Τα τετ α τετ της Πόλης, οι «ταύροι» στη ΔΕΗ, το upside στις τράπεζες, οι επενδυτές αγοράζουν Ελλάδα, το ράλι της Πειραιώς και tips για Τεχνική Ολυμπιακή, Frigο

Αυτές τις μέρες στην Κωνσταντινούπολη, σήμερα και αύριο, πραγματοποιείται συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών. Ενεργό ρόλο στη συνάντηση έχει ο Κωνσταντινουπολίτης επιχειρηματίας Βύρων Νικολαϊδης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της PeopleCert, ο οποίος προωθεί επιχειρηματικές συνεργασίες, συμβάλλοντας  στη δημιουργία ευκαιριών για επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Νικολαΐδης, ας σημειώσουμε, ήταν ο μοναδικός επιχειρηματίας που είχε προσωπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, κ. Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στην Ελλάδα.

Η συνάντηση επιχειρηματιών των δύο χωρών έχει τη δυναμική να οδηγήσει σε πολύ γόνιμες συνεργασίες, επωφελείς τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Τουρκία, καθώς και στην καθιέρωση μίας κουλτούρας παραγωγικής συνεργασίας σε βάθος χρόνου. Είναι λογικό, συνεπώς, το ότι ο επιχειρηματικός κόσμος παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη συνάντηση αυτή. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης αρμόδιος σε θέματα Οικονομικής Διπλωματίας μεταβαίνει σήμερα στην Πόλη συνοδευόμενος από  επιχειρηματίες. Το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Νικολαΐδης παραθέτει δείπνο στην επιχειρηματική αποστολή, αλλά και σε Τούρκους επιχειρηματίες. 


Όπως αναμενόταν, άρχισαν να δημοσιεύονται οι νέες εκτιμήσεις των αναλυτών για τα μεγέθη της ΔΕΗ μετά την παρουσίαση του νέου επιχειρηματικού πλάνου που έγινε πριν λίγες μέρες από τη διοίκηση στο Λονδίνο. Όπως είχαμε γράψει τότε, οι αναλυτές σημείωναν πως οι νέες εκτιμήσεις της διοίκησης ξεπερνούσαν έως και 35% τις δικές τους και άρα η τιμή στόχος αναμενόταν να αυξηθεί και μάλιστα σημαντικά. Αυτό έκαναν Piraeus Securities και Optima Bank δίνοντας νέες τιμές στόχους που υποδηλώνουν περιθώριο ανόδου ακόμα και 54% υψηλότερα από την τωρινή τιμή.

Η Piraeus Securities αύξησε την τιμή στόχο στα 18,50 ευρώ από 15 ευρώ και η Optima Bank έδωσε τα 17,40 ευρώ από 12,20 ευρώ. Και οι δύο χρηματιστηριακές έχουν τη μετοχή στις κορυφαίες τους επιλογές. Η Piraeus αναφέρει πως για το 2023 περιμένει καθαρά κέρδη 203,2 εκατ. ευρώ, το 2024 αναμένει 390,7 εκατ. ευρώ και το 2025 511 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχως περιμένει μέρισμα 0,19 ευρώ για το 2023, 0,41 ευρώ για το 2024 και 0,60 ευρώ για το 2025.

Η Optima Bank σε ό,τι αφορά την κερδοφορία περιμένει καθαρά κέρδη 216,9 εκατ. ευρώ το 2023, 410,8 εκατ. ευρώ το 2024 και 630,6 εκατ. ευρώ για το 2025. Μέρισμα περιμένει 0,20 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2023, 0,43 ευρώ για το 2024 και 0,74 ευρώ για το 2025. Ουσιαστικά, η Optima με υψηλότερες εκτιμήσεις από αυτές της Piraeus δίνει λίγο μικρότερη τιμή στόχο. Πάντως, οι δύο εκθέσεις ήταν αφορμή για να ενισχυθεί χθες το επενδυτικό ενδιαφέρον στη μετοχή και να είναι μεταξύ αυτών που ξεχώρισαν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.


