Φιλορώσοι ακτιβιστές απειλούν με ταραχές αν η Σερβία αποδεχθεί το σχέδιο της Δύσης για εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο - Το χρονολόγιο των εντάσεων.
«Βράζει» η Σερβία μια μέρα πριν την 15η επέτειο της ανεξαρτησίας του Κοσόβου
AP Photo/Bela Szandelszky)
AP Photo/Bela Szandelszky)

«Βράζει» η Σερβία μια μέρα πριν την 15η επέτειο της ανεξαρτησίας του Κοσόβου

Φιλορώσοι ακτιβιστές απειλούν με ταραχές αν η Σερβία αποδεχθεί το σχέδιο της Δύσης για εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο - Το χρονολόγιο των εντάσεων.

Η σερβική αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα στο Βελιγράδι σήμερα, αφού υπερεθνικιστές και φιλορώσοι ακτιβιστές απείλησαν με ταραχές, αν η Σερβία αποδεχθεί ένα σχέδιο που υποστηρίζεται από τη Δύση και αποσκοπεί στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο.

Το φιλορωσικό συναίσθημα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στη Σερβία, δεδομένου ότι η Μόσχα, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ασκεί βέτο, τη στηρίζει ενάντια στη 15ετή ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, της πρώην, κυρίως αλβανικής, νότιας επαρχίας της.

Σε ανακοίνωσή του, το Yπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι οι τρεις άνδρες, που αναγνωρίστηκαν μόνο με τα αρχικά τους, κατηγορούνται για «έκκληση για βίαιη αλλαγή της συνταγματικής τάξης» και παράνομη οπλοκατοχή.

Κατηγορούνται ότι «κάλεσαν τους πολίτες να συγκεντρωθούν σε μεγάλο αριθμό στο Βελιγράδι για να ανατρέψουν βίαια την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας», αναφέρεται.

Σε ξεχωριστή δήλωση, η υπουργός Δικαιοσύνης Μάγια Πόποβιτς δήλωσε ότι το κράτος θα πατάξει τέτοιες ομάδες. «Καμία εξτρεμιστική ομάδα δεν είναι ισχυρότερη από το κράτος, ανεξάρτητα από τη βοήθεια που λαμβάνει από το εξωτερικό», δήλωσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο υποκινητής και οι σχέσεις του με την Wagner

AP Photo/Darko Vojinovic

Την Τετάρτη, ο υπερεθνικιστής ακτιβιστής Ντάμιαν Κνέζεβιτς κάλεσε σε ταραχές εάν το Βελιγράδι βελτιώσει τους δεσμούς με το Κοσσυφοπέδιο, όπως προβλέπεται από ένα σχέδιο 11 σημείων που προτάθηκε από δυτικούς μεσολαβητές, 25 χρόνια μετά την εξέγερση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου κατά της σερβικής κυριαρχίας.

«Εσείς (η κυβέρνηση) φοβάστε τις ταραχές. Σας ορκίζομαι, είμαστε έτοιμοι για περισσότερα από αυτό», δήλωσε ο Κνέζεβιτς.

Η ομάδα της Λαϊκής Περιπολίας  λέει ότι υποστηρίζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ότι δραστηριοποιείται στην εκδίωξη παράνομων μεταναστών από τις πόλεις. Ο Κνέζεβιτς  αναγνωρίζει επίσης δεσμούς με τη μισθοφορική ομάδα Wagner της Ρωσίας που πολεμά στην Ουκρανία.

Πριν από την υπερεθνικιστική συγκέντρωση της Τετάρτης, η αστυνομία δήλωσε ότι βρήκε ένα τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή και πυρομαχικά σε ένα αυτοκίνητο που οδηγούσαν δύο υποστηρικτές της οργάνωσης του Κνέζεβιτς. 

Ο Αλεξάντερ Μποτσάν-Χαρτσένκο, πρεσβευτής της Ρωσίας στη Σερβία, δήλωσε ότι η Μόσχα παραμένει προσηλωμένη στη συνεργασία με το Βελιγράδι, προσθέτοντας ότι δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Σερβίας.

«Καταδικάζουμε έντονα τις απειλές που στάλθηκαν από το συλλαλητήριο», έγραψε στο Twitter.

Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος διατηρεί μια ισορροπία μεταξύ των φιλοδοξιών της Σερβίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και των παραδοσιακών εθνοτικών και θρησκευτικών δεσμών της με τη Ρωσία, υποσχέθηκε δράση εναντίον οποιουδήποτε «απειλεί με δολοφονίες και ξυλοδαρμούς».

Αν και η κυβέρνηση του Βούτσιτς έχει καταδικάσει επανειλημμένα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλα διεθνή φόρουμ, έχει επικριθεί από τη Δύση επειδή δεν προσχώρησε στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Το χρονοδιάγραμμα των εντάσεων 

Ακολουθεί ένα χρονοδιάγραμμα των κυριότερων εξελίξεων και γεγονότων στις σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 έως λίγο πριν από την 15η επέτειο της κρατικής υπόστασης του Κοσσυφοπεδίου στις 17 Φεβρουαρίου.

Ιούνιος 2008 - Έναρξη της αποστολής EULEX της ΕΕ, με εντολή να πατάξει την ενδημική διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα στο Κοσσυφοπέδιο, να εκπαιδεύσει την αστυνομική δύναμη και την ανεξάρτητη δικαιοσύνη του Κοσσυφοπεδίου και να διερευνήσει υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου που χρονολογούνται από τη σύγκρουση της δεκαετίας του 1990 και θεωρούνται πολύ ευαίσθητες για να αντιμετωπιστούν από τους τοπικούς δικαστές.

Φεβρουάριος 2009 - Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) καταδικάζει πέντε ανώτερους Σέρβους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού και του πρώην επικεφαλής της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των εκτοπίσεων, απελάσεων και δολοφονιών Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ το 1999.

Ιούλιος 2010 - Το Διεθνές Δικαστήριο αποφαίνεται με συμβουλευτική γνωμοδότηση ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου δεν παραβίασε το γενικό διεθνές δίκαιο.

Ιούλιος 2011 - Οι μειονοτικοί Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο καίνε τα συνοριακά περάσματα με τη Σερβία μετά την ενέργεια της αλβανικής αστυνομίας του Κοσόβου να αναλάβει τον έλεγχο της προκλητικής περιοχής και να εφαρμόσει κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση εισαγωγών από τη Σερβία. Η απαγόρευση απαντά στην απαγόρευση της Σερβίας για όλα τα προϊόντα του Κοσσυφοπεδίου που κατασκευάστηκαν μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Σεπτέμβριος 2012 - Λήγει η διεθνής εποπτεία της νεοσύστατης δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου. Η αποστολή EULEX συνεχίζει, δεδομένης της συνεχιζόμενης ανομίας, μειούμενη σε ρόλο παρακολούθησης από το 2018.

Απρίλιος 2013 - Η Πρίστινα και το Βελιγράδι υπογράφουν συμφωνία με την οποία δεσμεύονται για διάλογο με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων. Η Πρίστινα συμφωνεί να παραχωρήσει ημιαυτονομία στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου - οι οποίοι διαμαρτύρονται για διακρίσεις - στο πλαίσιο μιας ένωσης δήμων με σερβική πλειοψηφία. Όμως αυτή η σημαντική κίνηση καθυστερεί λόγω των ενστάσεων του ανωτάτου δικαστηρίου του Κοσσυφοπεδίου ότι μέρη της είναι αντισυνταγματικά.

AP Photo/Darko Vojinovic

Αύγουστος 2015 - Οι νομοθέτες του Κοσσυφοπεδίου εγκρίνουν ένα ειδικό δικαστήριο για την εκδίκαση υποθέσεων εγκλημάτων πολέμου. Λόγω των τοπικών ευαισθησιών, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού εκφοβισμού των μαρτύρων, το δικαστήριο αποτελείται από διεθνείς δικαστές και εδρεύει στη Χάγη των Κάτω Χωρών.

2017 - Τα σκληροπυρηνικά κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης του Κοσσυφοπεδίου εξαπολύουν επανειλημμένα δακρυγόνα στο κοινοβούλιο σε μια πολύμηνη εκστρατεία για να ματαιώσουν οποιαδήποτε συμφωνία για την εξομάλυνση της σχέσης με τη Σερβία και μια άλλη με το Μαυροβούνιο για την οριοθέτηση των συνόρων.

Δεκέμβριος 2018 - Το Κοσσυφοπέδιο συγκροτεί τις δικές του ένοπλες δυνάμεις, προκαλώντας διαμαρτυρίες από το Βελιγράδι.

