8ος χρόνος, ημέρα 2392η
Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022

Απορρίφθηκε ο προϋπολογισμός, προς πρόωρες εκλογές η Ισπανία

Απορρίφθηκε ο προϋπολογισμός, προς πρόωρες εκλογές η Ισπανία

Ολοταχώς προς πρόωρες εκλογές οδεύει η Ισπανία, μετά την άρνηση των δύο καταλανικών κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας να υπερψηφίσουν το σχέδιο προϋπολογισμού του 2019 που κατέθεσε η κυβέρνηση μειοψηφίας του Πέδρο Σάντσεθ. Η σχετική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε προ ολίγου στη Βουλή και, σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, σύντομα ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Πιθανότερες ημερομηνίες θεωρούνται, για την ώρα, η 14η και η 28η Απριλίου, αν και δεν έχει αποκλειστεί η παράλληλη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών με τις ευρωεκλογές, στις 26 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι τόσο το ERC όσο και το PDeCat είχαν διαμηνύσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουν θετική ψήφο όσο η κυβέρνηση αρνείται να ανοίξει επισήμως διάλογο για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Η άρνησή τους, μάλιστα, ενισχύεται από την έναρξη της διαδικασίας της δίκης των 12 ηγετών τους στη Μαδρίτη, που βαρύνονται με μια κατηγορία η οποία ουσιαστικά ισοδυναμεί με αυτήν της εσχάτης προδοσίας και αφορά στη διοργάνωση του δημοψηφίσματος το φθινόπωρο του 2017. 

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση απάντησε πως δεν ενδίδει σε εκβιασμούς. «Εφόσον επιμένετε στην ανεξαρτησία, τότε μπορώ να σας βεβαιώσω πως δεν θα υπάρξει προϋπολογισμός», δήλωσε χαρακτηριστικά η αρμόδια υπουργός, Μαρία Χεσούς Μοντέρο -υπονοώντας ότι η κυβερνητική πρόταση είναι ιδιαιτέρως γενναιόδωρη για την Καταλονία. 

Νωρίτερα, όπως είχε αναφέρει η el Pais, δύο άλλα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας, οι Podemos και το βασκικό εθνικιστικό PNV, είχαν καταβάλλει μια ύστατη προσπάθεια για να πείσουν τους Καταλανούς να στηρίξουν τον προϋπολογισμό -χωρίς, πάντως, να επιτύχουν κάτι. 

Σε κάθε περίπτωση, η επικείμενη αναμέτρηση -εφόσον προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, όπως αναμένουν οι περισσότεροι- πιθανότατα θα επιφυλάσσει πολλές και δυσάρεστες εκπλήξεις, καθώς και ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό. Κάτι που ισχύει κυρίως στον χώρο της δεξιάς, όπου αφενός οι Ciudadanos και αφετέρου το ακροδεξιό Vox εμφανίζονται με ιδιαίτερη δυναμική και απειλούν την πρωτοκαθεδρία του Λαϊκού Κόμματος. 

AP Photo/Manu Fernandez