Ασυλία στον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για τη δολοφονία Κασόγκι
AP
AP
ΗΠΑ

Ασυλία στον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για τη δολοφονία Κασόγκι

Την ασυλία από οποιαδήποτε προσφυγή κατά του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σχετικά με τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, αποφάσισε η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την οργή της πρώην αρραβωνιαστικιάς του δολοφονημένου δημοσιογράφου, Χατιτζέ Τζενγκίζ, η οποία με ανάρτησή της έγραψε: «Ο Τζαμάλ πέθανε ξανά σήμερα». «Σκεφτήκαμε ότι ίσως θα υπήρχε φως στη δικαιοσύνη από τις #ΗΠΑ, αλλά και πάλι, τα χρήματα ήταν πρώτα. Αυτός είναι ένας κόσμος που ο Τζαμάλ δεν γνωρίζει και εγώ...!» πρόσθεσε.

 

 

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου παρέπεμψε για περαιτέρω ερωτήσεις στο Υπουργείο Πολιτείας και Δικαιοσύνης κάνοντας λόγο για ένα «νομικό προσδιορισμό που έγινε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βάσει μακροχρόνιων και καθιερωμένων αρχών του εθιμικού διεθνούς δικαίου».

Το χρονικό της απόφασης

Σε έγγραφο που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Κολούμπια, οι δικηγόροι του Υπουργείου Δικαιοσύνης υποστήριξαν  ότι «το δόγμα της ασυλίας του αρχηγού κράτους είναι καθιερωμένο στο εθιμικό διεθνές δίκαιο».

Οι δικηγόροι του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσαν ότι η εκτελεστική εξουσία της κυβέρνησης των ΗΠΑ, «καθόρισε ότι ο κατηγορούμενος Μπιν Σαλμάν, ως εν ενεργεία επικεφαλής μιας ξένης κυβέρνησης, απολαμβάνει ασυλίας αρχηγού κράτους από τη δικαιοδοσία των αμερικανικών δικαστηρίων ως αποτέλεσμα εκείνο το γραφείο».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε και διαμελίστηκε τον Οκτώβριο του 2018 από Σαουδάραβες πράκτορες στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, μια επιχείρηση για την οποία οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πίστευαν ότι διατάχθηκε από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ, ο οποίος ήταν ο de facto ηγέτης του βασιλείου για αρκετά χρόνια.

Ο Κασόγκι είχε επικρίνει τις πολιτικές του διαδόχου στις στήλες της Washington Post και είχε ταξιδέψει στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη για να πάρει τα έγγραφα που χρειαζόταν για να παντρευτεί την Τζενγκίζ, μία Τουρκάλα υπήκοο.