Τα μυστικά του placement της Πειραιώς, οι big business στην Ινδία, παρασκήνιο (και) πόλεμος στη Viva Wallet, η ώρα της Intralot, η μεταβλητότητα στα Mezz, η αποεπένδυση της Aegean και τα μαύρα μαντάτα της Ευρώπης

Η Τράπεζα Πειραιώς ενθουσίασε τους αναλυτές και παρουσίασε κέρδη για το 2023 αλλά και ένα business plan ανώτερο των εκτιμήσεων. Εντυπωσιάζουν τα σχόλια των αναλυτών, αλλά και η μεταμόρφωση της τράπεζας μέσα σε λίγα χρόνια. Ο CEO, Χρήστος Μεγάλου, έχει πετύχει κάτι μοναδικό.

Μία τράπεζα που πριν μερικά χρόνια κατέρρεε τη μεταμόρφωσε σε «στολίδι» και την τοποθέτησε μεταξύ των καλύτερων και φθηνότερων στην Ευρώπη. Το μεγάλο αυτό discount που εντοπίζουν ακόμα και σήμερα οι αναλυτές, παρά το ράλι της μετοχής, φέτος και το 2023, αλλά και το υψηλό μέρισμα που θα διανέμει σε λίγα χρόνια ως ποσοστό επί των κερδών, έχουν τραβήξει τα βλέμματα επενδυτών του εξωτερικού στο επικείμενο placement.

Στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως η διάθεση θα γίνει κοντά στα τρέχοντα επίπεδα γιατί το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Ο τρόπος επιλογής των επενδυτών θα είναι ανάλογος με αυτόν που είδαμε στο placement της Εθνικής. Μακροπρόθεσμοι επενδυτές που βλέπουν τις προοπτικές και θέλουν ένα καλό μέρισμα κάθε χρόνο θα πάρουν το 20% περίπου του συνόλου των μετοχών. Η εκτίμηση είναι πως μετά το placement η μετοχή θα απελευθερωθεί και θα κινηθεί προς τα 4,40 ευρώ, συμπαρασύροντας την αγορά.

Τα στελέχη της αγοράς που είναι αισιόδοξα και δίνουν αυτήν την εκτίμηση βλέπουν το Γενικό Δείκτη στις 1.500 μονάδες με τη βοήθεια και των άλλων τραπεζών, οι οποίες επίσης θα εμφανίσουν καλά επιχειρηματικά πλάνα και θα έχουν θετικές προοπτικές, αλλά και άλλων μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Coca Cola, Μυτιληναίος και Jumbo ήδη έχουν δώσει εκτιμήσεις για καλή πορεία το 2024.

Σημειώνεται πως όσες αναλύσεις έπεσαν στα χέρια μας για την Τράπεζα Πειραιώς, όλοι οι αναλυτές είχαν bullish στάση, επαναλάμβαναν τις συστάσεις αγοράς και τις τιμές στόχους που είναι οι περισσότερες σε υψηλότερα επίπεδα. Για παράδειγμα, η JP Morgan βλέπει τα 5 ευρώ, όπως και η Axia, η Goldman Sachs τα 4,70 ευρώ, η Morgan Stanley τα 4,58 ευρώ, η Jefferies τα 4,45 ευρώ και η Citi τα 4,15 ευρώ. Η Euroxx βλέπει τα 5,30 ευρώ και η Optima Bank τα 5 ευρώ, σημειώνοντας μάλιστα πως έχει discount 36% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών.


Όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η δημόσια προσφορά του εταιρικού ομολόγου έως 130 εκατ. ευρώ της Intralot. Στις 21 Φεβρουαρίου ξεκινάει, 23 του ίδιου μήνα τελειώνει και στις 28 ξεκινάει η διαπραγμάτευση. Η στήλη μαθαίνει πως το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, αφού οι παρουσιάσεις που έγιναν έδειξαν ότι υπάρχουν πολλοί επενδυτές που θέλουν να τοποθετηθούν και στο ομόλογο.

Η πορεία επίσης της μετοχής δείχνει πως δεν ανησυχεί κάποιος για την κάλυψή του. Όπως είναι γνωστό τα κεφάλαια από το ομόλογο, μαζί με ένα κοινοπρακτικό δάνειο από τις ελληνικές τράπεζες θα πάνε για να εξοφλήσουν το ομολογιακό που έχει η εταιρεία ύψους 229,5 εκατ. ευρώ (ανεξόφλητο υπόλοιπο). Το συγκεκριμένο ομολογιακό είχε επιτόκιο 5,25% και οι πρώτες εκτιμήσεις της αγοράς είναι ότι κάπου εκεί θα είναι και η απόδοση του εταιρικού ομολόγου.

Λόγω συγκυρίας δεν αποκλείουν και λίγο υψηλότερο επιτόκιο. Σε κάθε περίπτωση το εταιρικό ομόλογο θα αφαιρέσει έναν τελευταίο πονοκέφαλο και ουσιαστικά θα ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση του ομίλου, αφού το ομολογιακό ήταν η τελευταία εκκρεμότητα. Η εταιρεία έχει γυρίσει σελίδα και χρηματιστηριακά έχει αποτυπωθεί με τον καλύτερο τρόπο, αφού όσοι συμμετείχαν στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου έχουν υπεραξία περίπου 100% και η μετοχή πλέον με την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI έχει συμπεριληφθεί στον MSCI Greece Small Cap Index.


