Βουλγαρία: Θέτει ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων των Βούλγαρων της Βόρειας Μακεδονίας
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Σύνοδος Κορυφής ΕΕ

Βουλγαρία: Θέτει ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων των Βούλγαρων της Βόρειας Μακεδονίας

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που διεξάγεται σήμερα και αύριο, στις Βρυξέλλες, θα θέσει το ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων των Βούλγαρων της Βόρειας Μακεδονίας και θα ζητήσει από την ΕΕ να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης για τα δικαιώματά τους.

«Τα τελευταία δύο χρόνια υπερασπίζομαι τη θέση της Βουλγαρίας σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρουμ για να γίνει κατανοητό αυτό το πρόβλημα σε βάθος», είπε ο Ράντεφ.

«Η θέση μας είναι λογική και συμπεριλήφθηκε στο διαπραγματευτικό πλαίσιο με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Η επιθετικότητα και η αντιβουλγαρική συμπεριφορά έφτασε σε επίπεδο εγκληματικών ενεργειών υποκινημένων από μίσος, πυρπολισμούς, πυροβολισμούς, βίας εναντίον πολιτών με βουλγαρική εθνική συνείδηση. Η ΕΕ πρέπει να επιβάλλει έναν μηχανισμό παρακολούθησης και εγγυήσεις για την τήρηση των δικαιωμάτων των Βουλγάρων στη Βόρεια Μακεδονία», σημείωσε ο Ράντεφ.

Ξυλοδαρμοί και εμπρησμοί

Τους τελευταίους μήνες δύο βουλγαρικοί πολιτιστικοί σύλλογοι, στη Μπίτολα (Μοναστήρι) και στην Οχρίδα αποτέλεσαν στόχο εμπρηστικών επιθέσεων, ενώ πριν από μερικές ημέρες ξυλοκοπήθηκε άγρια ο γραμματέας του βουλγαρικού πολιτιστικού συλλόγου στην Οχρίδα, ο οποίος μεταφέρθηκε για νοσηλεία στη Σόφια, με κυβερνητικό αεροσκάφος της Βουλγαρίας.

Ο ξυλοδαρμός αυτός στην Οχρίδα του μέλους της βουλγαρικής μειονότητας της Βόρειας Μακεδονίας αποτέλεσε αιτία για την ανάκληση του πρέσβη της Βουλγαρίας στα Σκόπια, ο οποίος ωστόσο τις προηγούμενες ημέρες επέστρεψε στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας και ανέλαβε, εκ νέου, τα καθήκοντά του.

Η Βουλγαρία κατηγορεί τη Βόρεια Μακεδονία για «καταπάτηση» των δικαιωμάτων της βουλγαρικής μειονότητας, κάτι που τα επίσημα Σκόπια απορρίπτουν και κατηγορούν τη Σόφια για προσπάθεια δημιουργίας «τεχνητής έντασης» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η Βουλγαρία παρεμπόδιζε επί δύο σχεδόν χρόνια την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεών τους.

Ωστόσο, το περασμένο καλοκαίρι, οι δύο χώρες κατέληξαν σε μία συμφωνία, στη βάση μιας πρότασης της τότε γαλλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η Σόφια θα άρει το βέτο που έχει θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι η Βόρεια Μακεδονία θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματός της, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.

Τι ζητούν οι Βούλγαροι

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε то 2021 στη Βόρεια Μακεδονία, οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0,19% του πληθυσμού της χώρας, στοιχείο το οποίο η επίσημη Σόφια αμφισβητεί και θεωρεί ότι το ποσοστό των Βούλγαρων στη Βόρεια Μακεδονία είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Πάντως, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας επανέλαβε σήμερα ότι η Σόφια δεν πρόκειται να επιτρέψει το άνοιγμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων των Σκοπίων με την ΕΕ, εάν πρώτα δεν αλλάξει το Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας και δεν συμπεριληφθούν σε αυτό οι Βούλγαροι.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, κληθείς να απαντήσει σήμερα στις δηλώσεις αυτές του προέδρου της Βουλγαρίας, ανέφερε ότι αυτές γίνονται ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία που θα διεξαχθούν στις 2 Απριλίου.

«Δεν θα σχολιάσω τις δηλώσεις αυτές που έρχονται από τη Βουλγαρία. Εκεί, όλοι κάνουν δηλώσεις για να μαζέψουν κάποια ψήφο παραπάνω. Όταν τελειώσουν οι εκλογές θα συζητήσουμε με την κυβέρνηση που θα εκλέξουν. Αλλά πρέπει να τονίσω ότι ως χώρα δεν διαπραγματευόμαστε με τη Βουλγαρία για την ένταξή μας στην ΕΕ αλλά με τις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Κοβάτσεφσκι.