Drone καταγράφει την καταστροφή μετά την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα
AP / Uncredited
AP / Uncredited

Drone καταγράφει την καταστροφή μετά την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα

Εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα σπίτια κάτω από το νερό καταγράφονται σε βίντεο του BBC υπογραμμίζοντας το μέγεθος της καταστροφής μετά την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα, στην Ουκρανία, καθώς και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αλλά και που πρόκειται να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι της Χερσώνας. 

Επί του παρόντος βρίσκονται υπό τον κίνδυνο πλημμυρών, ενώ, όσο η στάθμη του νερού στον ποταμό Δνείπερο συνεχίζει να πέφτει, η στάθμη του στη Χερσώνα θα ανεβαίνει.

Έλλειψη πόσιμου νερού αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι των γύρω περιοχών όταν οι πλημμύρες θα αρχίσουν να υποχωρούν ενώ υπάρχει και κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών ασθενειών.

 

Στις συνέπειες περιλαμβάνεται και η οικολογική καταστροφή, ενώ η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ως υπαίτια για την ανατίναξη του υδροηλεκτρικού σταθμού και του φράγματος Κάχοβκα. Στη θέση αυτή τάσσεται και η Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας (SBU), η οποία υποστηρίζει ότι υπέκλεψε τηλεφωνική κλήση από την οποία αποδεικνύεται ότι πίσω από την ενέργεια βρίσκεται ρωσική «ομάδα σαμποτάζ».

Μάλιστα, ανήρτησε στο κανάλι της στο Telegram ηχητικό διάρκειας ενάμιση λεπτού με τη φερόμενη συνομιλία, κατά την οποία δύο άνδρες φαίνεται να συζητούν τα επακόλουθα από την καταστροφή στα ρωσικά.

Το Reuters δεν μπορεί να επαληθεύσει το ηχητικό από ανεξάρτητη πηγή. Η Ρωσία επιρρίπτει την ευθύνη στην Ουκρανία μην προχωρώντας μέχρι πρότινος σε σχολιασμό της ηχητικής ανάρτησης.

Το φράγμα Καχόβκα

Ύψους 30 μέτρων και μήκους 3,2 χιλιομέτρων είναι το φράγμα Καχόβκα, το οποίο οικοδομήθηκε το 1956 στον Δνείπερο, στο πλαίσιο της κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Νόβα Καχόβκα.

Στον ταμιευτήρα του βρίσκονται 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού και από αυτό υδροδοτούνται τόσο η χερσόνησος της Κριμαίας –που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014–, όσο και το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, που χρειάζεται αδιάλειπτη παροχή για να ψύχει τους αντιδραστήρες του.