Νοέμβριος 2020 - Μετά την παραπομπή του από το δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου του Κοσσυφοπεδίου, ο πρόεδρος Χασίμ Θάτσι, ο πρώην ανώτατος διοικητής του UCK, τον οποίο σέβονται πολλοί συμπατριώτες του, παραιτείται και εκδίδεται στη Χάγη για να δικαστεί.

2021-22 - Οι εντάσεις αναζωπυρώνονται λόγω των προσπαθειών της κυβέρνησης της Πρίστινα να επιβάλει την υιοθέτηση πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων του Κοσσυφοπεδίου από τους Σέρβους στο βορρά, αντικαθιστώντας τη σερβική ταξινόμηση. Οι Σέρβοι στήνουν οδοφράγματα διαμαρτυρίας και ανταλλάσσουν πυρά με την αστυνομία.

Το ΝΑΤΟ, το οποίο διατηρεί 3.700 στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο, δηλώνει έτοιμο να επέμβει εάν η αντιπαράθεση κλιμακωθεί σε ευθεία σύγκρουση. Τα οδοφράγματα αίρονται και οι εντάσεις χαλαρώνουν μετά τη διαμεσολάβηση της ΕΕ που οδηγεί στην απόφαση της κυβέρνησης της Πρίστινα να μην εφαρμόσει τον κανόνα για τις πινακίδες κυκλοφορίας μέχρι τα τέλη του 2023.

Ιανουάριος 2023 - Μετά από χρόνια ατελέσφορων διαπραγματεύσεων με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι απεσταλμένοι συναντούν τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου για να τους ωθήσουν να υπογράψουν ένα σχέδιο εξομάλυνσης 11 σημείων που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 2022.

Ζητά την εφαρμογή παλαιότερων συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της ένωσης ημιαυτόνομων σερβικών δήμων, όπως περιγράφηκε το 2013. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι αντιτίθεται με την αιτιολογία ότι αυτό θα δημιουργούσε ένα μίνι-κράτος και θα χώριζε ουσιαστικά το Κοσσυφοπέδιο κατά μήκος εθνοτικών γραμμών. Οι δυτικοί διαμεσολαβητές απορρίπτουν αυτές τις ανησυχίες.

2 Φεβρουαρίου 2023 - Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς προειδοποιεί το κοινοβούλιο ότι εάν το Βελιγράδι δεν αποδεχθεί το σχέδιο της ΕΕ, οι συνομιλίες του για την ένταξη στην ΕΕ θα εκτροχιαστούν και θα του απαγορευτεί η πρόσβαση σε προενταξιακά κεφάλαια και επενδύσεις. Οι εθνικιστές βουλευτές της αντιπολίτευσης φωνάζουν «προδοσία» και συνεπλάκησαν με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Στην Πρίστινα, ο Κούρτι λέει ότι δεν είναι δυνατή η καθιέρωση επίσημης αυτοδιοίκησης για τους Σέρβους αν, μεταξύ άλλων, «δεν διαλυθούν οι παράνομες δομές και δεν παραδοθούν όλα τα παράνομα όπλα».

6 Φεβρουαρίου 2023 - Ο Κούρτι λέει ναι στο σχέδιο της ΕΕ, με επιφυλάξεις. Το αποκαλεί «καλή βάση για περαιτέρω συζήτηση και σταθερή πλατφόρμα για να προχωρήσουμε μπροστά», υπό την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπιστούν ανησυχίες όπως οι "διεθνείς εγγυήσεις" - επισημαίνοντας πιθανές προϋποθέσεις για τοπική αυτοδιοίκηση των Σέρβων.

Φεβρουάριος 1998 - Οι αντάρτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK) εξεγείρονται κατά της κατασταλτικής εξουσίας της Σερβίας στην ανήσυχη νότια επαρχία του, ο πληθυσμός της οποίας αποτελείται κατά 90% από Αλβανούς.

Ιούνιος 1999 - Μετά από 78 ημέρες βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ εναντίον σερβικών στρατιωτικών στόχων για να σταματήσουν οι δολοφονίες αλβανών πολιτών από τις δυνάμεις αντιμετώπισης των εξεγέρσεων του Βελιγραδίου, η πρώην Γιουγκοσλαβία που αποτελείται από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο υπογράφει συμφωνία για την απόσυρση των στρατευμάτων και της αστυνομίας από το Κοσσυφοπέδιο. Η μεταβατική εξουσία περνά σε μια νέα Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) και σε μια ειρηνευτική δύναμη 50.000 ατόμων υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ (KFOR).

