Το upside της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το ράλι της Viohalco, το κρεσέντο των τραπεζών, οι παρουσίες στην Πόλη, η αναγνώριση για Ταχιάο και το Ελ. Βενιζέλος έσπασε ταμεία

Σημαντικό upside δίνουν οι αναλυτές στις πρόσφατες εκθέσεις τους για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ήταν ήδη υποτιμημένη, αλλά πλέον οι αναλυτές βάζουν ακόμα πιο ψηλά τον πήχη. Επιπλέον υπενθυμίζουμε και την πρόσφατη εύκολη κάλυψη της διάθεσης των ιδίων μετοχών από την εταιρεία, η οποία καλύφθηκε σε ελάχιστο χρόνο και από ποιοτικούς επενδυτές, κάποιοι εξ αυτών ήταν ήδη τοποθετημένοι σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η μετοχή το τελευταίο διάστημα σημειώνει υψηλούς όγκους συναλλαγών και κινείται εξαιρετικά, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς που την παρακολουθούν. Η Piraeus Securities περιλαμβάνει τη μετοχή στις κορυφαίες της επιλογές ανεβάζοντας την τιμή στόχο στα 22,20 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται στην τιμή η προβλεπόμενη προσθήκη της Αττικής Οδού, με τη μετοχή να προσφέρει το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου 60% ανάμεσα στις προτάσεις της χρηματιστηριακής στην ελληνική αγορά.

Η χρηματιστηριακή προβλέπει μετά από μια ομαλοποίηση της κερδοφορίας του τομέα θερμικής ενέργειας, το EBITDA για το 2023 να έρθει στα επίπεδα των 0,5 δισ. ευρώ και 0,6 δισ. ευρώ για το 2024, πριν ενισχυθεί σημαντικά το 2026 φτάνοντας τα 0,7 δισ. ευρώ (περιλαμβάνοντας την Αττική Οδό και προσαρμόζοντας για λοιπές συμμετοχές, το EBITDA αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,2 δισ. ευρώ). Σε παρόμοιο κλίμα, η Euroxx χρηματιστηριακή επανεκκινεί την κάλυψη της μετοχής δίνοντας τιμή στόχο 20,2 ευρώ με περιθώριο ανόδου 44% και σύσταση Overweight.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί, όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, μια καλή μακροπρόθεσμη ιδέα δεδομένης της πολύ μεγάλης υπολειπόμενης διάρκειας ζωής του χαρτοφυλακίου των παραχωρήσεων αλλά και του σημαντικού επενδυτικού προγράμματος σε ΑΠΕ. Με την ολοκλήρωση των έργων η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένεται να αρχίσει να απολαμβάνει σημαντικές ροές μερισμάτων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.


Τη θέση της ψηλά στις προτιμήσεις των επενδυτών στη νέα χρονιά επιβεβαιώνει καθημερινά ο όμιλος Viohalco. Η μετοχή έχει βάλει πλώρη να γράψει νέα υψηλά και σχεδόν καθημερινά οι αγοραστές ανεβαίνουν όλο και πιο ψηλά, ωθώντας τη μετοχή. Προφανώς και έχουν εντοπίσει τις προοπτικές του ομίλου, αφού από τη μία η Cenergy λειτουργεί με τις μηχανές στο φουλ και συνεχώς αναλαμβάνει νέα έργα, αυξάνοντας το ανεκτέλεστο, αλλά από την αρχή του έτους έδειξε στο ταμπλό τη δυναμική της και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Τα μεγάλα έργα που προωθούνται, το υψηλό ανεκτέλεστο που υπάρχει στις κατασκευές, αλλά και η διάρθρωση του ισολογισμού βελτιώνει τις προοπτικές του ομίλου.

