Τι συζήτησε ο Ερντογάν με επιχειρηματία, οι κορυφές του Μυτιληναίου, η απόβαση στην HelleniQ, το πακέτο για τα αεροδρόμια και η κινητικότητα στις μικρομεσαίες

Μια ενδιαφέρουσα είδηση στο πλαίσιο της σύντομης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα: Επέλεξε να έχει συνάντηση με τον ιδιοκτήτη της PeopleCert, Βύρωνα Νικολαΐδη. Η συνάντηση έγινε στην τουρκική πρεσβεία και όπως μαθαίνουμε διήρκησε μισή ώρα.

Συζήτησαν πολλά, σε πολύ καλό κλίμα. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Νικολαΐδης έχει διατελέσει για χρόνια Πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικών (CEPIS), αποτελεί μέλος της Ελληνικής Κοινότητας της Πόλης και σημαίνον επιχειρηματικό μέγεθος, με την PeopleCert να είναι αναγνωρισμένη διεθνώς ως ο πρώτος ελληνικός μονόκερος με την αξία της να έχει εκτοξευτεί στα τρία δισ. Οι επενδύσεις στην Τουρκία, είναι κάτι που εξετάζεται από την ελληνική εταιρεία…


Ακόμα πιο ψηλά ανεβάζει τον πήχη για τη Mytilineos η Citi σε έκθεσή της για τις προοπτικές του μεταλλουργικού κλάδου. Διατηρεί σύσταση αγοράς και δίνει τιμή στόχο τα 46 ευρώ από 45 ευρώ. Ο αναλυτής του οίκου περιμένει πως θα συνεχιστεί το ράλι της μετοχής, τόσο λόγω της αναμενόμενης αύξησης της κερδοφορίας το 2023, πάνω από το 1 δισ. ευρώ σε επίπεδο EBITDA, η οποία εκτιμά ότι θα ενισχύεται σταθερά τα επόμενα έτη, όσο και από την ποιότητα των κερδών αυτών.

Περιμένει πως από τις Ανανεώσιμες Πηγές που ήδη είναι ο μεγαλύτερος καταλύτης κερδοφορίας στο πρώτο εξάμηνο, θα προέρχεται το 50% των EBITDA του ομίλου τα επόμενα πέντε χρόνια. Πλέον ανέβασε την εκτίμηση για τον δείκτη EV/EBITDA από 6 φορές στις 7 φορές προκειμένου να ενσωματώνει την υψηλότερη έκθεση σε ΑΠΕ και την αύξηση στο 50% των συνολικών κερδών του ομίλου.


Ξεκινούν οι διαδικασίες για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς αφού το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο πλαίσιο της εξόδου του από τις συμμετοχές του στα τραπεζικά ιδρύματα, προκήρυξε διαγωνισμό για να προσλάβει νομικό σύμβουλο στη διαδικασία. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν τις προσφορές τους μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου. Το ΤΧΣ θα επιλέξει δικηγορικό γραφείο με το οποίο θα υπογράψει συμφωνία συνεργασίας στο πρότζεκτ αποεπένδυσης.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης 2023 προς το τέλος Φεβρουαρίου και οι εκτιμήσεις είναι οτι η πώληση της συμμετοχής του ΤΧΣ στην τράπεζα θα λάβει χώρα γύρω στον Μάρτιο. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν τελικά θα επιδιωχθεί πώληση ολόκληρης της συμμετοχής του ΤΧΣ την πρώτη φορά ή αν το ποσοστό του 27% που κατέχει στην Τράπεζα Πειραιώς θα αποεπενδυθεί σε δόσεις.


Η επιστροφή στην κανονικότητα αποδεικνύεται πλέον καθημερινά, αφού το Ελληνικό Χρηματιστήριο, έχει γίνει ξανά τόπος όπου συναλλάσσονται επενδυτές από όλο τον πλανήτη. Μετά από πολλά χρόνια βλέπουμε διαθέσεις μετοχών να καλύπτονται πριν καν ξεκινήσουν. Μετά την πετυχημένη πώληση του πακέτου της Alpha Bank στην UniCredit και την τεράστια κάλυψη του placement της Εθνικής Τράπεζας, σειρά πήρε η HelleniQ Energy και η διάθεση καλύφθηκε πριν καν ξεκινήσει.

Έγινε καλή δουλειά από τους εμπλεκόμενους, βοήθησαν φυσικά και τα εξαιρετικά κέρδη που είχε στο εννεάμηνο ο όμιλος και το προμέρισμα των 0,30 ευρώ και η στήλη μαθαίνει πως υπήρξε έντονος ανταγωνισμός για λίγες μετοχές. Σημειώστε πως δε μιλάμε για μικρούς επενδυτές.

Αναφερόμαστε σε επενδυτές που ήθελαν να πάρουν 100 χιλ. μετοχές και πάνω. Σήμερα, θα μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα διανεμηθούν οι μετοχές και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πάνε οι μετοχές στους δικαιούχους.

Θα γίνει φυσικά και μία διαλογή, ώστε οι μετοχές να πάνε σε επενδυτές που πιστεύουν στον όμιλο και όχι σε αυτούς που θέλουν να πάρουν ένα γρήγορο 10% και να φύγουν. To εύρος διάθεσης είναι μεταξύ 6,80-7,20 ευρώ. Όλο αυτό το διάστημα που υπήρχαν οι πληροφορίες για το placement η μετοχή ήταν μεταξύ των πρωταγωνιστών του Χ.Α. έχοντας αυξήσει σημαντικά τους όγκους συναλλαγών και έχοντας βελτιώσει και λίγο την τιμή.


Αν και έχουν τύχει διάφορα γεγονότα στη Jumbo, η πορεία των πωλήσεων επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα του μοντέλου και τις προσπάθειες της διοίκησης να κρατήσει ψηλά τον πήχη. Στους 11 μήνες οι πωλήσεις δείχνουν αύξηση 15% και ο στόχος που είχε θέσει η διοίκηση για αύξηση 12% στις πωλήσεις και 15% στα κέρδη δείχνει επιτεύξιμος. Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως οι πλημμύρες που είχαν ως αποτέλεσμα να είναι κλειστά δύο καταστήματα, ένα στην Λάρισα και ένα στην Καρδίτσα, αλλά και ο πόλεμος στο Ισραήλ, έχουν επηρεάσει.

Επιπλέον και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν επηρεάσει τον όμιλο. Τον Δεκέμβριο σημειώνεται πως πραγματοποιείται το 30% των συνολικών πωλήσεων. Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση της διοίκησης το 2023 θα κλείσει με καθαρά κέρδη 285 εκατ. ευρώ. Η κερδοφορία αυτή δίνει p/e κάτω από 12 φορές και μετά την πρόσφατη διανομή του έκτακτου μερίσματος των 1,47 ευρώ η μετοχή ξαναπήρε χθες τα πάνω της φτάνοτας ξανά στα 25 ευρώ.


Tα Mid-Caps εδώ και μέρες έχουν βελτιωμένη συμπεριφορά και είδαμε αρκετές να γράφουν νέα πολυετή υψηλά. Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις πάντως, βλέπουμε περισσότερες μετοχές να κινούνται δυναμικά υψηλότερα, παρά το γεγονός ότι η αγορά σε επίπεδο βασικού δείκτη είναι στάσιμη ή αν προτιμάτε, συσσωρεύει. Τρίτη μέρα με άνοδο 30% σχεδόν για Ακρίτα, θετική κίνηση με υψηλό όγκο από Αφοί Κορδέλλου, δυνατή επίσης άνοδο για ΓΕΒΚΑ, Μύλοι Λούλη, Αλουμύλ, Φίλιππος Νάκας, Lavipharm, Moda Bagno, Τεχνική Ολυμπιακή και αρκετές ακόμα. Οι περισσότερες έχουν καλά θεμελιώδη και υποστηρίζουν και υψηλότερα επίπεδα τιμών.


Πυρετώδεις οι προετοιμασίες της Υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως, στο Παρίσι ενόψει του Global Strategy Group του ΟΟΣΑ, στο οποίο μάλιστα θα προεδρεύσει. Eίχε σερί συναντήσεις με εξέχουσες προσωπικότητες. Ξεκίνησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Mathias Cormann, όπου συζήτησαν για τις μεταρρυθμίσεις της νέας κυβέρνησης, τις προτεραιότητες του Υπουργείου, το όραμα του Ο.Ο.Σ.Α και τη συμβολή του, τις πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις και πως αυτές θα αντιμετωπιστούν και φυσικά το Global Strategy Group. Έπειτα, συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Καινοτομίας του Δημόσιου Τομέα του ΟΟΣΑ, Marco Daglio.