Νοέμβριος 2001 - Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές, υπό την εποπτεία του κύριου ευρωπαϊκού παρατηρητή ασφάλειας και δικαιωμάτων, του ΟΑΣΕ, οδηγούν στο σχηματισμό ενός διακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Φεβρουάριος 2007 - Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Marti Ahtisaari παρουσιάζει ένα σχέδιο "εποπτευόμενης ανεξαρτησίας" που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά οι ρωσικές αντιρρήσεις - που υποστηρίζουν την άρνηση της Σερβίας να παραχωρήσει την κυριαρχία στο Κοσσυφοπέδιο - εμποδίζουν την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

17 Φεβρουαρίου 2008 - Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, το Κοσσυφοπέδιο, υποστηριζόμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ, ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του. Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι διαμαρτύρονται στο Βελιγράδι και ένας μικρός αριθμός βάζει φωτιά στην άδεια πρεσβεία των ΗΠΑ, αφήνοντας έναν νεκρό.

Πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν τελικά την κρατική υπόσταση του Κοσσυφοπεδίου, αλλά όχι η Σερβία, η στενή σύμμαχός της Ρωσία ή η Κίνα, μεταξύ άλλων. Δεδομένου του βέτο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Κοσσυφοπέδιο αποκλείεται να γίνει κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

Ιούνιος 2008 - Έναρξη της αποστολής EULEX της ΕΕ, με εντολή να πατάξει την ενδημική διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα στο Κοσσυφοπέδιο, να εκπαιδεύσει την αστυνομική δύναμη και την ανεξάρτητη δικαιοσύνη του Κοσσυφοπεδίου και να διερευνήσει υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου που χρονολογούνται από τη σύγκρουση της δεκαετίας του 1990 και θεωρούνται πολύ ευαίσθητες για να αντιμετωπιστούν από τους τοπικούς δικαστές.

Φεβρουάριος 2009 - Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) καταδικάζει πέντε ανώτερους Σέρβους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού και του πρώην επικεφαλής της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των εκτοπίσεων, απελάσεων και δολοφονιών Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ το 1999.

Ιούλιος 2010 - Το Διεθνές Δικαστήριο αποφαίνεται με συμβουλευτική γνωμοδότηση ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου δεν παραβίασε το γενικό διεθνές δίκαιο.

Ιούλιος 2011 - Οι μειονοτικοί Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο καίνε τα συνοριακά περάσματα με τη Σερβία μετά την ενέργεια της αλβανικής αστυνομίας του Κοσόβου να αναλάβει τον έλεγχο της προκλητικής περιοχής και να εφαρμόσει κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση εισαγωγών από τη Σερβία. Η απαγόρευση απαντά στην απαγόρευση της Σερβίας για όλα τα προϊόντα του Κοσσυφοπεδίου που κατασκευάστηκαν μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Σεπτέμβριος 2012 - Λήγει η διεθνής εποπτεία της νεοσύστατης δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου. Η αποστολή EULEX συνεχίζει, δεδομένης της συνεχιζόμενης ανομίας, μειούμενη σε ρόλο παρακολούθησης από το 2018.

Απρίλιος 2013 - Η Πρίστινα και το Βελιγράδι υπογράφουν συμφωνία με την οποία δεσμεύονται για διάλογο με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων. Η Πρίστινα συμφωνεί να παραχωρήσει ημιαυτονομία στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου - οι οποίοι διαμαρτύρονται για διακρίσεις - στο πλαίσιο μιας ένωσης δήμων με σερβική πλειοψηφία. Όμως αυτή η σημαντική κίνηση καθυστερεί λόγω των ενστάσεων του ανωτάτου δικαστηρίου του Κοσσυφοπεδίου ότι μέρη της είναι αντισυνταγματικά.

Αύγουστος 2015 - Οι νομοθέτες του Κοσσυφοπεδίου εγκρίνουν ένα ειδικό δικαστήριο για την εκδίκαση υποθέσεων εγκλημάτων πολέμου. Λόγω των τοπικών ευαισθησιών, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού εκφοβισμού των μαρτύρων, το δικαστήριο αποτελείται από διεθνείς δικαστές και εδρεύει στη Χάγη των Κάτω Χωρών.