Οι επενδυτές έχουν ήδη οδηγήσει τη μετοχή υψηλότερα και μάλιστα είναι η πρώτη σε απόδοση μετοχή του FTSE 25 με απόδοση άνω του 25%. Βρίσκεται σε υψηλά περίπου 3 ετών, με τους λάτρεις του κλάδου να βλέπουν καλές προοπτικές για τα μεγέθη στις επόμενες χρήσεις. Εκτός από τις εισηγμένες, ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Χ.Α. άλλη μία εταιρεία του ομίλου, η Noval Properties, με το IPO να αναμένεται στους επόμενους μήνες. Ισχυρό χαρτοφυλάκιο ακινήτων διαθέτει η εταιρεία και μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα.


Το φράγμα των 1.200 μονάδων ξεπέρασε ο τραπεζικός δείκτης την εβδομάδα που πέρασε με τις εντολές από το εξωτερικό να είναι μεγάλες. Δεν είναι μόνο το placement της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα καλυφθεί με ευκολία, είναι και οι προοπτικές που έχουν οι συστημικές αλλά και το μεγάλο discount που διατηρούν έναντι των ομοειδών της Ευρώπης. Πλέον η επενδυτική βαθμίδα, αλλά και το καθάρισμα των ισολογισμών, δεν δικαιολογεί τέτοιο discount.

Τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, είναι πλέον ψηλά στις επιλογές των ξένων και έχει φανεί εκτός από τις τοποθετήσεις στις τράπεζες, στην πορεία της δημόσιας προσφοράς του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, στην έκδοση ομολόγου δεκαετούς διάρκειας, αλλά και στα πρόσφατα placement της HelleniQ Energy, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Εθνικής Τράπεζας. Όπως σημειώνουν κάποια στελέχη της αγοράς, τα αποτελέσματα χρήσης 2023, αλλά και τα επιχειρηματικά πλάνα που θα ανακοινωθούν θα πιστοποιήσουν το περιθώριο ανόδου του χρηματιστηρίου.


Την αποτελεσματικότητα και εργατικότητα του υφυπουργού Υποδομών Νίκου Ταχιάου αναγνώρισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή. Απαντώντας στον κ. Χαρίτση ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Το ίδιο ισχύει και για τις υποδομές. Δεν ξέρω αν το ξέρετε, κ. Χαρίτση, αλλά μέχρι τον Δεκέμβριο είχαν γίνει 1.500 αυτοψίες. Είναι εδώ και ο Υφυπουργός Υποδομών, ο κ. Ταχιάος, που έχει περάσει πάρα πολύ χρόνο στη Θεσσαλία».


Νέο πεδίο συνεργασίας ανοίγει μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών μετα το φόρουμ που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη από το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEIK) σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και την Enterprise Greece. Το καλό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών σφραγίστηκε το ίδιο βραδυ σε δείπνο που παρέθεσε ο Κωνσταντινουπολίτης επιχειρηματίας και ιδρυτής της PeopleCert Βύρων Νικολαΐδης στο ιστορικό και υπερπολυτελές ξενοδοχείο Ciragan Palace .

O κ. Νικολαΐδης μιλώντας παράλληλα στα  τουρκικά και τα ελληνικά , απευθύνθηκε στον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και στους Τούρκους διπλωμάτες, λέγοντας: «Εσείς οι πολιτικοί πατήσατε το κουμπί έναρξης μιας νέας περιόδου στις σχέσεις των δύο λαών, μιας περιόδου άνθησης. Τα βήματα προσέγγισης είναι πλέον πιο σταθερά, καθοδηγώντας τις χώρες σε δρόμους ενίσχυσης των οικονομικών και εμπορικών τους σχέσεων. Τη σκυτάλη τώρα παίρνουν οι επιχειρηματίες οι οποίοι πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη συνέχιση αυτής της θετικής εξέλιξης. Το οφείλουμε στα παιδιά μας».

«Εργαζόμαστε σκληρά για να γυρίσουμε νέα σελίδα», τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης λέγοντας χαρακτηριστικά «πρώτη φορά μιλάω μπροστά από μία ορχήστρα, δεν γνωρίζω μουσική, αλλά μαζί μπορούμε να συνθέσουμε ένα τραγούδι».

Στο τραπέζι με τον υφυπουργό Εξωτερικών Φραγκογιάννης, παρακάθισαν ο Γιώργος Προκοπίου με τη σύζυγό του, η Μαρία Μυρογιάννη γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών , ο  Προέδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEİK), κ. Nail Olpak., o Τούρκος επιχειρηματίας Αντναν Πολάτ (Αdnan Polat).

Ο Πολάτ είναι από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες στην Τουρκία, ιδιοκτήτης μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών. Στο παρελθόν είχε την ποδοσφαιρική ομάδα Γαλατασαράι.  Επίσης ο Δρ. Erkul Erdem  ιδρυτής και πρόεδρος της Cerebrum Tech και αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Επαγγελματικών Εταιρειών Πληροφορικής

Η επιχειρηματική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια ενίσχυσης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με τη γειτονική Τουρκία. Στην αποστολή συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη από 75 εταιρίες από τους κλάδους των τροφίμων, των κατασκευών, της ναυτιλίας, του τουρισμού, της φαρμακοβιομηχανίας, της ενέργειας, των τραπεζών, καθώς και θεσμικοί παράγοντες, όπως ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ Ευθύμιος Βιδάλης, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Συμεών Διαμαντίδης και ο Πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Κουτσίκος.


Η αγορά χτυπάει νέα υψηλά 13 ετών, τα «κωδικά» έχουν ρευστότητα από τα ρέστα του Ελ. Βενιζέλος και η αδρεναλίνη των αποδόσεων χτυπάει κόκκινο στην ζωντανή πλέον Λ. Αθηνών που θυμίζει Σοφοκλέους. Προσοχή μόνο στις μετοχές ΑΠΕΜΠ, μπορεί να αποτελέσουν παγίδες ρευστότητας. Οι ΑΠΕΜΠ (Αυτές Που Έχουν Μείνει Πίσω) έχουν λόγους που βραχυπρόθεσμα δεν ακολουθήσουν την τάση.

Από την άλλη πλευρά ένα ράλι διάρκειας δεν θα αφήσει κανένα ασυγκίνητο. Προς το παρόν η «mainstream» τάση είναι Τράπεζες – ΔΕΗ. Έξω από αυτό το κλαμπ εταιριών γίνεται ένα rotation ενδιαφέροντος με αρκετό ελληνικό χρώμα. Μικρές εισροές στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού την εβδομάδα που πέρασε (+3 εκατ. ευρώ), μεγαλύτερες εισροές σε τραπεζικές και ιδιωτικές χρηματιστηριακές οι οποίες δούλεψαν και υπερωρίες για να ανοίξουν νέους κωδικούς ή να επικαιροποιήσουν παλαιούς κωδικούς ενόψει της εισαγωγής των μετοχών του Ελ. Βενιζέλος.


Το Ελ. Βενιζέλος έσκισε στη συγκέντρωση κεφαλαίων και λογικό είναι να υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον και για την πορεία της μετοχής στη διαπραγμάτευσή της στο Χρηματιστήριο. Πέρα από το μέγεθος των κεφαλαίων και η συμμετοχή σε κωδικούς δεν πήγε πίσω: Κατατέθηκαν 20.000 αιτήσεις όταν η αμέσως καλύτερη νέα εγγραφή στο ΧΑ της Optima συγκέντρωσε 6.900 αιτήσεις, ενώ η πρόσφατη διάθεση υφιστάμενων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας προσέγγισε τις 7.350 αιτήσεις.

