Βουλγαρία: Αγρότες ζητούν τη διακοπή των εισαγωγών για τα ουκρανικά σιτηρά

Βουλγαρία: Αγρότες ζητούν τη διακοπή των εισαγωγών για τα ουκρανικά σιτηρά

Παραγωγοί σιτηρών στη Βουλγαρία ζήτησαν να σταματήσουν οι εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Διαδηλωτές που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε τρεις βουλγαρικές περιοχές είπαν στο κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο BNT ότι το σιτάρι εγχώριας καλλιέργειας δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις ουκρανικές εισαγωγές, οι οποίες είναι περίπου 30% φθηνότερες.

«Η αγορά έχει καταρρεύσει, οι αποθήκες είναι γεμάτες», δήλωσε σήμερα ο συντονιστής των διαδηλώσεων, Ντιμίταρ Ντιμοϊτρόφ, προσθέτοντας ότι παρόμοια προβλήματα υπάρχουν ως αποτέλεσμα της εισαγωγής φθηνότερων ηλιόσπορων από την Ουκρανία.

Αγρότες απέκλεισαν προσωρινά έναν κεντρικό δρόμο στη βόρεια Βουλγαρία που συνδέει την πόλη Ρούσε με το εσωτερικό της χώρας, χρησιμοποιώντας τρακτέρ και θεριζοαλωνιστικές μηχανές τους.

Διαδηλώσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας αναμένεται να συνεχιστούν επ' αόριστον. Οι γεωργοί σιτηρών στην περιοχή Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσαν επίσης την ετοιμότητά τους για διαδηλώσεις.

Ζελένσκι - Γκουτέρες ζητούν επέκταση της συμφωνίας της Μαύρης Θαλάσσας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησαν σήμερα την παράταση της συμφωνίας με τη Μόσχα που επέτρεψε στο Κίεβο να εξάγει σιτηρά μέσω λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε μετά από συνομιλίες με τον Γκουτέρες στο Κίεβο ότι η πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας είναι απαραίτητη για τον κόσμο. Ο Γκουτέρες υπογράμμισε τη σημασία της συμφωνίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και τις τιμές των τροφίμων.

 

Η συμφωνία διάρκειας 120 ημερών, στην οποία αρχικά μεσολάβησαν τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία τον Ιούλιο και παρατάθηκε τον Νοέμβριο, θα ανανεωθεί στις 18 Μαρτίου, εάν κανένα μέρος δεν φέρει αντιρρήσεις. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι τα εμπόδια στις δικές της γεωργικές εξαγωγές πρέπει να αρθούν πριν επιτρέψει τη συνέχιση της συμφωνίας.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Ξεκίνησαν οι συνομιλίες για την επέκταση της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά