ΕΕ - Μεταναστευτικό: Επί τάπητος η αναθεώρηση των κανόνων για το άσυλο
Shutterstock
Shutterstock

ΕΕ - Μεταναστευτικό: Επί τάπητος η αναθεώρηση των κανόνων για το άσυλο

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται αυτή την εβδομάδα να συμφωνήσουν σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μοιραστούν την ευθύνη για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, δήλωσε την Τρίτη κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ, κάτι που θα σηματοδοτήσει μια σημαντική τομή έπειτα από χρόνια διαμάχης στους κόλπους της Ένωσης.

Η επικεφαλής της ΕΕ για θέματα μετανάστευσης μίλησε πριν από τις συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών των 27 κρατών μελών την Πέμπτη. 

Επί τάπητος βρίσκεται η αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ για το άσυλο, οι οποίοι κατέρρευσαν το 2015, καθώς περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι -κυρίως για να ξεφύγουν από τον πόλεμο στη Συρία- έφτασαν στην ήπειρό μας μέσω της Μεσογείου.

«Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική», δήλωσε στους δημοσιογράφους η επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον. «Όταν εργαζόμαστε από κοινού, είμαστε ισχυροί... Αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι με νικητές και χαμένους. Δεν έχει να κάνει με νικητές και ηττημένους.

Αν συμφωνήσουμε σε μια κοινή προσέγγιση για τη διαχείριση της μετανάστευσης με ανθρώπινο αλλά περιοριστικό τρόπο από κοινού, θα είμαστε όλοι κερδισμένοι, διότι θα είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε τη μετανάστευση από κοινού με ομαλό τρόπο» σημείωσε η Γιόχανσον.

Από το 2015 οι χώρες υποδοχής της ΕΕ, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ελλάδα, ζήτησαν περισσότερη βοήθεια. Οι πλούσιες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Σουηδία, δήλωσαν ότι δεν μπορούν να είναι τα μόνα μέρη όπου καταλήγουν οι νέες αφίξεις.

Τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν ανατολικές χώρες της ΕΕ, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, αρνήθηκαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες από την κυρίως μουσουλμανική Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η ΕΕ έχει εντείνει τις προσπάθειές της για να κρατήσει μακριά τους ανθρώπους, με τα στοιχεία του ΟΗΕ να δείχνουν ότι λιγότεροι από 160.000 άνθρωποι πέρασαν πέρυσι τη Μεσόγειο. Σχεδόν 2.500 πέθαναν ή εξαφανίστηκαν στο επικίνδυνο ταξίδι.

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται το κατά πόσον όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να φιλοξενούν ανθρώπους -όπως απαιτούν εδώ και καιρό δυτικές και χώρες του Νότου- ή θα επιτραπεί στις ανατολικές χώρες να «ξεγλιστρήσουν» από τη φιλοξενία προσφέροντας βοήθεια με τη μορφή χρημάτων ή προσωπικού.

Η Γιόχανσον δήλωσε ότι η προσωρινή συμφωνία επιτρέπει το τελευταίο, προσθέτοντας ότι δεν προβλέπει «υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις» ανθρώπων και ότι τα κράτη της ΕΕ μπορούν να επιλέξουν πώς θα δείξουν αλληλεγγύη στους ομολόγους τους.

«Πραγματικά προβλέπω ότι θα βρούμε έναν συμβιβασμό σε αυτές τις γραμμές», σχολίασε.

Προειδοποίησε επίσης όσους είναι διστακτικοί ότι δεν έχουν δικαίωμα βέτο στην ψηφοφορίακαι προειδοποίησε κατά της υιοθέτησης σκληρών γραμμών για το μεταναστευτικό για εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς.

«Χωρίς συμφωνία είμαστε όλοι χαμένοι», είπε. «Με μια συμφωνία, είμαστε στην πραγματικότητα όλοι κερδισμένοι, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών, διότι όταν συνεργαζόμαστε, μπορούμε επίσης να υποδεχτούμε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες με πιο οργανωμένο τρόπο χωρίς να διακινδυνεύσουμε τη ζωή τους».