια Ομοσπονδία της Σκοτίας. «Ελπίζουμε ότι μετά την ανακοίνωση της Airbus, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρουν άμεσα τους άδικους δασμούς στα ισπανικά τρόφιμα», διεμήνυσε και η επικεφαλής της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών της ιβηρικής χώρας. 

Το ζητούμενο, φυσικά, είναι εάν υπάρχει κάποιος υψηλά ιστάμενος ο οποίος να τείνει ευήκοον ους στην απέναντι πλευρά. «Εάν η ΕΕ, η Airbus και η Boeing έχουν πλέον πειστεί ότι πρέπει να γυρίσει η σελίδα αυτή, τότε μένει να πειστεί και ο Ντόναλντ Τραμπ ότι ο εγκλωβισμός σε αυτή τη διαμάχη δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», όπως καταλήγει η le Monde. 

Επένδυση στον επόμενο πρόεδρο;

Επειδή, όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ να αποφασίσει να αλλάξει τη σκληρή του στάση στην τελική ευθεία προς τις εκλογές του Νοεμβρίου, για τις οποίας απομένουν λιγότερες από 100 ημέρες, μπορούμε να υποθέσουμε πως οι Ευρωπαίοι (που προφανώς το γνωρίζουν) έχουν διαφορετικό στόχο: Τα λένε τώρα επενδύοντας στην επόμενη ημέρα. Με άλλα λόγια, θεωρούν ότι οι πιθανότητες να ηττηθεί ο Τραμπ είναι πολύ μεγάλες και ελπίζουν ότι ο διάδοχός του, δηλαδή ο Τζο Μπάιντεν, θα αποδειχθεί πολύ πιο διαλλακτικός και συνεργάσιμος. 

Μένει να αποδειχθεί στην πράξη εάν έχουν δίκιο.