Τι ξημερώνει για την οικονομία, η απόδοση στην Attica και το upside του ΟΤΕ

Ο θρίαμβος της ΝΔ αναμένεται σήμερα να αποτυπωθεί στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η χώρα έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Οι ξένοι επενδυτές έχουν δείξει με τις αγορές τους όλους τους προηγούμενους μήνες τι θέλουν για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Θέλουν σταθερή κυβέρνηση με φιλοεπενδυτικό προφίλ. Δεν θέλουν υψηλές φορολογίες, δεν θέλουν αβεβαιότητα στους φορολογικούς συντελεστές και θέλουν αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Δεν επιθυμούν πειραματισμούς με ασταθείς κυβερνήσεις συνεργασίας, κυβερνήσεις ειδικού σκοπού και άλλα τεχνάσματα. Όλους τους προηγούμενους μήνες οι ξένοι επενδυτές ήταν αγοραστές και κατάφεραν και κέρδη να βγάλουν και το χρηματιστήριο να ανεβάσουν σε υψηλά 9 ετών.

Η Moody’s έστειλε το δικό της μήνυμα σημειώνοντας την πιθανότητα επιβράδυνσης της μεταρρυθμιστικής δυναμικής με αντίκτυπο στην πορεία της ελληνικής οικονομίας από μία κυβέρνηση που δεν είναι σταθερή ή ακόμα και από ένα σενάριο πολιτικού αδιεξόδου. Αναφέρει επίσης πως η αξιολόγηση στηρίζεται στο ιστορικό επίτευξης στόχων τα τελευταία χρόνια και στη δυναμική των μεταρρυθμίσεων που επέδειξε η κυβέρνηση από το 2019. Δεν ήταν βέβαια ο μόνος οίκος. Πιθανό πολιτικό αδιέξοδο θα δημιουργήσει προβλήματα στη βιωσιμότητα του χρέους και θα εμποδίσει ίσως και την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σημείωναν οίκοι όπως η Allianz Research και η Societe Generale.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας με άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» μίλησε για τις προτεραιότητες που θα πρέπει να θέσει η επόμενη κυβέρνηση στην οικονομική πολιτική.  Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τα πρωτογενή πλεονάσματα, η αύξηση των εξαγωγών και η ένταση των επενδύσεων, μεταξύ άλλων, αναμένεται να φέρουν στη χώρα μας την επενδυτική βαθμίδα.


Μετοχή παντός καιρού με περιορισμένο ρίσκο είναι ο ΟΠΑΠ και οι επενδυτές το έχουν συνειδητοποιήσει έχοντας στείλει τον τίτλο σε υψηλά 13 ετών. Τα θεμελιώδη είναι ισχυρά. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην εκτίμηση για EBITDA 740-760 εκατ. ευρώ που έχει δώσει η διοίκηση και την πρόθεση να συνεχίσει να δίνει μερίσματα πάνω από 1 ευρώ. Για τη χρήση 2022 το συνολικό μέρισμα και η επιστροφή κεφαλαίου είναι στα 1,45 ευρώ. Παρά τις μεγάλες διανομές αυτή η εισηγμένη είναι μηχανή παραγωγής ρευστού με αποτέλεσμα να έχει δείκτη net debt/EBITDA 0,08 φορές με το συνολικό καθαρό δανεισμό να είναι μόλις 111 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τα καθαρά κέρδη χρήσης ήταν στα 592 εκατ. ευρώ και η αποτίμηση είναι στα 5,8 δισ. ευρώ. 


Κάποια στιγμή θα τερματιστεί η συσσώρευση του ΟΤΕ ή αυτή η πλαγιοκαθοδική τάση των τελευταίων μηνών που αναλυτές έχουν αποδώσει στην ένταση του ανταγωνισμού στη σταθερή τηλεφωνία και κυρίως στην αποεπένδυση διεθνώς από τις μετοχές του κλάδου των τηλεπικοινωνιών. Και η διοίκηση την έχει προσδιορίσει χρονικά κάπου στο δεύτερο εξάμηνο. Κατά καιρούς ο Οργανισμός έχει δεχθεί επιθετικές πολιτικές από τους ανταγωνιστές του, αλλά το πρόβλημα το αντιμετώπισαν στο μέλλον οι ανταγωνιστές, ενώ ο ίδιος απλά είδε κάποια τρίμηνα υστέρηση στα κέρδη χωρίς κάποια άλλη επίπτωση. Η μετοχή έρχεται από τα 19 ευρώ περίπου που ήταν πριν ένα χρόνο και φαίνεται πως πέριξ των 13 ευρώ βρίσκει στήριξη. Οι μέτοχοι έχουν κάθε χρόνο καλό μέρισμα και γίνονται μεγάλες αγορές ιδίων μετοχών που στη συνέχεια διαγράφονται.