Η θεματολογία της συνάντησης κινήθηκε γύρω από τη συνεργασία Υπουργείου και Ο.Ο.Σ.Α σε θέματα καινοτομίας του δημοσίου τομέα και την εξέλιξή της και τη σημασία της καινοτομίας για να προσφέρονται καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη. Ταυτόχρονα, συζητήθηκε η αλλαγή η οποία συντελείται στον δημόσιο τομέα της χώρας μας, το αποθετήριο καινοτόμων πρακτικών (η εγκύκλιος για το οποίο δημοσιεύθηκε χθες), και η χρήση ΑΙ σε όλο το δημόσιο τομέα για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση του πολίτη. Αύριο θα έχει συναντήσεις με στελέχη της Γαλλικής Κυβέρνησης. Η Νίκη Κεραμέως είναι από τους Υπουργούς που κάνουν όντως δουλειά και όχι ταξίδι αναψυχής στο εξωτερικό.


Την αντίθεσή του με τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που ήταν εναντίον της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. «Διαφωνώ μαζί τους», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ερωτηθείς για τις φωνές στο εσωτερικό του κόμματος που αντέδρασαν στο διάλογο με τη γείτονα σε ανώτατο επίπεδο. Και προσέθεσε ότι οι επαφές που διεξήχθησαν στην Αθήνα, εξυπηρετούν τόσο τις εθνικές επιδιώξεις όσο και τον ευρωτουρκικό διάλογο. Θύμισε μάλιστα ότι η μεγάλη εθνική επιτυχία των τελευταίων ετών είναι ότι πέτυχαν να εντάξουν τις εθνικές θέσεις στο ευρύτερο ευρωτουρκικό πλαίσιο, γεγονός που δίνει ένα μεγάλο αβαντάζ στην Αθήνα και ενοχλεί τους γείτονες.


Μεγάλοι παίκτες του κατασκευαστικού κλάδου φέρονται να ενδιαφέρονται για τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στα 14 που έχει, ήδη, αναλάβει η Fraport Greece.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός του Υπερταμείου είναι τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, δηλαδή της Χίου, Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καρπάθου, Λήμνου, Ιωαννίνων, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Ικαρίας, Κυθήρων, Λέρου, Σητείας, Νέας Αγχιάλου, Καλύμνου, Σκύρου, Σύρου, Αστυπάλαιας, Καστελόριζου, Καστοριάς, Κάσου και Κοζάνης, να σχηματίσουν ένα «πακέτο», με στόχο ο σχετικός διαγωνισμός να μπορεί να προκηρυχθεί ως το καλοκαίρι του 2024.


Επεκτείνει το αποτύπωμά της στις χώρες της Μεσογείου η Energean, η οποία απέκτησε, πρόσφατα, συμμετοχή και διαχείριση σε θαλάσια κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Μαρόκο που ανήκουν στην Chariot Limited. Με βάση τη συμφωνία, το τίμημα της οποίας ανέρχεται σε 10 εκατ.δολάρια, η Energean αποκτά το 45% της άδειας Lixus, με option να φθάσει στο 55%, ανάλογα με την πορεία των γεωτρήσεων. Παράλληλα αναλαμβάνει και το 37,5% στην άδεια Rissana.

Η επέκταση στην περιοχή του Μαρόκο εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Energean να γίνει μια ηγέτιδα εταιρεία τόσο στον τομέα της έρευνας όσο και στην παραγωγή φυσικού αερίου, υψηλής ποιότητας. H συμφωνία περιλαμβάνει την ανάπτυξη του εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος Anchois, που περιέχει 18 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, και το οποίο βρίσκεται κοντά σε υποδομές για την προμήθεια φυσικού αερίου προς την αγορά του Μαρόκου, αλλά και στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, μέσα στο 2024 προγραμματίζεται επιβεβαιωτική γεώτρηση, η οποία στοχεύει στην επιβεβαίωση άλλων 11 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, που θα αξιοποιηθούν μέσω της ανάπτυξης του Anchois.

Ακόμα, στις άδειες που προβλέπει η συμφωνία, εντοπίζονται πρόσθετοι σημαντικοί ερευνητικοί στόχοι, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στα διαπιστωμένα κοιτάσματα και σε υποδομές και οι οποίοι αναμένεται να προσθέσουν ελκυστικό και ισορροπημένου ρίσκου δυναμικό για περαιτέρω ανάπτυξη.


