Διπλός συναγερμός στη Γερμανία, για ύφεση και Ακροδεξιά

Διπλός συναγερμός στη Γερμανία, για ύφεση και Ακροδεξιά

Tου Γιώργου Παυλόπουλου

Τα σημάδια της ύφεσης στην οικονομία της Γερμανίας δεν προκαλούν μόνο αναταράξεις και πτωτικές τάσεις στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές και τους δείκτες των χρηματιστηρίων. Ταυτόχρονα, πυροδοτούν ή επιταχύνουν και πολιτικές εξελίξεις, καθώς οι πάντες – κυβέρνηση, κόμματα, αλλά και μεμονωμένοι πολιτικοί – μοιάζουν να προετοιμάζονται για την επόμενη περίοδο, που αναμένεται να είναι δύσκολη και εν γένει απρόβλεπτη.

Η ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης, εξάλλου, είχε συνηθίσει να ζει εδώ και μία και πλέον δεκαετία σε καθεστώς ευημερίας, με τους δείκτες να βρίσκονται πάντα στο πράσινο, την παραγωγή και τις εξαγωγές να αυξάνονται, τα πλεονάσματα να διευρύνονται και την ανεργία να κινείται σε ιστορικά χαμηλά. Παρατηρώντας, παράλληλα, αφ' υψηλού και από θέση ισχύος τους περισσότερους εταίρους της στην ΕΕ, που όλα αυτά τα χρόνια πέρασαν δύσκολες στιγμές.

Όλα αυτά, όμως, μοιάζουν να αλλάζουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Συνειδητοποιώντας το πρώτος από όλους, λόγω και της θέσης στην οποία βρίσκεται, ο υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, σήκωσε ήδη τα μανίκια και δήλωσε έτοιμος να αναλάβει την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ο Σολτς ευελπιστεί ότι θα είναι αυτός η ισχυρή προσωπικότητα που θα πάρει το ιστορικό κόμμα από το χέρι και θα το βγάλει από τον βάλτο της απαξίωσης, σώζοντάς το από την επίθεση των Πρασίνων και τον πολιτικό θάνατο που το απειλεί. Στοχεύοντας, προφανώς, να αντλήσει ψήφους (και) από το πιο κεντρώο τμήμα των Χριστιανοδημοκρατών, οι οποίοι επίσης μοιάζουν να εισέρχονται σε περίοδο κρίσης – η οποία θα εκδηλωθεί με όλη της την ισχύ όταν φύγει από τη μέση η Άνγκελα Μέρκελ.

Ραντεβού την 1η Σεπτεμβρίου

Ενόσω οι εξελίξεις τρέχουν, όμως, χωρίς το αποτέλεσμά τους να θεωρείται δεδομένο, το σίγουρο είναι ότι η θερινή ραστώνη θα τελειώσει απότομα στη Γερμανία με το που βγει ο Αύγουστος. Κι αυτό διότι την 1η Σεπτεμβρίου στήνονται κάλπες σε δύο κρατίδια στο ανατολικό τμήμα της χώρας – το Βρανδεμβούργο και τη Σαξονία – και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία έχει πολλές ελπίδες να κατακτήσει την πρώτη θέση, προκαλώντας πολιτικό σεισμό στη χώρα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί, μάλιστα, και στην τρίτη εκλογική αναμέτρηση που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο – την τελευταία Κυριακή του, στη Θουριγγία.

Δεν πρόκειται, βεβαίως, για έκπληξη. Άλλωστε, στις πρόσφατες ευρωεκλογές του Μαΐου, η AfD είχε προειδοποιήσει για τις προθέσεις και τη δυναμική της. Τότε, δηλαδή, που είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη στο Σαξονία με 25,3%, στο Βρανδεμβούργο με 19,9%, ενώ στη Θουριγγία ήρθε δεύτερη με 22,5%, σε απόσταση αναπνοής από τους Χριστιανοδημοκράτες (24,7%).

Και τώρα, με την ύφεση να χτυπά την πόρτα της Γερμανίας και τους πολίτες της να ανησυχούν ήδη για τις συνέπειές της και να σκέφτονται σε ποιους πρέπει να χρεώσουν αυτή την εξέλιξη, φαίνεται πως μπροστά στην γερμανική Ακροδεξιά ανοίγεται πολιτικό πεδίο δόξης ιδιαιτέρως ευνοϊκό και λαμπρό. Αυτό ακριβώς φοβάται και ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), ο οποίος αυτή την εβδομάδα έσπευσε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι βιομήχανοι ανησυχούν

«Οι επιτυχίες της AfD βλάπτουν σοβαρά την εικόνα της χώρας μας», δήλωσε χωρίς περιστροφές ο Ντίτερ Κρεμπφ, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο η ξενοφοβία να αποτρέψει εργαζόμενους από το εξωτερικό να έρθουν στην Γερμανία, η οποία τους έχει ζωτική ανάγκη για να καλύψει το μεγάλο έλλειμμα που υπάρχει στην αγορά εργασίας. «Η εχθρότητα απέναντι στους αλλοδαπούς και ο εθνικισμός δεν ταιριάζουν σε μια οικονομία όπως της Γερμανίας η οποία είναι επιτυχημένη σε παγκόσμιο επίπεδο», πρόσθεσε.

Προχωρώντας δε ακόμη περισσότερο – σε βαθμό που να θυμίζει… μαρξιστή διανοούμενο! – ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων σημείωσε ότι αυτό που κάνει η AfD είναι να «στρέφει τους δυσαρεστημένους πολίτες εναντίον των κοινωνικά πιο αδύναμων, όπως είναι οι πρόσφυγες». «Είναι μία στάση πολύ ανησυχητική, πολύ περισσότερο καθώς δεν λύνει κανένα πρόβλημα», κατέληξε ο ίδιος.

Μπορεί, όμως, να παρουσιάσει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο που είτε θα περιορίσει την κοινωνική δυσαρέσκεια είτε θα τη διοχετεύσει σε λιγότερα επικίνδυνες διεξόδους; Και υπάρχει κάποιο κόμμα που να έχει σχετική πρόταση; Αμφίβολο – αν και πολλοί ζητούν ήδη από την Μέρκελ και τον Σολτς να ανοίξουν τα ταμεία και να αρχίσουν τις παροχές, προτού η χύτρα εκραγεί…