Το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στην ιστορία της υλοποιεί η Flexopack η οποία εμφάνισε «δυνατά» αποτελέσματα στη χρήση 2022. Συνολικά θα επενδύσει σε Ελλάδα, Πολωνία και Αυστραλία 40 εκατ. ευρώ με ορίζοντα το 2026. Αξίζει να σημειωθεί πως τα ίδια κεφάλαια στο τέλος του 2022 ήταν στα 106,5 εκατ. ευρώ με τον καθαρό δανεισμό στα 10 εκατ. ευρώ, έχει δηλαδή ένα ισχυρό ισολογισμό και μπορεί να υποστηρίξει την επένδυση. Για το 2023 η διοίκηση στην ενημέρωση των αναλυτών εμφανίστηκε επιφυλακτική καθώς τα κόστη παραμένουν υψηλά, ειδικά το ενεργειακό, ενώ εντείνεται και ο ανταγωνισμός.


Ανάμεικτες εντυπώσεις άφησαν τα αποτελέσματα της Helleniq Energy το απόγευμα της Πέμπτης. Το τρίμηνο ήταν το καλύτερο πρώτο τρίμηνο στην ιστορία της εταιρίας, ενώ η μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 230 εκατ. ευρώ μετά από συνεχή τρίμηνα αύξησης των αναγκών σε κεφάλαια κίνησης και κεφαλαιουχικές επενδύσεις βελτίωσαν την εικόνα του ισολογισμού. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν στο 60%, η εγκατεστημένη δυναμικότητα στις ΑΠΕ έφθασε τα 341 MW από 300 MW πέρυσι και η αγορά αεροπορικών καυσίμων εμφάνισε αύξηση 25% σε όγκους πωλήσεων στους 114 μετρικούς τόνους.

Η περίοδος του α’ τριμήνου «έτρεξε» με περιθώριο διύλισης 10,6 δολαρίων ανά βαρέλι (έναντι 2,9 δολαρίων πέρυσι), ενώ το διυλιστήριο αύξησε την παραγωγή του κατά 27% έναντι πέρυσι λόγω της προγραμματισμένης συντήρησης. Η εξαιρετική εικόνα της διύλισης έφερε 601 εκατ. ευρώ σε ελεύθερες ταμειακές ροές (περισσότερες και από το προσαρμοσμένο EBITDA των 404 εκατ. ευρώ) έναντι αρνητικών ταμειακών ροών πέρυσι 363 εκατ. ευρώ.

Η μονάδα πετροχημικών παρέμεινε σε χαμηλή πτήση λόγω των χαμηλών τιμών που επικράτησαν στο α’ τρίμηνο συνεισφέροντας σχεδόν τα μισά λειτουργικά σε σχέση με πέρυσι (15 εκατ. ευρώ) παρά την αύξηση των όγκων κατά 9%. Η εμπορία (πρατήρια) είχε μηδενική συνεισφορά καθώς οι μειωμένες πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης (-37%) δεν ισοσκελίστηκαν από την αύξηση της ζήτησης στα καύσιμα κίνησης (+6%).  

Τέλος το β’ τρίμηνο παρατηρείται κάμψη των περιθωρίων διύλισης με τη διοίκηση να αναμένει χαμηλότερες επιδόσεις και ανάκαμψη των διεθνών τιμών από το γ’ τρίμηνο. Οι στόχοι εγκατεστημένης ισχύς στις ΑΠΕ για το 2025 είναι 1000 MW χωρίς να αποκλείεται η επιτάχυνση χρονικά του στόχου μέσα από εξαγορές. Το σύνολο των κεφαλαιουχικών επενδύσεων για το 2023 διαμορφώνεται στα 200-250 εκατ. ευρώ με τα 46 εκατ. ευρώ να έχουν υλοποιηθεί στο α’ τρίμηνο. Η ομαλοποίηση των περιθωρίων διύλισης ενδεχομένως να έχει αποτιμηθεί σε κάποιο μέρος στο ταμπλό, ωστόσο και η προεκλογική περίοδος έπαιξε το ρόλο της στην αποτίμηση των δύο διυλιστηρίων με τις αναφορές περί υπερκερδών και φορολογίας. 


Εγγυημένη απόδοση 3% σε δυόμισι μήνες. Τόσα θα πάρουν όσοι έχουν μετοχές των Επιχειρήσεων Αττικής αφού η υποχρεωτική δημόσια πρόταση θα γίνει στο 2,59 ευρώ ανά μετοχή. Μετά τη σχετική ανακοίνωση μεταβίβασης των ποσοστών από την MIG στην Strix ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έγκριση του ενημερωτικού από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την εκκίνηση της περιόδου απoδοχής.


Ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν στην παγκόσμια αγορά σιταριού. Καθώς η κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη είναι έκρυθμη και οι αγρότες της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και άλλων χωρών θεωρούν πως οι μεγάλες εισαγωγές ουκρανικού σιταριού έχουν ρίξει τις τιμές και μειώνουν σημαντικά τα έσοδά τους, μία αχτίδα ελπίδας έρχεται από τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του Bloomberg, φορτία σιταριού έχουν αρχίσει να φτάνουν στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ από την Ανατολική Ευρώπη. Συγκεκριμένα, δύο φορτία έχουν ήδη φτάσει στην Φλόριντα και αρκετά ακόμα αναμένονται τους επόμενους μήνες. Η εισαγωγή φορτίων σιταριού είναι κάτι αρκετά σπάνιο για τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες δυνάμεις στην αγορά του και συνήθως πρωταγωνιστούν στις εξαγωγές. Όπως επισημαίνει το άρθρο, οι πολύ καλές σοδειές των τελευταίων ετών στην Ρωσία έχουν αδυνατίσει την θέση των ΗΠΑ.

Την  ίδια στιγμή, το αμερικανικό σκληρό σιτάρι της χειμωνιάτικης σποράς είναι αρκετά πιο ακριβό από τα αντίστοιχα της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας, και γενικά από τα ακριβότερα παγκοσμίως. Η υψηλή τιμή του αμερικανικού σιταριού, σε συνδυασμό με την αύξηση του μεταφορικού κόστους εντός των ΗΠΑ έχει κάνει την αγορά σιταριού που πρέπει να ταξιδέψει από τις μεσοδυτικές πολιτείες όπως το Κάνσας προς την ανατολική ακτή εξαιρετικά ασύμφορη.

 Η αύξηση του μεταφορικού κόστους δεν οφείλεται τόσο στην αύξηση της τιμής των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας όσο στο γεγονός πως η ανομβρία της προηγούμενης χρονιάς έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της στάθμης των υδάτων του Μισισιπή, πράγμα που έχει δυσκολέψει πολύ την μεταφορά του σιταριού με ποταμόπλοια. Αυτό έχει αναγκάσει τους παραγωγούς να στέλνουν το σιτάρι μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου, κάτι που έχει ανεβάσει σημαντικά το κόστος.

Έτσι, αυτήν τη στιγμή είναι πιο συμφέρον οικονομικά για τις εταιρείες αλεύρων της ανατολικής ακτής να αγοράσουν το πολωνικό σιτάρι, παρά την τεράστια απόσταση που πρέπει να διανύσουν τα πλοία που το μεταφέρουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, οι εισαγωγές σιταριού αναμένεται να ανέβουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών για την περίοδο 2023 – 2024. Αυτό πιθανότατα οφείλεται και στο ότι οι προοπτικές για την συγκομιδή σιταριού στις ΗΠΑ δεν είναι καθόλου καλές.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών του υπουργείου Γεωργίας, οι κακές καιρικές συνθήκες (κυρίως η ανομβρία) θα έχουν ως αποτέλεσμα τη χειρότερη απόδοση των καλλιεργειών από το 1917. Όπως αναφέρουν οι σχετικές προβλέψεις, μόνο το 67% του σπαρμένου σιταριού θα καταφέρει να φθάσει στον θερισμό. Το αντίστοιχο ποσοστό για το 2022 ήταν 70,5% και για το 2021 75,6%.

Η χαμηλή συγκομιδή πιθανότατα θα κρατήσει ψηλά και την τιμή του αμερικανικού σιταριού, τουλάχιστον σε σχέση με αυτά που έρχονται από την Ευρώπη. Λογική συνέπεια θα είναι η αποστολή ακόμα περισσότερων φορτίων από την Ανατολική Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, κάτι που μπορεί να προσφέρει μερική ανακούφιση στους παραγωγούς των χωρών της περιοχής, και στις κυβερνήσεις τους που αυτή την περίοδο είναι αποδέκτες των μεγάλων παραπόνων των καλλιεργητών.


Tην πρόθεσή της να αγοράσει bitcoin αξίας εκατοντάδων εκατ. δολαρίων γνωστοποίησε η εταιρεία Tether με στόχο να υποστηρίξει το μεγαλύτερο σταθερό κρυπτονόμισμα στον κόσμο, το USDT. Συγκεκριμένα η εταιρεία θα επενδύσει το 15% των καθαρών κερδών της σε bitcoin για να «διαφοροποιήσει» τα αποθεματικά που υποστηρίζουν το USDT. Σύμφωνα με την τελευταία οικονομική έκθεση της Tether υπολογίζεται ότι το 15% αντιστοιχεί σε 222 εκατ. δολάρια.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.