Με αναπηρία σε αγώνες κάρτ: Τα ωραία στη ζωή είναι τα δύσκολα

Με αναπηρία σε αγώνες κάρτ: Τα ωραία στη ζωή είναι τα δύσκολα

Της Αναστασίας Τσιβγούλη 

Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και ο τρόπος για να πετύχεις τον στόχο σου. Αυτό αποδεικνύει με τη δική του αληθινή ιστορία ο Τάκης Παρασκευόπουλος, 42 ετών. Στα 20 του χρόνια είχε ένα τροχαίο ατύχημα με τη μοτοσικλέτα του από μια κακοτεχνία του δρόμου που σε συνδυασμό με την ταχύτητα τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο. Σήμερα είναι ο πρώτος οδηγός καρτ με αναπηρία στα πόδια. Τον συνάντησα ενώ ετοιμαζόταν πυρετωδώς για να πάρει μέρος στους αγώνες για τo δημοφιλές Έπαθλο Karting, Rotax Max Challenge, στις 29 Απριλίου, στην πίστα kart των Μεγάρων. Ένα ολοκαίνουργιο αγωνιστικό σασί είναι το δώρο που του έκανε σε εκδήλωση στο Ναύπλιο η ασφαλιστική εταιρία Euroins GR, η οποία βρήκε στο πρόσωπό του την καλύτερη διαφήμιση για ένα ισχυρό μήνυμα ζωής και τον στηρίζει εδώ και περίπου έναν χρόνο.

«Η ζωή μου πέρασε μετά το ατύχημα από πολλά στάδια, όπως και η ζωή όλων όσοι έχουν βιώσει ανάλογα περιστατικά, απλώς εγώ ήμουν ίσως πιο δυνατός και σύντομα βγήκα από το σπίτι και άρχισα να ψάχνομαι. Δεν ξεκινάς απότομα, περνάς κάποια στάδια αποθεραπείας και στη συνέχεια προσπαθείς να καταλάβεις τι σου έχει συμβεί και πώς θα είναι η ζωή σου. Από εκείνο το σημείο και μετά αρχίζεις και αναζητάς τι πρέπει και τι μπορείς να κάνεις για να έχεις μια νορμάλ καθημερινότητα», λέει.

Από την καθημερινότητά του ήταν αδύνατον για εκείνον να λείπει η ταχύτητα, ένα «μικρόβιο» -όπως λέει- που δεν το ξεπέρασε ποτέ. Πειραματικά ξεκίνησε μόνος του να φτιάχνει ένα καρτ που λειτουργούσε με χειρισμό στα χέρια και ξεκίνησε να τρέχει ερασιτεχνικά σε πίστες. Επί 15 χρόνια ήταν το χόμπι που τον έκανε να νιώθει δυνατός και να ξεχνά την αναπηρία στα πόδια του.

«Κάποια στιγμή αποφάσισα να τρέξω και σε αγώνες σε κανονική κατηγορία, γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει ειδική, με τους υπόλοιπους αγωνιζόμενους αρτιμελείς». Η πρώτη αντίδραση των διοργανωτών ήταν αρνητική. Το «όχι» που άκουσε ο Τάκης Παρασκευόπουλος όταν εξέφρασε την επιθυμία του να συμμετάσχει σε αγώνες δεν τον σταμάτησε.

«Το όχι σε μένα λειτουργεί ανάποδα, με πεισμώνει… Δεν το έβαλα κάτω. Νόμιζαν ότι δεν θα είμαι ικανός να αντεπεξέλθω και θα είμαι και επικίνδυνος για τους άλλους. Ξεκίνησα λοιπόν να πηγαίνω παραμονές των αγώνων στις προπονήσεις των αθλητών και έκανα μαζί τους προπονήσεις. Εκεί κατάλαβαν όλοι πλέον ότι ήμουν ικανός, γρήγορος, καλύτερος από αρκετούς αρτιμελείς οδηγούς και δεν θα έθετα σε κίνδυνο την ασφάλεια κανενός», τονίζει.

