Φωτ. αρχείου
Crocus City Hall: Έχουν συλληφθεί περισσότερα από 20 άτομα για την πολύνεκρη επίθεση
AP Photo/Alexander Zemlianichenko
AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Φωτ. αρχείου

Crocus City Hall: Έχουν συλληφθεί περισσότερα από 20 άτομα για την πολύνεκρη επίθεση

Η Ρωσία έχει συλλάβει περισσότερα από 20 άτομα στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει μετά την επίθεση στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall - την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος - κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 140 άνθρωποι, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ.

Σύμφωνα με το Reuters, ο επικεφαλής της FSB επανέλαβε τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι το Κίεβο έχει άμεση ανάμειξη στη φονική επίθεση, προσθέτοντας ότι ο Μπόρτνικοφ δεν έδωσε στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του.

«Η έρευνα συνεχίζεται, όμως μπορούμε να πούμε ότι η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών είναι άμεσα αναμιγμένη σ' αυτή την επίθεση», ανέφερε ο Μπόρτνικοφ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Είπε επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η προετοιμασία, η χρηματοδότηση, η επίθεση και η απόπειρα διαφυγής των ενόπλων συντονίστηκαν μέσω του διαδικτύου από το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K), το αφγανικό παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Αντρίι Γιουσόφ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας αρνήθηκε τους «παράλογους» ισχυρισμούς της Μόσχας, κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα».

Μεταξύ των υπόπτων που κρατούνται από τη Ρωσία βρίσκονται και οι τέσσερις ύποπτοι ένοπλοι, όλοι πολίτες του Τατζικιστάν, η κράτηση των οποίων παρατάθηκε την περασμένη εβδομάδα έως τις 22 Αυγούστου. Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη δίκη τους.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη σφαγή στην αίθουσα συναυλιών τον Μάρτιο και Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι έχουν πληροφορίες που δείχνουν ότι πραγματοποιήθηκε από τον αφγανικό κλάδο του δικτύου. Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα αρνηθεί πως είχε οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση.

Ο Μπόρτνικοφ δήλωσε, σύμφωνα με το TASS, ότι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν διαδραμάτισε ρόλο στον συντονισμό των ενεργειών των δραστών και ότι η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών είχε επίσης άμεσο ρόλο.