Βιβλίο Μπόλτον: Οι «βρώμικες» συμφωνίες του Τραμπ με τον Ερντογάν

Βιβλίο Μπόλτον: Οι «βρώμικες» συμφωνίες του Τραμπ με τον Ερντογάν

Μεταξύ των πιο εντυπωσιακών αποκαλύψεων στο νέο βιβλίο του Τζον Μπόλτον είναι η αναφορά του στις συναλλαγές του Προέδρου Τραμπ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως μεταξύ άλλων σημειώνει σε άρθρο του ο γνωστός αρθρογράφος Ντέιβιντ Ιγκνεσιους στην εφημερίδα Washington Post.

Οι συνεχείς διαβεβαιώσεις του Αμερικανού προέδρου προς τον Ερντογάν ότι θα "φρόντιζε τα πράγματα" σε μια ομοσπονδιακή ποινική έρευνα - είναι η πιο ξεκάθαρη περίπτωση των δοσοληψιών του Τραμπ σύμφωνα με τον Ιγκνεσιους.

Είναι μια ιστορία που συνδέει μερικούς από τους στενότερους συμβούλους του Τραμπ, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Μαικλ Φλιν, τον προσωπικό δικηγόρο του Ρούντολφ Τζουλιάνι και τον ανώτερο σύμβουλο και γαμπρό Τζάρεντ Κούσνερ.

Ο Μπόλτον λέει ότι προειδοποίησε τον Γενικό Εισαγγελέα Γουιλιαμ Μπάρ τον Απρίλιο του 2019 ότι οι επανειλημμένες προσπάθειες του Τραμπ να βοηθήσει τον Ερντογάν έδειχναν "την τάση του, στην ουσία, να κάνει προσωπικές χαρές στους δικτάτορες που του άρεσαν".

Η ιστορία της Τουρκίας ξεκινά, όπως και για τον Τραμπ, με τα προσωπικά του επιχειρηματικά ενδιαφέροντα. Όταν ξεκίνησε το Trump Towers Istanbul τον Απρίλιο του 2012, η ​​κόρη του Ιβάνκα Τραμπ έγραψε στο Twitter "ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Ερντογάν". Μαζί τους ήταν ένας Τούρκος επιχειρηματίας που ονομάζεται Μεχμέτ Αλί Γιαλτιναγκ, τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε στα εγκαίνια ως "σπουδαίο φίλο".

Αυτός ο ενθουσιασμός για τον Ερντογάν υπήρχε και από τους στενούς συμβούλους του Τραμπ. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2016, η εταιρεία συμβούλων που συνεργαζόταν ο Μάικλ Φλιν έλαβε περισσότερα από 500.000 δολάρια από έναν Τούρκο επιχειρηματία. Ο Φλιν μάλιστα φέρεται να σχεδίαζε την έκδοση  του μουσουλμάνου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν Ο πρώην συνεργάτης του Φλιν, Μπιζάν Ραφιεκάν, αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες σε δικαστήριο της Βιρτζίνια, συμπεριλαμβανομένων της συνωμοσίας και της κατασκοπείας για λογαριασμό ξένης κυβέρνησης, με βάση το κατηγορητήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την μέρα την εκλογών του 2016, ο Φλιν δημοσίευσε ένα άρθρο που υποστήριζε την εκστρατεία του Ερντογάν εναντίον του Γκιουλέν.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν τον Οκτώβριο του 2016 συνέλαβε τον Άντριου Μπρανσον, έναν Αμερικανό πάστορα, ισχυριζόμενος ότι ήταν συνδεδεμένος με το δίκτυο Γκιουλέν. "Μερικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ μου είπαν ότι φοβόντουσαν ότι ο Μπράνσον θα χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί για την έκδοση του Γκουλέν" αναφέρει ο αρθρογράφος.

Ο Ερντογάν είχε εμμονή με ένα άλλο νομικό ζήτημα των ΗΠΑ - μια έρευνα από το γραφείο του εισαγγελέα της Νότιας Περιοχής της Νέας Υόρκης για μια τουρκική τράπεζα που ονομάζεται Halkbank και έναν τουρκο-Ιρανό έμπορο χρυσού που ονομάζεται Ρεζά Ζαρραμπ. 

Ο Ιγκνεσιους τονίζει ότι μετά τον Φεβρουάριο του 2017 επιταχύνθηκε
η εκστρατεία για τον τερματισμό της υπόθεσης της τουρκικής τράπεζας και η προσπάθεια για την έκδοση του Γκουλέν. 

Ο προϊστάμενος εισαγγελέας της υπόθεσης Halkbank, Μπριτ Μπαχαρα απολύθηκε από τον Τραμπ τον Μάρτιο του 2017, ωστόσο 
η έρευνα συνεχίστηκε υπό τον νέο διαδοχο των ΗΠΑ, Τζέφρι Μπέρμαν - εξοργίζοντας τον Ερντογάν. Ο Μπράνσον παρέμεινε στη φυλακή, ο Τραμπ ήθελε να απελευθερωθεί, αλλά ο Ερντογάν κλιμάκωσε την πίεση του όταν κάλεσε τον προεδρο τον Ιούλιο του 2018 και ισχυρίστηκε ότι ο Γκουλέν ήταν υπεύθυνος και για την Halkbank.

"Ήθελε να καταπέσει η υπόθεση Halkbank, απίθανο τώρα που οι αμερικανοί εισαγγελείς είχαν βυθίσει τα άγκιστρα τους στις απάτες της τράπεζας", γράφει ο Μπόλτον. 

Έτσι κάπως ανέβαλε ο Κούσνερ αφού ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς του πρότεινε σνα καλέσει τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαράκ, ο οποίος είναι γαμπρός του Ερντογάν και με τον οποίο έχουν προσωπική σχέση. 

Ο Μπόλτον γράφει: "Ενημέρωσα τον [Υπουργό Εξωτερικών Μάικ] Πομπέο και τον [Υπουργό Οικονομικών Στίβεν] Μνούτσιν για αυτό το κανάλι και οι δύο εξερράγησαν". Ο Μπράνσον απελευθερώθηκε τελικά τον Οκτώβριο του 2018 και έφτασε στην Ουάσινγκτον. 

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν έλεγε στον Τραμπ ότι η τράπεζα ήταν "εντελώς αθώα" όπως γράφει ο Μπόλτον. Έτσι ο πρόεδρος είπε στον ομόλογό του ότι "Θα φροντίσει τα πράγματα, εξηγώντας ότι οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης δεν ήταν δικοί του αλλά του Ομπάμα, ένα πρόβλημα που θα επιλυόταν".