H Τράπεζα Πειραιώς χθες κατέγραψε νέα υψηλά. Ο λόγος είναι προφανώς το επικείμενο placement από το ΤΧΣ και το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή πλέον και οι επενδυτές απ' όλο τον κόσμο την έχουν ξαναβάλει στο κάδρο. Βλέπετε τι γίνεται με τη δημόσια προσφορά του αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος, τι έγινε λίγο καιρό πριν με το placement της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και της HelleniQ Energy και ακόμα τι έγινε χθες με την έκδοση δεκαετούς ομολόγου από τη χώρα.

Οι προσφορές έφτασαν στα 35 δισ. ευρώ και αντλήσαμε 4 δισ. ευρώ. Κάτι ανάλογο περιμένουν στελέχη της αγοράς πως θα γίνει και με τη διάθεση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και γι'αυτό βλέπουμε τη μετοχή να έχει τέτοιο momentum. H νέα εξέλιξη είναι πως ίσως τελικά το ΤΧΣ να μην πουλήσει όλο το ποσοστό που κατέχει, αλλά περίπου το 20% ή και λίγο παραπάνω. Η τράπεζα θα δημοσιεύσει αποτελέσματα χρήσης στις 23 Φεβρουαρίου και μετά θα ακολουθήσει η διάθεση των μετοχών. Σήμερα το 20% των μετοχών αποτιμάται στο ταμπλό περίπου 900 εκατ. ευρώ.  


Διάθεση για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα δείχνει το τελευταίο διάστημα η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής, αλλά θα πρέπει να σημειώσουμε πως παρατηρείται σημαντική αύξηση του όγκου στις ανοδικές προσπάθειες. Προφανώς και η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του deal πώλησης του Porto Karras έχει απογοητεύσει αρκετούς, αλλά θα πρέπει να υπενθυμιστεί πως η συγκεκριμένη εταιρεία είναι η μόνη εισηγμένη με έκθεση στην ποντοπόρο ναυτιλία.

Μάλιστα είχε κάνει τις αγορές σε πολύ καλή περίοδο και ήδη στους ισολογισμούς της έχει γράψει υπεραξίες. Όμως με αυτά που γίνονται στην Ερυθρά Θάλασσα και τη νέα αύξηση των ναύλων δεν αποκλείεται να δει και άλλες υπεραξίες. Επιπλέον, έχει και κάποια εγχώρια projects στον κλάδο των ακινήτων που επίσης δίνουν αξία.


Από τη μέρα που επέστρεψε στο ταμπλό με λιγότερες μετοχές λόγω του reverse split δεν έχει δει αρνητικό πρόσημο η μετοχή της Frigoglass. Μάλιστα οι κάτοχοι μετοχών βλέπουν και πολύ μεγάλη απόδοση, αφού οι νέες μετοχές είχαν τιμή 0,2680 ευρώ και χθες έκλεισε πάλι στο limit up και στα 0,4280 ευρώ. Όπως είναι λογικό και παρατηρείται σε όλες τις μετοχές που καταγράφουν ράλι, φουντώνουν οι φήμες που θέλουν να δικαιολογήσουν την κίνηση. Δεν υπάρχει όμως κάποια επιβεβαιωμένη πληροφορία. Επίσης, η πτώση της μετοχής ήταν τεράστια τα προηγούμενα χρόνια, λόγω των ζημιών που εμφάνιζε.


H Ευρωζώνη απέφυγε την πρώτη της ύφεση μετά την πανδημία στο τελευταίο τρίμηνο του 2023, κόντρα στις εκτιμήσεις, χάρη στην καλύτερη της αναμενόμενης ανάπτυξης στην Ιταλία και την Ισπανία που αντιστάθμισε την αδυναμία της γερμανικής οικονομίας. Υπήρξε στασιμότητα στο ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 και οριακά αποφύγαμε το αρνητικό πρόσημο για δεύτερο συνεχές τρίμηνο μετά το -0,1% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Οι οικονομολόγοι περίμεναν άλλη μία συρρίκνωση του ίδιου μεγέθους στις 20 οικονομίες του ευρώ.

