BBC: Τοξικά αέρια θέτουν σε κίνδυνο εκατομμύρια ανθρώπους στη Μέση Ανατολή
Shutterstock
Shutterstock

BBC: Τοξικά αέρια θέτουν σε κίνδυνο εκατομμύρια ανθρώπους στη Μέση Ανατολή

Οι τοξικοί ρύποι που απελευθερώνονται κατά την καύση φυσικού αερίου θέτουν σε κίνδυνο εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους από ό,τι φοβόταν προηγουμένως, σύμφωνα με έρευνα του BBC.

Η καύση αερίων αποβλήτων - η καύση των αερίων αποβλήτων κατά τη διάρκεια της γεώτρησης πετρελαίου - λαμβάνει χώρα σε ολόκληρο τον Κόλπο, μεταξύ άλλων και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που φιλοξενούν την COP28.

Νέα έρευνα δείχνει ότι η ρύπανση εξαπλώνεται εκατοντάδες μίλια, επιδεινώνοντας την ποιότητα του αέρα σε ολόκληρη την περιοχή.

Η έρευνα έρχεται καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φιλοξενούν την Πέμπτη τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28).

Τα ΗΑΕ απαγόρευσαν τη συνήθη καύση αερίων πριν από 20 χρόνια, αλλά οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι συνεχίζεται, παρά τις πιθανές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων τους και εκείνων των γειτονικών χωρών.

Ανάλυση για το BBC Arabic δείχνει ότι τα αέρια εξαπλώνονται τώρα εκατοντάδες χιλιόμετρα σε όλη την περιοχή. Στο πλαίσιο της μελέτης αναλύθηκε επίσης η ρύπανση από πηγάδια στο Ιράκ, το Ιράν και το Κουβέιτ. Όλες οι εμπλεκόμενες χώρες είτε αρνήθηκαν να σχολιάσουν είτε δεν απάντησαν.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της BP και της Shell, οι οποίες είναι υπεύθυνες ή εν μέρει υπεύθυνες για τις περιοχές στις οποίες έγινε καύση, δήλωσαν ότι εργάζονται για τη μείωση της πρακτικής αυτής.

Τη Δευτέρα, το BBC News αποκάλυψε έγγραφα που διέρρευσαν και έδειχναν πώς τα ΗΑΕ σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν το ρόλο τους ως οικοδεσπότες των συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα ως ευκαιρία για να συνάψουν συμφωνίες για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ο Ντέιβιντ Μπόιντ, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον, δήλωσε ότι «τα ευρήματα του BBC ήταν «πολύ ανησυχητικά».

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και τα κράτη της Μέσης Ανατολής παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς δεν αντιμετωπίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα ορυκτά καύσιμα.

«Παρά τον τεράστιο ανθρώπινο πόνο, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και τα πετρελαϊκά κράτη συνεχίζουν τις συνήθεις επιχειρηματικές δραστηριότητες με πλήρη ατιμωρησία και μηδενική λογοδοσία».