Β. Μακεδονία: Εγκρίθηκε η πρόταση της ΕΕ για την επίλυση των διαφορών με την Βουλγαρία

Β. Μακεδονία: Εγκρίθηκε η πρόταση της ΕΕ για την επίλυση των διαφορών με την Βουλγαρία

Εγκρίθηκε, με 68 ψήφους σε σύνολο 120,  από το κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας, η προτεινόμενη συμφωνία της ΕΕ για τη διευθέτηση της διαφοράς με τη Βουλγαρία ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η συμφωνία προβλέπει να τροποποιηθεί το σύνταγμα της χώρας για να αναγνωρίσει τη βουλγαρική μειονότητα, ενώ οι υπόλοιπες διαφορές να συζητηθούν μεταξύ Σκοπίων - Σόφιας.

Η συμφωνία δεν απαιτεί από Βουλγαρία να αναγνωρίσει τη μακεδονική γλώσσα. Σε αντάλλαγμα, η Βουλγαρία θα επιτρέψει στη γείτονά της από τα Δυτικά Βαλκάνια να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστεί διακυβερνητική διάσκεψη ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας στην οποία θα αποφασιστεί ότι η χώρα ξεκινάει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

Να σημειωθεί ότι για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση στα Σκόπια και τα κόμματα που υποστηρίζουν την πρόταση δεν διαθέτουν στην παρούσα φάση.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και οι βουλευτές όλων των αλβανικών κομμάτων, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία και αποχώρησαν από την αίθουσα.

Στο μεταξύ, το εθνικιστικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRE-DPMNE πρωτοστατεί στις καθημερινές διαδηλώσεις από τις αρχές Ιουλίου για μια συμφωνία που λένε ότι θέτει σε κίνδυνο τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, ενώ σήμερα, μετά την έγκριση της συμφωνίας, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ανάρτησαν σημαίες της ΕΕ και της Βόρειας Μακεδονίας.

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ήρε το βέτο του στις συνομιλίες πΓΔΜ-ΕΕ τον περασμένο μήνα. Αυτό προκάλεσε επίσης διαμαρτυρίες στη Βουλγαρία και συνέβαλε στην κατάθεση ψήφου δυσπιστίας που ανέτρεψε την κυβέρνηση.

Η Βόρεια Μακεδονία, μια πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ εδώ και 17 χρόνια, αλλά η έγκριση για συνομιλίες μπλοκαρίστηκε το τελευταίο ενάμισι χρόνο από τη Βουλγαρία λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεων τους.