Γιατί δεν θα πετύχει η προσέγγιση Αιγύπτου - Τουρκίας

Γιατί δεν θα πετύχει η προσέγγιση Αιγύπτου - Τουρκίας

Θα είναι περιορισμένη και δεν θα φτάσει το επίπεδο της Ελλάδας, εκτιμά Γερμανός αναλυτής, καθώς το ατού της Ελλάδας είναι ότι ανήκει στην ΕΕ και προσφέρει στο Κάιρο πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, σημειώνει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Στο δημοσίευμα παρουσιάζονται οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο, με τον Ερντογάν να αποκάλεσε «πραξικοπηματία» τον πρόεδρο της Αιγύπτου αλ Σίσι, να αρνείται να συναντηθεί μαζί του λέγοντας «αρνούμαι να συναντηθώ με έναν αντιδημοκράτη που καταδίκασε τον Μόρσι και τους φίλους του σε φυλάκιση», καθώς και τη στήριξή του στη Μουσουλμανική Αδελφότητα που χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική οργάνωση από την αραβική χώρα.

Ο Κρίστιαν Μπράκελ, επικεφαλής του γραφείου του γερμανικού Ιδρύματος Heinrich Böll στην Τουρκία σημειώνει ακόμα και την ενέργεια του Εντογάν, μέσω του τουρκολιβυκού συμφώνου που υπέγραψε για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών, προκάλεσε την αντίδραση του Βερολίνο το οποίο και απέρριψε ως μη συνάδον προς το Δίκαιο της Θαλάσσης.

«Μέχρι στιγμής, η Αίγυπτος έχει σαφώς ταχθεί με το μέρος της Ελλάδας στη διαμάχη για τα αποθέματα φυσικού αερίου», τονίζει και προσθέτει μια ακόμη σημαντική παράμετρο.

«Εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού, η τουρκική κυβέρνηση αισθάνεται υποχρεωμένη να αναπροσαρμόσει την πορεία της. «Από αυτές τις χώρες του Κόλπου μπαίνουν στην Τουρκία σημαντικές οικονομικές ενέσεις ενόψει της τουρκικής προεκλογικής περιόδου, θα ήταν λοιπόν εξαιρετικά πιθανό να έχουν θέσει Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την επίλυση των τουρκοαιγυπτιακών προβλημάτων ως προϋπόθεση».

Αν και στην ανατολική Μεσόγειο, Αίγυπτος και Τουρκία στοχεύουν σε συνεννόηση, συνολικά, «ωστόσο, η κυβέρνηση του Καϊρου είναι πιθανό να έχει πολύ μικρότερο συμφέρον στην επαναπροσέγγιση με την Άγκυρα από ό,τι η ίδια η Άγκυρα για το Κάιρο» υποστηρίζει ο Μπράκελ.

«Διότι το Κάιρο έχει ακόμα ένα σημαντικό λόγο να βασίζεται στην Ελλάδα παρά στην Τουρκία στην περιοχή της Μεσογείου. Η Ελλάδα είναι χώρα της ΕΕ. Η Ελλάδα προσφέρει στην Αίγυπτο πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό την καθιστά επίσης πολύ πιο ελκυστικό εταίρο από ό,τι θα μπορούσε ποτέ να γίνει η Τουρκία». 

Διαβάστε επίσης: 

Κίνδυνος αποσταθεροποίησης από το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο