Σε επίδειξη διαμαρτυρίας, και όχι απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν, απέδωσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν την ανταρσία της Wagner, λέγοντας ότι το «απαιτούσε η κοινωνία»...
Πριγκόζιν: Δεν ήταν στόχος μας η ανατροπή του Πούτιν
Twitter
Twitter

Πριγκόζιν: Δεν ήταν στόχος μας η ανατροπή του Πούτιν

Σε επίδειξη διαμαρτυρίας, και όχι απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν, απέδωσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν την ανταρσία της Wagner, λέγοντας ότι το «απαιτούσε η κοινωνία»...

Υπεραμύνθηκε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν της ανταρσίας της Wagner στις πρώτες δηλώσεις του μετά τις δραματικές ώρες χάους και αβεβαιότητας που «έζησε» η Ρωσία, λέγοντας πως στόχευση της προέλασης των μισθοφόρων δεν ήταν η ανατροπή του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά να καταδειχθούν τα «τεράστια λάθη» της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας στο μέτωπο της Ουκρανίας, αλλά και τα κενά ασφαλείας στην άμυνα της ίδιας της Ρωσίας, καθώς και να «διασωθεί» ο στρατός της Wagner από τη δρομολογούμενη «καταστροφή» του από το υπουργείο Άμυνας.

Σε ηχητικό μήνυμα διάρκειας 11 λεπτών που ανέβασε στο Telegram, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ξεκαθάρισε ότι στόχος ήταν να καταγραφεί η διαμαρτυρία τους για την μη αποτελεσματική διεξαγωγή του πολέμου στην Ουκρανία. 

Ο Πριγκόζιν διέψευσε ότι οι στρατιώτες της οργάνωσής του θα υπογράψουν συμβόλαια με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας (αν και αναγνώρισε πως μικρός αριθμός το έχει ήδη πράξει), ενώ λίγο αργότερα ήλθαν επιβεβαίωτες πληροφορίες από το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό μέσο Verstka ότι έχει δοθεί εντολή στις τοπικές αρχές περιοχής της Λευκορωσίας για τη δημιουργία βάσης για άνδρες της Wagner.

«Δεν ήταν στόχος μας η ανατροπή του καθεστώτος» δήλωσε ο αρχηγός της διαβόητης Wagner στο ηχητικό μήνυμα με το οποίο επανεμφανίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας, υπεραμυνόμενος της προέλασης των μισθοφόρων προς τη Μόσχα υπό το επιχείρημα ότι «ήταν απαίτηση της κοινωνίας».

Ως ένα «masterclass» για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να είχε εκτελέσει ο ρωσικός στρατός την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022 στην Ουκρανία παρουσίασε για την ακρίβεια τις κινήσεις των μισθοφόρων της Wagner αφότου κάλεσε σε εξέγερση το βράδυ της Παρσκευής κατά της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης, με τους άνδρες του να καταλαμβάνουν κέντρα στρατιωτικής διοίκησης στο Ροστόφ-Ον-Ντον και να συνεχίζουν προς τη Μόσχα.

Ο Πριγκόζιν απέδωσε την οπισθοχώρηση στον κίνδυνο «να χυθεί αίμα», λέγοντας ότι αυτό που ήθελε να καταδείξει -«τα σοβαρά προβλήματα με την ασφάλεια σε ολόκληρη την επικράτεια»-, το κατέδειξε...

Με το βλέμμα στους Σεργκέι Σοϊγκού και Βαλέρι Γκερασίμοφ, με τους οποίους βρισκόταν και παραμένει σε ανοιχτό «πόλεμο», ο Πριγκόζιν υποστήριξε ότι η εισβολή θα είχε τελειώσει πολύ νωρίτερα εάν στα ηνία βρισκόταν η Wagner. Ανέφερε ότι οι άνδρες του κατάφεραν «να μπλοκάρουν» όλες τις ρωσικές στρατιωτικές μονάδες και τα αεροδρόμια κατά την προέλασή τους, ενώ ισχυρίστηκε επίσης ότι η Wagner είχε την υποστήριξη του κόσμου στις πόλεις και τα χωριά από όπου πέρασε.

Γεγονός είναι ότι πλάνα κατέγραψαν το βράδυ του Σαββάτου τον Πριγκόζιν να αναχωρεί επευφημούμενος από πλήθη Ρώσων μαζί με τους μισθοφόρους του από τη νότια πόλη Ροστόφ-ον-Ντον.

«Σταματήσαμε τη στιγμή εκείνη κατά την οποία κατέστη σαφές ότι θα χυθεί πολύ αίμα», είπε μιλώντας για την πορεία του κονβόι της Wagner προς τη Μόσχα για να προσθέσει: «Γι' αυτό πιστεύουμε ότι η επίδειξη αυτού που σχεδιάζαμε να κάνουμε ήταν αρκετή. Η απόφασή μας να γυρίσουμε πίσω βασίστηκε σε δύο παράγοντες: Δεν θέλαμε να χύσουμε ρωσικό αίμα. Δεύτερον, πραγματοποιήσαμε πορεία ως επίδειξη της διαμαρτυρίας μας».

