Βέλγιο - Γαλλία: Γιατί ντε Κροο και Μακρόν στρέφονται στην πυρηνική ενέργεια
Shutterstock
Shutterstock

Βέλγιο - Γαλλία: Γιατί ντε Κροο και Μακρόν στρέφονται στην πυρηνική ενέργεια

Την αξιολόγηση των αντιδραστήρων στους παλαιότερους πυρηνικούς σταθμούς που διαθέτει, διέταξε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κροο, εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga. 

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο χειριστής του δικτύου Elia και ο χειριστής πυρηνικών σταθμών του Βελγίου Engie θα αξιολογήσουν εάν οι δύο αντιδραστήρες, που έχει προγραμματιστεί να κλείσουν προσωρινά για εργασίες συντήρησης, μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς διακοπή μέχρι το 2035.  

«Η κυβέρνηση αρχικά ζήτησε να γίνει αξιολόγηση των άλλων τριών πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας, εάν μπορούν να λειτουργήσουν για δύο επιπλέον χρόνια έως το 2027», ανέφερε το πρακτορείο «Belga». 

Επίσης, έχουν εκφραστεί ανησυχίες για την παράταση της λειτουργίας των τριών παλαιότερων αντιδραστήρων της χώρας, οι οποίοι τέθηκαν σε λειτουργία το 1975. 

Το Βέλγιο διαθέτει δύο πυρηνικούς σταθμούς με αρχικό σύνολο επτά αντιδραστήρες, ενώ δύο αντιδραστήρες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας τους τελευταίους μήνες. 

Νέοι αντιδραστήρες - Χαμηλές εκπομπές άνθρακα

Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε στροφή σε προηγούμενη δέσμευσή του να μειώσει την εξάρτηση της Γαλλίας από την πυρηνική ενέργεια, υποσχόμενος να κατασκευάσει τουλάχιστον έξι νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες που προβλέπεται να τεθούν σε λειτουργία από το 2035 και έως 14 αντιδραστήρες συνολικά. Η Γαλλία προμηθεύεται περίπου το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας από την πυρηνική ενέργεια. 

Η γαλλική κυβέρνηση δεν έβλεπε «κανένα πρόβλημα» στη χρηματοδότηση των έξι νέων πυρηνικών αντιδραστήρων που έχει προτείνει να κατασκευαστούν, ένα έργο που σύμφωνα με μια εκτίμηση θα μπορούσε να κοστίσει τουλάχιστον 51 δισ. ευρώ (54 δισ. δολάρια), σύμφωνα με τον Bloomberg.

«Εμπιστευόμαστε την πυρηνική βιομηχανία, δεν υπάρχει καμία δυσκολία μπροστά μας να χρηματοδοτήσουμε τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που ανακοίνωσε ο πρόεδρος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη (1/3). 

Ο Λικλ Ρεμόντ, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ηλεκτρισμού Electricite de France, η οποία διαχειρίζεται τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας, δήλωσε στους νομοθέτες κατά τη διάρκεια ακρόασης ότι η κατασκευή των έξι αντιδραστήρων θα κοστίσει -με μια πρόχειρη εκτίμηση- τουλάχιστον 51 δισ. ευρώ.

Η EDF κρατικοποιείται από την κυβέρνηση και ο Ρεμόντ δήλωσε ότι η εταιρεία δεν μπορεί να αναλάβει μόνη της το κόστος των νέων αντιδραστήρων, υποδηλώνοντας ότι το κράτος θα πρέπει να παρέμβει.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μακρόν ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επενδύσει στην ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας.

Πυρηνική συμμαχία

Σημειώνεται ότι το Παρίσι έπεισε την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου στη Στοκχόλμη δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων η Ουγγαρία και η Βουλγαρία, να συμμετάσχουν σε μια «πυρηνική συμμαχία», για την υποστήριξη της ατομικής ενέργειας, μια κίνηση που θα βοηθούσε στην επίτευξη των κλιματικών στόχων, προστατεύοντας παράλληλα την ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ.

Η Γαλλία, σύμφωνα με τους Financial Times, συντάσσεται με τους φιλόδοξους στόχους της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκειμένου να επιτύχει αυτό που θα αποτελούσε ουσιαστικά εξαίρεση για την πυρηνική της βιομηχανία, τον κύριο πυλώνα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτό το σημείο έχει δημιουργηθεί «ρήγμα» με τη Γερμανία και ως εκ τούτου κάποια κράτη - μέλη θα αναγκαστούν να επιλέξουν πλευρά.

Οι διαφωνίες επηρεάζουν μια σειρά από ενεργειακές μεταρρυθμίσεις της ΕΕ, από τη σχεδιαζόμενη αναμόρφωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας έως τον τρόπο προώθησης της ενέργειας υδρογόνου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αντανακλά επίσης το πώς η Γερμανία και η Γαλλία δυσκολεύονται να συναινέσουν σε σειρά θεμάτων από τότε που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έφερε κλυδωνισμούς στα οικονομικά και πολιτικά της ΕΕ.