Οι τυχεροί κατέχοντες ας έχουν κατά νου ότι ο Καναδός βασικός μέτοχος που πλέον έχει την πλειοψηφία των μετοχών αγόρασε το 10% με premium 19%, ή στα 9,758 ευρώ. Η αποτίμηση εισαγωγής με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών (ω ναι υπάρχουν ήδη!) διαμορφώνεται σε 11,6 φορές την καθαρή κερδοφορία του 2023 και 7,4 φορές την επιχειρηματική αξία.


Καμία αλλαγή δεν θα επιφέρει άμεσα στον ελληνικό FTSE-25 η εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλος. Η εισαγωγή της εταιρίας θα γίνει μετά την προγραμματισμένη αναθεώρηση του Μαΐου. Το στοίχημα βέβαια στην έναρξη διαπραγμάτευσης της μετοχής την προσεχή Τετάρτη είναι αφενός πόσο παραπάνω τζίρο θα φέρει στο ΧΑ και βέβαια πόσο ορεξάτοι θα είναι οι αγοραστές ώστε να απορροφήσουν εν δυνάμει πωλητές σε μια ενδεχόμενη δυνατή εκκίνηση της μετοχής. Το ticker (κωδικός ΟΑΣΙΣ) είναι το «ΔΑΑ» (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών) ή «ΑΙΑ» στην αγγλόφωνη έκδοση (Athens International Airport). Θα εισαχθούν 300 εκατ. μετοχές εκ των οποίων η ελεύθερη διασπορά είναι 57.000.000 μετοχές ή ποσοστό 19%.


Ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου στον κόσμο, η Holcim, σχεδιάζει την εισαγωγή των μετοχών των θυγατρικών της στη Βόρεια Αμερική σε μια ενιαία οντότητα σε οργανωμένη αγορά. Το μέγεθος της υπό εισαγωγή εταιρίας θα είναι μεγαλύτερο από 30 δισ. δολάρια με εκτιμώμενο χρόνο το πρώτο εξάμηνο του 2025. Και βέβαια υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον αφού οι πολλαπλασιαστές αποτίμησης της εισαγωγής θα έχουν αντανάκλαση στην θυγατρική της Τιτάν στην ΗΠΑ, η οποία φέρνει περίπου το 65% των λειτουργικών κερδών του ομίλου.


Στην κορυφαία πεντάδα των αγορών φιγουράρει το ΧΑ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Deutsche Bank, με τον Γενικό Δείκτη να πετυχαίνει κέρδη 5,74% στον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς. Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα οι γεωπολιτικές ανησυχίες επιμένουν λόγω των επιθέσεων από τους αντάρτες Χούτι σε εμπορικές θαλάσσιες μεταφορές στην Ερυθρά Θάλασσα και τα κρατικά ομόλογα έχουν χάσει έδαφος, καθώς μειώθηκαν οι προσδοκίες των επενδυτών για μείωση επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες εντός του πρώτου τριμήνου.

Οι μετοχές, ωστόσο, διατήρησαν τη δυναμική τους με την οικονομία των ΗΠΑ να συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά καθώς η ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο έπιασε ρυθμό 3,3%. Στην ευρωζώνη η οικονομία απέφυγε μια τεχνητή ύφεση το τέταρτο τρίμηνο με το ΑΕΠ να παραμένει αμετάβλητο αντί να συρρικνωθεί 0,1%, όπως αναμενόταν. Οι αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών απωθούν την προοπτική επιτοκιακών μειώσεων στο πρώτο τρίμηνο με αποτέλεσμα η πιθανότητα μιας κίνησης μέχρι τον Μάρτιο από πλευράς ΕΚΤ να μειώνεται στο 23% από 65% τον μήνα που πέρασε, σύμφωνα με τη Deutsche Bank.


Μπορεί η μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία private equity CVC Capital Partners να ανέβαλε την είσοδό της στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, φοβούμενη την κακή κατάσταση της αγοράς αρχικών δημοσίων εγγραφών (IPO), αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τις εταιρείες που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της.