Ο Πριγκόζιν κατηγόρησε εκ νέου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και τον «εθχρό του» Σεργκέι Σοϊγκού ότι στόχευσε τους άνδρες της Wagner με πυρά πυροβολικού, λέγοντας ότι αυτό ήταν και το έναυσμα για να αποχωρήσουν άμεσα. 

«Στόχος της πορείας [σ.σ. υπέρ της δικαιοσύνης κατά τα λεγόμενά του το βράδυ της Παρασκευής] ήταν να μην επιτραπεί η καταστροφή της στρατιωτικής εταιρείας Wagner και να λογοδοτήσουν οι αξιωματούχοι που με τις αντιεπαγγελματικές τους ενέργειες διέπραξαν τεράστιο αριθμό λαθών» δήλωσε για να διαμηνύσει: «Το απαιτούσε η κοινωνία».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχεδίαζε «το τέλος» της Wagner, υποστήριξε αναφερόμενος στις κινήσεις Σοϊγκού -που είχαν και την υποστήριξη του Βλαντιμίρ Πούτιν- να τεθεί υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού ο ιδιωτικός μισθοφορικός στρατός, με τα μέλη του να έχουν κληθεί να υπογράψουν έως την 1η Ιουλίου συμβάσεις με το υπουργείο Άμυνας -γεγονός που ουσιαστικά θα έθετε εκτός «παιχνιδιού» τον ίδιο τον Πριγκόζιν. 

«Ουδείς συμφώνησε να υπογράψει σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας, καθώς όλοι γνωρίζουν πολύ καλά από την τρέχουσα κατάσταση και την εμπειρία τους κατά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση ότι αυτό θα οδηγούσε σε πλήρη απώλεια της μαχητικής ικανότητας», συνέχισε ο Πριγκόζιν για να αναγνωρίσει πάντως στην πορεία του 11λεπτου μηνύματος πως ορισμένα μέλη της Wagner όντως υπέγραψαν συμβάσεις, αλλά κατά τα λεγόμενά του είναι ελάχιστοι, περίπου το 1%-2%.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν παραδέχθηκε, επίσης, πως μισθοφόροι της Wagner σκότωσαν άνδρες της ρωσικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια της στάσης του Σαββάτου, λέγοντας ότι «λυπάται που χρειάστηκε οι δυνάμεις του να διεξάγουν πλήγματα, όμως τους ζητήθηκε [σ.σ. της ρωσικής αεροπορίας] να χτυπήσουν τις δυνάμεις μας βόμβες και ρουκέτες».

Ο αρχηγός του διαβόητου μισθοφορικού στρατού της Wagner ανέκοψε την «προέλαση» προς τη Μόσχα, που κατά τον ίδιο ουδέποτε αποτέλεσε απόπειρα πραξικοπήματος, με αντάλλαγμα την απόσυρση της ποινικής έρευνας εις βάρος του για υποκίνηση σε ένοπλη εξέγερση και τη χορήγηση αμνηστίας στους μισθοφόρους του.

H σχετική συμφωνία -στο πλαίσιο της οποίας ο ίδιος... μετακομίζει στη Λευκορωσία- αποδόθηκε σε μεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο, βάσει ανακοινώσεων του Κρεμλίνου και του Μινσκ. Κατά δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Αλεξάντερ Λουκασένκο εγγυώνται την προσωπική ασφάλεια του Πριγκόζιν.

Πολλά ερωτήματα σχετικά με το πλαίσιο της συμφωνίας και το μέλλον του ίδιου του Πριγκόζιν παραμένουν αναπάντητα, μεταξύ των οποίων ο πραγματικός βαθμός ελευθερίας που θα απολαμβάνει, αλλά και η ασφάλειά του, κάτι που μάλλον θα εξαρτηθεί από τα... λόγια και τα έργα του στη Λευκορωσία.

Η εξουσία και το προφίλ του Πούτιν έχουν υποστεί βαθύ πλήγμα ως αποτέλεσμα της εξέγερσης και η συνεχιζόμενη δημόσια παρουσία του Πριγκόζιν θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω την αξιοπιστία του Κρεμλίνου. Αλλά ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είναι γνωστό ότι είναι μια αδίστακτη και φιλόδοξη προσωπικότητα και ορισμένοι παρατηρητές αμφισβητούν εάν θα συμβιβαστεί με μια... πρόωρη συνταξιοδότηση στη Λευκορωσία.

Διαβάστε ακόμα: 

Λευκορωσία: Εντολή για δημιουργία στρατοπέδων για τους μισθοφόρους της Wagner

Λαβρόφ: Η Wagner θα συνεχίσει κανονικά τη δράση της σε Μάλι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον Πριγκόζιν και τη Wagner μετά την ανταρσία;

Κρεμλίνο: Πρώτη εμφάνιση Πούτιν μέσω βίντεο μετά την ανταρσία της Wagner

Η μικρή ιστορία της ρωσικής τραγωδίας στην Ουκρανία