2017 - Τα σκληροπυρηνικά κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης του Κοσσυφοπεδίου απελευθερώνουν επανειλημμένα δακρυγόνα στο κοινοβούλιο σε μια πολύμηνη εκστρατεία για να ματαιώσουν οποιαδήποτε συμφωνία για την εξομάλυνση της σχέσης με τη Σερβία και μια άλλη με το Μαυροβούνιο για την οριοθέτηση των συνόρων.

Δεκέμβριος 2018 - Το Κοσσυφοπέδιο συγκροτεί τις δικές του ένοπλες δυνάμεις, προκαλώντας διαμαρτυρίες από το Βελιγράδι.

Νοέμβριος 2020 - Μετά την παραπομπή του από το δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου του Κοσσυφοπεδίου, ο πρόεδρος Χασίμ Θάτσι, ο πρώην ανώτατος διοικητής του UCK, τον οποίο σέβονται πολλοί συμπατριώτες του, παραιτείται και εκδίδεται στη Χάγη για να δικαστεί.

2021-22 - Οι εντάσεις αναζωπυρώνονται λόγω των προσπαθειών της κυβέρνησης της Πρίστινα να επιβάλει την υιοθέτηση πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων του Κοσσυφοπεδίου από τους Σέρβους στο βορρά, αντικαθιστώντας τη σερβική ταξινόμηση. Οι Σέρβοι στήνουν οδοφράγματα διαμαρτυρίας και ανταλλάσσουν πυρά με την αστυνομία.

 

AP Photo/Marjan Vucetic

Το ΝΑΤΟ, το οποίο διατηρεί 3.700 στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο, δηλώνει έτοιμο να επέμβει εάν η αντιπαράθεση κλιμακωθεί σε ευθεία σύγκρουση. Τα οδοφράγματα αίρονται και οι εντάσεις χαλαρώνουν μετά τη διαμεσολάβηση της ΕΕ που οδηγεί στην απόφαση της κυβέρνησης της Πρίστινα να μην εφαρμόσει τον κανόνα για τις πινακίδες κυκλοφορίας μέχρι τα τέλη του 2023.

Ιανουάριος 2023 - Μετά από χρόνια ατελέσφορων διαπραγματεύσεων με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι απεσταλμένοι συναντούν τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου για να τους ωθήσουν να υπογράψουν ένα σχέδιο εξομάλυνσης 11 σημείων που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 2022.

Ζητά την εφαρμογή παλαιότερων συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της ένωσης ημιαυτόνομων σερβικών δήμων, όπως περιγράφηκε το 2013. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι  αντιτίθεται με την αιτιολογία ότι αυτό θα δημιουργούσε ένα μίνι-κράτος και θα χώριζε ουσιαστικά το Κοσσυφοπέδιο κατά μήκος εθνοτικών γραμμών. Οι δυτικοί διαμεσολαβητές απορρίπτουν αυτές τις ανησυχίες.

2 Φεβρουαρίου 2023 - Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς προειδοποιεί το κοινοβούλιο ότι εάν το Βελιγράδι δεν αποδεχθεί το σχέδιο της ΕΕ, οι συνομιλίες του για την ένταξη στην ΕΕ θα εκτροχιαστούν και θα του απαγορευτεί η πρόσβαση σε προενταξιακά κεφάλαια και επενδύσεις. Οι εθνικιστές βουλευτές της αντιπολίτευσης φωνάζουν "προδοσία" και συνεπλάκησαν με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Στην Πρίστινα, ο Κούρτι λέει ότι δεν είναι δυνατή η καθιέρωση επίσημης αυτοδιοίκησης για τους Σέρβους αν, μεταξύ άλλων, "δεν διαλυθούν οι παράνομες δομές και δεν παραδοθούν όλα τα παράνομα όπλα".

6 Φεβρουαρίου 2023 - Ο Κούρτι λέει ναι στο σχέδιο της ΕΕ, με επιφυλάξεις. Το αποκαλεί "καλή βάση για περαιτέρω συζήτηση και σταθερή πλατφόρμα για να προχωρήσουμε μπροστά", υπό την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπιστούν ανησυχίες όπως οι "διεθνείς εγγυήσεις" - επισημαίνοντας πιθανές προϋποθέσεις για τοπική αυτοδιοίκηση των Σέρβων.