Και εν μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ και rebranding Τσίπρα, μας ξέφυγε μια μικρή ειδησούλα από τα βόρεια. Στις 6 του Ιούλη, η Τσεχία χτυπήθηκε από black out που κράτησε πέντε ολόκληρες ώρες και βύθισε ένα μεγάλο μέρος της χώρας στο χάος. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρέθηκαν χωρίς ρεύμα εν μέσω καύσωνα μέρα μεσημέρι. Χιλιάδες εγκλωβίστηκαν σε ασανσέρ, στους δρόμους που δεν είχαν φανάρια, στο μετρό της Πράγας, σε τραμ, σε τραίνα, μέχρι και ένα διυλιστήριο έπαψε να λειτουργεί. Ολόιδιο συμβάν με την Ισπανία πριν λίγους μήνες. «Όπα» σκέφτηκα, «λες να γίνει κι εδώ κανένα παρόμοιο και να μας διακόψει τον καυγά για την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το 2015;»
Επειδή εμένα με απασχολεί περισσότερο αν θα βρεθώ δίχως Α/C στο σπίτι με 42 βαθμούς έξω ή αν θα μου χαλάσουν τα κρέατα στο ψυγείο μου απ’ αυτά που λέει ο Παυλόπουλος για το 2015, είπα να ρωτήσω κάποιον ειδικό. Διότι χρήσιμο το ξεκαθάρισμα του τριαντάχρονου βόθρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά έτσι και γίνει κανένα black out εδώ, ο Φραπές και ο Χασάπης θα μοιάζουν με φιγούρες παιδικής ταινίας μπροστά στο τσουνάμι που θα ξεσηκωθεί. Εκεί να δεις τι θα πουν για το επιτελικό κράτος και πως θα αξιολογήσουν οι συφοριασμένοι του black out την πορεία εκσυγχρονισμού της χώρας.
Επικοινώνησα λοιπόν με τον Γιώργο Πεχλιβάνογλου, CEO μιας πρωτοποριακής ελληνικής εταιρείας ενέργειας (EUNICE), ο οποίος γνωρίζει τα ενεργειακά της Ευρώπης σαν την τσέπη του και τον ρώτησα: «Τι έγινε στην Τσεχία; Πάλι η υπερφόρτωση από υπερπαραγωγή των ΑΠΕ, όπως την Ισπανία;» Η απάντηση του με σόκαρε. «Ούτε κυβερνοεπίθεση, ούτε υπερπαραγωγή των φωτοβολταϊκών πάρκων ή των ανεμογεννητριών, ούτε σαμποτάζ. Ένα καλώδιο, o κεντρικός αγωγός V411, έσπασε από την ζέστη και βύθισε την Τσεχία στο χάος.»
Ομολογώ ότι απόμεινα εμβρόντητος. «Μα ένα καλώδιο μπορεί να κάνει τέτοια ζημιά;» ρώτησα. «Ναι, όταν είναι παλιό. Σε θερμοκρασίες άνω των 37°, το αλουμίνιο των αγωγών χάνει το 15% της αντοχής του. Ο Τσέχικος αγωγός έφτασε στους 800. Εκεί λύγισε και έσπασε. Σε δέκατα του δευτερολέπτου υπερφορτώθηκε και βγήκε εκτός ο άλλος αγωγός V208 και εννιά υποσταθμοί. Αυτό ήταν. Το δίκτυο της χώρας κατέρρευσε και χρειάστηκαν πέντε ώρες για να επανέλθει. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με υπερφόρτωση από παραγωγή ΑΠΕ, αν δεν υπάρχουν αυτόματα συστήματα διαχείρισης και αποθηκευτικές υποδομές, οι περίφημες μπαταρίες δηλαδή.»
Και αναρωτιέμαι τώρα εγώ, με βάση όσα γνωρίζω για την κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα. Καύσωνες έχουμε, φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα έχουμε, πράσινη ενέργεια πετάμε κάθε ηλιόλουστη μέρα. Οι αγωγοί μας είναι καινούριοι; Όχι. Αυτόματα συστήματα διαχείρισης έχουμε; Ελάχιστα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, όταν θέλουν να βγάλουν ένα πάρκο εκτός δικτύου, δεν υπάρχει αυτόματο σύστημα, αλλά τηλεφωνούν στον ιδιοκτήτη να πάει με το παπάκι ή το αγροτικό του ως το χωράφι και να κατεβάσει τον διακόπτη.
Έχω εμπιστοσύνη βέβαια στον υπουργό Παπασταύρου, ξέρει τη δουλειά και το παλεύει. Αλλά έχουμε αργήσει δραματικά ως χώρα. Έτσι και γίνει κανένα μπραφ αυτό το επικίνδυνο καλοκαίρι και πέσει για κανένα δωδεκάωρο το λεκανοπέδιο ή η Θεσσαλονίκη, άντε μετά να τα μαζέψει η κυβέρνηση. Οι Αθηναίοι δεν είναι Μαδριλένοι να ξαπλώσουν στα πάρκα με τα τραντζιστοράκια (δεν υπήρχε ούτε wi-fi) και να περιμένουν καρτερικά. Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να λένε «από πίτα που δεν τρως, τι σε νοιάζει κι αν καεί», αλλά από ένα black out εν μέσω καύσωνα (διότι τότε θα ‘ρθει) κανένας δεν ξέρει τι θα προκύψει…