Η ισπανική οικονομία έπιασε ανάπτυξη 0,6% στο τέταρτο τρίμηνο, υπερβαίνοντας το 0,2% που ήταν η μέση πρόβλεψη, με οδηγό την κατανάλωση των νοικοκυριών. Για ολόκληρο το 2023 η ανάπτυξη στην Ισπανία ανήλθε στο 2,5%. Στην Ιταλία το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,2% στο τέταρτο τρίμηνο και ξεπέρασε τις προβλέψεις των οικονομολόγων που έβλεπαν στασιμότητα. Για όλο το 2023 η ιταλική οικονομία κατάφερε ανάπτυξη 0,7%. Η Τράπεζα της Ιταλίας προβλέπει ανάπτυξη 0,6% φέτος.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, φλερτάρει με την ύφεση εδώ και μερικά τρίμηνα αλλά μόλις κατάφερε να την αποφύγει. Αν δεν ανακάμψει η δυναμική της σύντομα όμως θα είναι δύσκολη χρονιά φέτος.


Η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο των επενδυτών. Αυτό αποδεικνύεται από τον «συνωστισμό» που προκάλεσε η πρώτη, νέα κοινοπρακτική έκδοση του δεκαετούς ομολόγου λήξεως 15 Ιουνίου 2034.

Η έκδοση καλύφθηκε σχεδόν εννέα φορές, με την προσφορά να φθάνει σε εντολές ύψους άνω των 35 δισ. ευρώ και με το ελληνικό δημόσιο να έχει εξασφαλίσει δανεισμό  4 δισ. ευρώ, με επιτόκιο που διαμορφώνεται, σύμφωνα με το τελευταίο guidance στο 3,45%. 

Το ελληνικό δημόσιο και συγκεκριμένα ο ΟΔΔΗΧ, με την έκδοση αυτή εκμεταλλεύθηκε το momentum στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι ξένοι επενδυτές, πλέον, αγοράζουν Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τις απόψεις πολλών διεθνών αναλυτών και εκπροσώπων οίκων αξιολόγησης οι οικονομικές προοπτικές της χώρας μας είναι θετικές σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Παράλληλα και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε διεθνείς δείκτες εκτιμάται ότι θα έφερνε και θα συνεχίσει να φέρνει κύμα εισροών.

Τα κεφάλαια που αντλεί το ελληνικό δημόσιο από τη νέα έκδοση, σε συνδυασμό με το reopening του δεκαετούς ομολόγου την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, απ' όπου άντλησε 250 εκατ. ευρώ, καλύπτουν περίπου το 50% των δανειακών αναγκών της Ελλάδας για τη φετινή χρονιά.


Στο 13% ανέρχεται η μεσοσταθμική αύξηση των τιμών-στόχων των ελληνικών συστημικών τραπεζών, στην οποία προέβη σε report της η Πειραιώς Χρηματιστηριακή.

Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που οδήγησε σε αυτήν την αύξηση  είναι και η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε ανεπτυγμένη αγορά, η οποία και θα οδηγήσει σε χαμηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου, το οποίο χρησιμοποιείται στα επίπεδα αποτιμήσεων.

Ο επόμενος παράγοντας είναι οι αποδόσεις που είχαν οι τράπεζες το 2023 με τη μέση αύξηση των κερδών ανά μετοχή να έχει υπερβεί το 80% σε ετήσια βάση, ενώ η μέση απόδοση κεφαλαίου το 16%.

Η νέα τιμή - στόχος για την Alpha Bank διαμορφώνεται σε 2,6 ευρώ έναντι 2,15 ευρώ. Για την Εθνική θα είναι τα 8,80 ευρώ έναντι 8 ευρώ. Η τιμή - στόχος για την Eurobank είναι τα 2,6 ευρώ, έναντι 2,20 ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πειραιώς Χρηματιστηριακή η Εθνική θα διανείμει μέρισμα 0,29 ευρώ, περίπου, για τη χρήση του 2023, το οποίο θα φτάσει τα 0,34 ευρώ το επόμενο έτος και τα 0,42 ευρώ μέχρι το 2026. Η Eurobank θα διανείμει μέρισμα 0,07 ευρώ ανά μετοχή το 2023, φτάνοντας μέχρι τα 0,13 ευρώ το 2026. Η Alpha Bank για το 2023 θα διανείμει μέρισμα 0,06 ευρώ, το οποίο σταδιακά θα φθάσει μέχρι τα 0,12 ευρώ ανά μετοχή το 2026.