Ο Τάκης Παρασκευόπουλος όχι μόνο πέτυχε τον στόχο του, αλλά έγινε η αιτία που άλλαξαν οι κανονισμοί της ομοσπονδίας μηχανοκίνητου αθλητισμού! «Όταν μου έδωσαν το πράσινο φως, τροποποιήθηκε ο κανονισμός και επιτρέπει σε άτομα με αναπηρία υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις και με τον κατάλληλο εξοπλισμό να μπορούν να τρέξουν σε αγώνα καρτ του πανελλήνιου πρωταθλήματος σε κανονική κατηγορία», αναφέρει.

Παράδειγμα για άλλους

Εδώ και περίπου έναν χρόνο δεν έχει σταματήσει να «τρέχει» κι έχει ήδη πάρει μέρος σε 5 αγώνες στα Μέγαρα, στη Σπάρτη και στην Πάτρα. «Το καρτ έτσι όπως το έχω τροποποιήσει το χειρίζομαι με τα χέρια. Μπαίνω μόνος μέσα, απλώς χρειάζομαι λίγη βοήθεια όταν βγαίνω για να μπω στο αμαξίδιο, λόγω διαφοράς ύψους. Όλα γίνονται με λίγη προσπάθεια. Όλα τα ωραία πράγματα στη ζωή δεν είναι τα εύκολα, είναι τα δύσκολα. Ο στόχος για τον αγώνα της ερχόμενης Κυριακής είναι να το ευχαριστηθώ και να τερματίσω με ασφάλεια, σε όσο καλύτερη γίνεται θέση», υπογραμμίζει.

Ο Τάκης Παρασκευόπουλος είναι παράλληλα πρόεδρος του Συλλόγου Αναπήρων Νομού Αρκαδίας και με το παράδειγμά του έχει κινητοποιήσει πολλούς ανθρώπους. «Εχω επηρεάσει αρκετά τους ανθρώπους στον σύλλογό μου. Δεν μπορούν να κάνουν όλοι τα ίδια πράγματα ασφαλώς, αλλά νιώθω ικανοποιημένος αν βγουν έστω από το σπίτι να πιουν έναν καφέ. Μπάσκετ, τένις, πινγκ πονγκ, υπάρχουν πολλά αθλήματα που μπορεί να κάνει κάποιος με αναπηρία. Ρωτάω τι τους αρέσει και τους βοηθώ να βρουν τρόπο να το κάνουν. Αν σε κάποιον αρέσει ένα ακριβό άθλημα, μπορεί να βρει χορηγούς και να τον υποστηρίξουν, όπως έκανα εγώ, αρκεί να επιμείνει και να πιστέψει ότι μπορεί να τα καταφέρει», δηλώνει.

Sky diving και καταδύσεις

Η αναπηρία στα πόδια δεν ήταν πρόβλημα για τον Τάκη Παρασκευόπουλο να κάνει πτώση sky diving από τα 14.000 πόδια πέρυσι, ενώ φέτος ετοιμάζεται να ξεκινήσει καταδύσεις. «Η γιαγιά μου έλεγε μια φορά γίνεται το κακό και θεωρώ ότι μια φορά έγινε και σε μένα», απαντάει γελώντας στην… απλή ερώτηση αν φοβάται μετά το ατύχημα που του συνέβη με τη μοτοσικλέτα.

«Θέλω να στείλω το μήνυμα δημοσιοποιώντας τη δική μου προσπάθεια στη ζωή ότι όλοι μπορούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Δεν πρέπει να κλείνονται στο σπίτι. Πρέπει να βρίσκουν διεξόδους και τρόπους να βελτιώσουν την καθημερινότητα, την ποιότητα ζωής και την κοινωνικότητά τους. Η αλήθεια είναι ότι το κράτος δεν βοηθά τους ανάπηρους, αλλά μην τα περιμένουμε όλα από τους άλλους. Εμείς κάνουμε ό,τι θέλουμε και πρέπει να έχουμε και τους κατάλληλους ανθρώπους δίπλα μας και τα κατάλληλα παραδείγματα για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και τα προβλήματα και να πάρουμε πάλι τη ζωή στα χέρια μας», επισημαίνει.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο της 27ης Απριλίου