Μπορεί η Κίνα να διοικείται από το Κομμουνιστικό Κόμμα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μένει αδιάφορη όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά σε διάφορους καπιταλιστικούς θεσμούς. Ένας από αυτούς είναι φυσικά το Χρηματιστήριο, το οποίο δεν έχει ακολουθήσει την ανοδική πορεία των περισσότερων άλλων στον κόσμο.

Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Σανγκάης, ο CSI300, σημειώνει πτώση της τάξης του 13% από την αρχή του χρόνου και γενικά η πορεία των μετοχών είναι απογοητευτική. Αυτό βέβαια δεν είναι παράλογο αν αναλογιστούμε την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της χώρας και ειδικότερα ο τομέας της ακίνητης περιουσίας. Εδώ και αρκετούς μήνες, η οικονομική ηγεσία της χώρας έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια να βοηθήσει το χρηματιστήριο να κινηθεί καλύτερα.

Μέσα σε αυτό το διάστημα έχει κάνει αρκετές προσπάθειες, κάποιες λογικές, όπως η προτροπή στις διοικήσεις  των εισηγμένων εταιρειών να προχωρήσουν σε αγορές ιδίων μετοχών και κάποιες ανορθόδοξες όπως η «αποθάρρυνση» των διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων που σκέφτονται να προχωρήσουν σε πωλήσεις.

Το τελευταίο και ίσως πολύ σημαντικό βήμα έγινε προχθές Τετάρτη, καθώς το υπουργείο Οικονομίας της χώρας δημοσιοποίησε ένα σχέδιο με ορισμένες αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας ενός μεγάλου κρατικού επενδυτικού ταμείου, του National Social Security Fund. Αυτό το ταμείο, το οποίο δημιουργήθηκε το 2000 με σκοπό να λειτουργήσει ως ένα στρατηγικό «απόθεμα» για επικούρηση των κρατικών συνταξιοδοτικών συστημάτων που διευθύνονται από τις κυβερνήσεις των επαρχιών της χώρας.

Αυτή την εποχή, το ταμείο διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων περίπου, το 90% των οποίων αφορά σε επενδύσεις εντός Κίνας και είναι ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές στην Κίνα καθώς αποτελεί έναν από τους 10 μεγαλύτερους μετόχους τουλάχιστον 634 εισηγμένων εταιρειών.

Όπως είδαμε σε άρθρο της διαδικτυακής εφημερίδας caixinglobal.com, στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται πως οι βασικοί κανόνες λειτουργίας του επενδυτικού ταμείου, οι οποίοι δεν έχουν αλλάξει από το 2002, πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να κωδικοποιηθούν, καθώς  όλα αυτά τα χρόνια έχουν χορηγηθεί πολλές ειδικές εξαιρέσεις αναφορικά με τις επιτρεπόμενες επενδύσεις.

Έτσι, στον κατάλογο των επιτρεπόμενων επενδύσεων που περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου έχουν ενσωματωθεί πλέον και τα ομόλογα που εκδίδουν οι τοπικές κυβερνήσεις και διάφορες τράπεζες ειδικού σκοπού που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο. Το ενδιαφέρον είναι πως στις ήδη επιτρεπόμενες επενδύσεις προτείνεται η πρόσθεση ορισμένων άλλων, όπως συνταξιοδοτικά προϊόντα, διάφοροι τύποι εταιρικών ομολόγων και εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνου όπως συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) και δικαιώματα προαίρεσης (options) πάνω σε χρηματιστηριακούς δείκτες.

Σύμφωνα με τον Chan Ka Sing, αναλυτή του Reuters, δεν είναι ακόμη σαφής η πλήρης έκταση αυτών των αλλαγών, οι οποίες λογικά θα οριστικοποιηθούν μετά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Μία πρώτη εκτίμηση, με την βοήθεια της χρηματιστηριακής εταιρείας Zheshang Securities, κάνει λόγο για μία πιθανή αύξηση των επενδύσεων σε μετοχές από 30% σε 40% των συνολικών επενδύσεών του ταμείου.

Αυτό θα σήμαινε νέες αγορές μετοχών αξίας περίπου 40 με 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που, αν τελικά ισχύσει, κατά τον αναλυτή του Reuters θα αποτελέσει ένα ξεκάθαρο σήμα προς τους επενδυτές για αγορές κινεζικών μετοχών. Όπως προσθέτει ο ίδιος, θα είναι ευχής έργο για τους κινέζους συνταξιούχους οι πιθανές νέες επενδύσεις του ταμείου να συμπέσουν με τον «πάτο» των κινεζικών χρηματιστηρίων.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.