Για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, η μεγάλη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault (RNO PARIS) προετοίμαζε την εισαγωγή στο χρηματιστήριο της θυγατρικής της Ampere. Η Ampere είναι η εταιρεία που στεγάζει εδώ και λίγο καιρό τις δραστηριότητες της Renault στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Ο λόγος για τον οποίο η γαλλική εταιρεία ήθελε να εισαγάγει την Ampere σε κάποιο χρηματιστήριο ήταν η επιθυμία της να βρει εξωτερική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της επιχείρησης μέχρι αυτή να μπορέσει να φτάσει σε κερδοφόρο αποτέλεσμα κάποια στιγμή το 2025.

Ταυτόχρονα, ο Luca di Meo, διευθύνων σύμβουλος της μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας, συζητούσε με τις δύο ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες με τις οποίες έχει μακροχρόνια συνεργασία, την Nissan και την Mitsubishi προκειμένου να τους πουλήσει μερίδιο της Ampere. Η Renault φιλοδοξούσε να βάλει την Ampere στο χρηματιστηριακή αξία της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, συγκρίσιμη δηλαδή με αυτήν της μητρικής εταιρείας.

Αυτό δεν είναι και τόσο παράξενο, καθώς όπως γνωρίζουμε οι χρηματιστηριακές αγορές είναι πολύ αυστηρές με τις παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες, θεωρώντας πως το μέλλον ανήκει σε όσες ασχολούνται αποκλειστικά με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή της Ampere στο χρηματιστήριο αναμενόταν να είναι μία από τις πιο μεγάλες για το 2024 και είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επενδυτικών τραπεζών και γενικότερα της αγοράς.

Τελικά, το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε, όπως ανακοίνωσε επίσημα η Renault αργά το απόγευμα της Δευτέρας. Η επίσημη εξήγηση, όπως την έδωσε ο ίδιος ο Luca di Meo, ήταν πως η κατάσταση στα διεθνή χρηματιστήρια δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για τη διεξαγωγή αρχικών δημόσιων εγγραφών. Ειδικά για μία μεγάλη επιχείρηση που βρίσκεται σε έναν κλάδο που δεν είναι πλέον τόσο αγαπητός στους επενδυτές όσο ήταν το 2021 και το 2022.

Δεν πιστεύουμε πως ο διευθύνων σύμβουλος της Renault ψεύδεται, γιατί τα πράγματα όντως δεν είναι και τόσο ρόδινα, σε χρηματιστηριακό επίπεδο, για όσες επιχειρήσεις ασχολούνται μόνο με την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ο πόλεμος τιμών στην Κίνα και η συγκρατημένη αύξηση της ζήτησης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν πλήξει τις μετοχές όλων αυτών των επιχειρήσεων, από τις μεγαλύτερες όπως η Tesla (TSLA NASDAQ) και η BYD (1211 HONG KONG) μέχρι τις μικρές όπως η Lucid (LCID NASDAQ) και η Rivian (RIVN NASDAQ).

Είναι φανερό πως ο Di Meo θα έπρεπε να δεχθεί μία αποτίμηση πολύ πιο χαμηλή από την επιθυμητή, κάτι που κανείς διευθύνων σύμβουλος δεν θέλει να κάνει, εκτός αν έχει πολύ μεγάλη ανάγκη. Εδώ κρύβεται το «μυστικό». Δεν πρόκειται βέβαια για μυστικό, καθώς δεν το έκρυψε ο ίδιος ο Luca di Meo.

Η Renault δεν έχει πλέον ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση των επενδύσεων που πρέπει να κάνει η Ampere. Όπως αναφέρει ο Pierre Briancon του Reuters σε χθεσινό του άρθρο, τα τελευταία δύο χρόνια η Renault έχει ξεπεράσει πολύ άνετα τους στόχους της από πλευράς παραγωγής μετρητών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Jefferies, αυτή την στιγμή η μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία έχει περίσσευμα τουλάχιστον 4 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία μπορούν να κατευθυνθούν στην Ampere μέχρι το 2025 όταν αναμένεται να πάψει να παράγει ζημιές. Βλέπουμε έτσι πως το κακό χρηματιστηριακό κλίμα μάλλον βολεύει τον di Meo, ο οποίος μπορεί να κρατήσει τον πλήρη έλεγχο της Ampere παριστάνοντας πως δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο λόγω της κακής συγκυρίας.  Ουδέν κακόν αμιγές καλού, όπως έλεγαν κάποτε.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.