Όπως είδαμε σε άρθρο του Bloomberg, μέσα στον μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την εισαγωγή των μετοχών της μεγάλης γερμανικής εταιρείας λιανικής πώλησης αρωμάτων και καλλυντικών, της Douglas. Η Douglas ανήκει στην CVC από το 2015, όταν είχε πληρώσει περίπου 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια στους προηγούμενους ιδιοκτήτες, δηλαδή την οικογένεια Kreke που είχε ιδρύσει την εταιρεία και την Advent International.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του διεθνούς πρακτορείου, η Douglas σχεδιάζει να εκδώσει νέες μετοχές αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, με τα έσοδα να αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την μείωση του δανεισμού της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται και η πώληση υφισταμένων μετοχών από την πλευρά της CVC Capital Partners. Οι πληροφορίες δεν έχει γίνει δυνατόν να επιβεβαιωθούν καθώς οι εκπρόσωποι της Douglas και της CVC αρνήθηκαν να τις σχολιάσουν.

Οι δημοσιογράφοι του διεθνούς πρακτορείου εκτιμούν πως η CVC θεωρεί πως επίκειται βελτίωση του κλίματος στα διεθνή χρηματιστήρια και ειδικότερα στον τομέα των εισαγωγών νεών εταιρειών και ελπίζει πως θα μπορέσει να επωφεληθεί από αυτήν προωθώντας την εισαγωγή της Douglas σε κάποιο χρηματιστήριο. Το οικονομικό έτος 2023 ήταν πολύ καλό για την γερμανική εταιρεία, καθώς πέτυχε ρεκόρ πωλήσεων και κερδών (το οικονομικό έτος της εταιρείας αρχίζει την 1η Οκτωβρίου και τελειώνει την 30Η Σεπτεμβρίου).

Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που έγινε στις 20 Δεκεμβρίου του 2023, βλέπουμε πως οι πωλήσεις για την περίοδο ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 4 δισεκατομμύρια Ευρώ και έφθασαν στα 4,1 δισεκατομμύρια, αυξημένες κατά 12,1% από το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Τα οργανικά κέρδη (EBITDA) σημείωσαν άνοδο 22,3% από την προηγούμενη χρονιά και έφθασαν τα 759 εκατομμύρια Ευρώ. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 31% και έφθασαν τα 480,60 εκατομμύρια Ευρώ ενώ για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας η εταιρεία πέτυχε καθαρά κέρδη.

Τα κέρδη έφθασαν μόλις τα 16,7 εκατομμύρια Ευρώ αλλά αυτή η επίδοση ήταν πολύ καλύτερη από τις ζημιές 313,8 εκατομμυρίων της προηγούμενης περιόδου. Η Douglas διαθέτει 1.850 καταστήματα λιανικής πώλησης ανά την Ευρώπη ενώ έχει και εκτεταμένες δραστηριότητες και στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Οι εργαζόμενοι στον όμιλο είναι περίπου 18.000 σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Για τα επόμενα χρόνια, η διοίκηση προβλέπει ετήσια αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 7% περίπου, ενώ σκοπεύει να αυξάνει τον αριθμό των καταστημάτων λιανικής κατά 200 περίπου ετησίως για την επόμενη τριετία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Bloomberg δημοσιεύει πληροφορίες σχετικά με την πιθανή είσοδο της Douglas σε κάποιο χρηματιστήριο. Το περασμένο καλοκαίρι είχε αναφέρει πως η CVC σχεδίαζε την εισαγωγή της με χρηματιστηριακή αξία που της τάξης των 7 δισεκατομμυρίων Ευρώ. Δεν ξέρουμε αν η εισαγωγή της Douglas θα προχωρήσει τελικά και αν θα «πιάσει» την επιθυμητή χρηματιστηριακή αξία, Υποθέτουμε όμως πως αν τα πράγματα εξελιχθούν θετικά ίσως ξαναζωντανέψουν τα σχέδια για την εισαγωγή της ίδιας της CVC.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.