Βρετανία: Νέο αυστηρό νομοσχέδιο για την απέλαση παράτυπων μεταναστών
Shutterstock
Shutterstock

Βρετανία: Νέο αυστηρό νομοσχέδιο για την απέλαση παράτυπων μεταναστών

Νέο νόμο για την απέλαση των παράτυπων μεταναστών και τη δια βίου απαγόρευση της εισόδου στη χώρα, εισάγει προς ψήφιση η Βρετανία.

Η κυβέρνηση Σούνακ θα παρουσιάσει την Τρίτη τα σχέδιά της για έναν νέο νόμο που θα απαγορεύει σε όσους εισέρχονται στη χώρα μέσω ανεπίσημων οδών να ζητούν άσυλο, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που φτάνουν με πλοιάρια στις ακτές της.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει κατατάξει μεταξύ των πέντε βασικών προτεραιοτήτων του, τη διακοπή των αφίξεων με βάρκες, αφού ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στις νότιες ακτές της Αγγλίας εκτοξεύθηκε σε περισσότερους από 45.000 πέρυσι, με περίπου το 90% να ζητούν άσυλο.

«Όσοι φτάνουν με μικρές βάρκες δεν διαφεύγουν άμεσα από μια χώρα που σπαράσσεται από πόλεμο ή δεν αντιμετωπίζουν άμεση απειλή για τη ζωή τους. Αντιθέτως, έχουν ταξιδέψει μέσω ασφαλών, ευρωπαϊκών χωρών πριν διασχίσουν τη Μάγχη» τόνισε ο Σούνακ σε άρθρο του στην εφημερίδα The Sun.

Πρόσθεσε ότι «το γεγονός ότι μπορούν να το κάνουν κάτι τέτοιο είναι άδικο για όσους έρχονται εδώ νόμιμα [...] Αυτός ο νέος νόμος θα στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι αν έρχεστε παράνομα σε αυτή τη χώρα, θα απομακρύνεστε γρήγορα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας, λιγότερο από τα δύο τρίτα όσων φτάνουν με μικρές βάρκες λαμβάνουν άσυλο ή άλλη μορφή ανθρωπιστικής προστασίας.

Η οργή για τη μετανάστευση σε ορισμένες περιοχές έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη βρετανική πολιτική την τελευταία δεκαετία και χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία από τους ακτιβιστές ως εργαλείο για να τροφοδοτήσει την υποστήριξη για το Brexit πριν από το δημοψήφισμα του 2016.

Ο έλεγχος της μετανάστευσης ήταν το τρίτο πιο σημαντικό ζήτημα για τους ψηφοφόρους, μετά την οικονομία και τη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο, με το 87% των ερωτηθέντων να θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν χειρίζεται σωστά το ζήτημα.

Αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του νσ η αντιπολίτευση

Ενώ ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο έφθασε σε υψηλό 20ετίας, σχεδόν 75.000 το 2022, εξακολουθεί να είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γερμανία έλαβε περισσότερες από 240.000 αιτήσεις ασύλου πέρυσι.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις αμφισβήτησαν κατά πόσο τα τελευταία σχέδια θα είναι πιο αποτελεσματικά από τις προηγούμενες προσπάθειες αποτροπής των ανθρώπων από το πέρασμα της Μάγχης, το οποίο έχει αποδειχθεί κερδοφόρο για τους διακινητές ανθρώπων και επικίνδυνο για τους μετανάστες. Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις μετανάστες πνίγηκαν τον Δεκέμβριο όταν ανατράπηκε η βάρκα τους.

Πέρυσι, ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σύναψε συμφωνία για την αποστολή δεκάδων χιλιάδων μεταναστών -πολλοί από τους οποίους έχουν κάνει το ταξίδι από το Αφγανιστάν, τη Συρία ή άλλες χώρες που μαστίζονται από συγκρούσεις- σε απόσταση άνω των 4.000 μιλίων (6.400 χλμ.) στη Ρουάντα.

Όμως η πρώτη προγραμματισμένη πτήση απέλασης εμποδίστηκε τον Ιούνιο με ασφαλιστικά μέτρα της τελευταίας στιγμής από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και στη συνέχεια η νομιμότητα της στρατηγικής αμφισβητήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

Το δικαστήριο έκρινε εν συνεχεία τον Δεκέμβριο ότι είναι νόμιμη, αλλά αναμένεται να ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης αυτής. Αναμένεται ότι η δικαστική διαμάχη θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου και ενδέχεται να μην επιλυθεί για μήνες.

Παράλληλα, ο Σούνακ θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή, οπότε αναμένεται να ζητήσει περισσότερη συνεργασία για την αντιμετώπιση των συμμοριών που εμπλέκονται στη διακίνηση ανθρώπων μέσω της Μάγχης.

Μόλις τερματιστούν οι διελεύσεις με μικρά σκάφη, η Βρετανία θα είναι έτοιμη να δημιουργήσει περισσότερες νόμιμες οδούς για τους αιτούντες άσυλο, είχε δηλώσει πέρυσι ο Σουνάκ. Ωστόσο δεν έχει προσδιορίσει ποιες θα είναι αυτές.

Τι αναφέρει ο Τύπος

Οι Times σημειώνουν ότι το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να αγοράσει δύο πρώην βάσεις της RAF στο Λίνκονσιρ και στο Έσσεξ που θα μπορούσαν να στεγάσουν χιλιάδες μετανάστες πριν από την απομάκρυνσή τους, είτε στην πατρίδα τους, είτε σε τρίτες χώρες όπως η Ρουάντα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η εφημερίδα επικαλείται κυβερνητικές πηγές που παραδέχονται ότι δεν μπορούν να πουν εάν οι προτάσεις είναι «σίγουρα σύμφωνες» με τις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και αναμένουν νομική αμφισβήτηση.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι το νομοσχέδιο που εισάγει τα μέτρα θα αναφέρει συγκεκριμένα ότι ενδέχεται να μην συμμορφώνονται με τη Σύμβαση, αν και οι υπουργοί πιστεύουν το αντίθετο. Στο άρθρο σημειώνεται ότι  η υπουργός Εσωτερικών, υποσχόμενη ότι θα υπερβεί τα όρια του διεθνούς δικαίου, αμφισβητεί ευθέως τους Ευρωπαίους δικαστές.  

Η εφημερίδα προσθέτει ότι η νομοθεσία θα δώσει στη Σουέλα Μπράβερμαν εξουσίες για να αντιμετωπίσει τις ευρωπαϊκές δικαστικές εντολές, όπως αυτή που το περασμένο καλοκαίρι εμπόδισε την πρώτη πτήση απέλασης μεταναστών της Μάγχης στη Ρουάντα. «Θα ωθήσουμε τη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα άκρα», γράφει ο τίτλος της Daily Mail, η οποία λέει ότι το νομοσχέδιο θα εισαχθεί βιαστικά στη Βουλή και θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ μέχρι το καλοκαίρι.