Βρετανία: Μπλοκάρει το νομοσχέδιο της Σκωτίας για την αλλαγή φύλου
AP
AP

Βρετανία: Μπλοκάρει το νομοσχέδιο της Σκωτίας για την αλλαγή φύλου

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να μπλοκάρει ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο της Σκωτίας που διευκολύνει τους ανθρώπους να αλλάξουν το νόμιμο φύλο τους.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζουν ότι συγκρούεται με τους νόμους περί ισότητας που ισχύουν σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία.

Η Πρωθυπουργός της Σκωτίας Nίκολα Στέρτζον χαρακτήρισε την κίνηση «ολομέτωπη επίθεση» στο κοινοβούλιο της Σκωτίας και δεσμεύτηκε να την καταπολεμήσει, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας θα «υπερασπιστεί» το νομοσχέδιο, προειδοποιώντας εάν το βέτο πετύχει, θα είναι το «πρώτο από τα πολλά».

Ο υπουργός της Σκωτίας Άλιστερ Τζακ, ο οποίος θα λάβει τα νομικά μέτρα την Τρίτη για να επιβεβαιώσει την κίνηση, δήλωσε ότι ανησυχεί ότι το σχέδιο νόμου θα είχε «δυσμενή επίδραση» στη νομοθεσία για την ισότητα σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία.

«Τα τρανς άτομα που περνούν από τη διαδικασία για να αλλάξουν το νόμιμο φύλο τους αξίζουν τον σεβασμό, την υποστήριξη και την κατανόησή μας», είπε.

«Δεν πήρα αυτή την απόφαση επιπόλαια. Το νομοσχέδιο θα έχει σημαντικό αντίκτυπο, μεταξύ άλλων, σε θέματα ισότητας σε όλη τη Βρετανία στη Σκωτία, την Αγγλία και την Ουαλία», πρόσθεσε.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να απλοποιήσει και να επιταχύνει την υπάρχουσα διαδικασία με την οποία οι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν πιστοποιητικό αναγνώρισης φύλου (GRC) για να αλλάξουν το νομικά αναγνωρισμένο φύλο τους.

Οι αλλαγές μειώνουν την ηλικία στην οποία οι άνθρωποι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για GRC από 18 σε 16.

Καταργούν επίσης την ανάγκη για ιατρική διάγνωση της δυσφορίας του φύλου, με τους αιτούντες να χρειάζεται μόνο να έχουν ζήσει ως επίκτητο φύλο για τρεις μήνες και όχι δύο χρόνια - ή έξι μήνες εάν είναι 16 ή 17 ετών.

Οι τρανς οργανώσεις χαιρέτισαν το νομοσχέδιο, ωστόσο οι επικριτές ανησυχούν ότι το να επιτραπεί σε οποιονδήποτε να «αυτοπροσδιοριστεί» ως γυναίκα ίσως επηρεάσει τα δικαιώματα των γυναικών και την πρόσβαση σε χώρους ατόμου φύλου, όπως καταφύγια και αποδυτήρια.

Η Στέρτζον υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν λόγοι για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αμφισβητήσει τη νομοθεσία, καθώς εμπίπτει στις εξουσίες του κοινοβουλίου της Σκωτίας.