Η έναρξη της δικαστικής «μάχης» μεταξύ Viva Wallet και JP Morgan δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Κάθε άλλο. Τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις των δυο «συνεταίρων» άρχισαν να φαίνονται πριν από ένα δίμηνο και περίπου ένα χρόνο μετά τον «γάμο» των δυο εταιρειών με τίμημα που άγγιξε το ένα δισ.ευρώ.

Ο δρόμος για να φθάσουν τα δύο μέρη στην ολοκλήρωση της συμφωνίας ήταν μακρύς. Η συμφωνία ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2022 και ολοκληρώθηκε μετά από εννέα μήνες, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Η αμερικανική τράπεζα απέκτησε τις μετοχές όλων των μετόχων μειοψηφίας, δηλαδή των επενδυτικών funds Hedosophia και Deca όπως και του family office της Μαριάννας Λάτση, ένα ποσοστό 48,5% του μετοχικού κεφαλαίου, σε μια συναλλαγή που προσέγγισε τα 900 εκατ. ευρώ.

Ο Χάρης Καρώνης συνιδρυτής και CEO της Viva Wallet διατήρησε το management της εταιρείας, αλλά μετά από μερικούς μήνες άρχισαν οι πρώτοι τριγμοί στη σχέση, καθώς η JP Morgan ζητούσε και μερίδιο από τις μετοχές που κατείχαν οι συνιδρυτές Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας, για να φθάσει στο 51,5%, αμφισβητώντας το ύψος της αποτίμησης και επικαλούμενη την πτώση των αγορών. Οι σχέσεις «χάλασαν» στις αρχές Δεκεμβρίου του 2023 με συνεχείς τριβές μεταξύ των μετόχων της πλειοψηφίας και της JP Morgan.

Για να φθάσουμε στο σήμερα όπου τα δύο μέρη βρίσκονται προ δικαστικής διαμάχης με τον Χάρη Καρώνη σε αγωγή του να επικαλείται τακτικές που, όπως ισχυρίζεται, έχουν στόχο να καταστείλουν την ανάπτυξη της εταιρείας του και την JP Morgan με ανταγωγή της να καταγγέλλει κινήσεις που, όπως υποστηρίζει, οδηγούν σε περιορισμό ή παράκαμψη των συμβατικών και νόμιμων δικαιωμάτων της ως επενδυτή.


Σε «big business» μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας προσδοκά η οικονομική διπλωματία της χώρας με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην επίσκεψη που πραγματοποίησε τον περασμένο Αύγουστο να θέτει τον στόχο για διπλασιασμό των εμπορικών σχέσεων εντός της επόμενης τετραετίας.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τα τελευταία χρόνια να καλλιεργήσει τον αναξιοποίητο δίαυλο με το Νέο Δελχί, καθώς η οικονομική διπλωματία εκτιμά ότι για τη χώρα μας υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης των διμερών οικονομικών μας σχέσεων σε ευρύ φάσμα τομέων.

Έτσι αποστολή, με μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρηματικής άποψης, θα πραγματοποιηθεί στην Ινδία στο διάστημα 20-24 Φεβρουαρίου, στην προσπάθεια που γίνεται να ξεκλειδώσει η τεράστια αγορά με πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, η οποία αποτελεί και την 5η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Η μεγάλη επιχειρηματική αποστολή διοργανώνεται επ’ ευκαιρίας της συμμετοχής του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ως κεντρικού προσκεκλημένου στο ετήσιο Φόρουμ Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής (Raisina Dialogue) που διοργανώνει η κυβέρνηση της Ινδίας

Η επιχειρηματική αποστολή θα έχει τρεις σταθμούς, το Νέο Δελχί, τη Βομβάη και την Μπανγκαλόρ, μιας και η πρώτη πόλη αποτελεί το χρηματοοικονομικό κέντρο της χώρας, η δεύτερη το εμπορικό και η τρίτη το τεχνολογικό. Μάλιστα, η επιχειρηματική αποστολή που προετοιμάζεται για την Ινδία αφορά πολλούς τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την ελληνική πλευρά. Ετσι, θα υπάρχουν συμμετοχές απ’ τους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας, των logistics και των φαρμακοβιομηχανιών.

Η στήλη μαθαίνει ότι την Ελλάδα στο κομμάτι των logistics θα εκπροσωπήσει η Streem Global, ο βραχίονας ανάπτυξης της HIG στον κλάδο. Την εταιρεία θα εκπροσωπήσει ο Κωνσταντίνος Μπήτρος ως Διευθύνων Σύμβουλος.

Η Streem Global που έχει ήδη μερίδιο αγοράς άνω του 18% είναι μοναδικά πλασαρισμένη, έχοντας βάλει κάτω από την ομπρέλα της ηγέτιδες εταιρείες όπως η Βεϊνόγλου και η Μακιός μεταξύ άλλων, και μπορεί να πραγματοποιήσει «end to end» υπηρεσίες logistics από την Ινδία σε όλη την Ευρώπη.

Θέση που της δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα τώρα που η Ινδία αναζητεί στην Ευρώπη μια νέα πύλη εισόδου για τις εξαγωγές της, καθώς ήδη μπορεί να αποτελέσει τον στρατηγικό συνεργάτη των ινδικών επιχειρήσεων και συνεχίζει να επεκτείνεται διαρκώς με νέες εξαγορές και επενδύσεις.


Η υψηλή μεταβλητότητα στις μετοχές της κατηγορίας ΜΕΖΖ συνεχίζεται και μετά από μία πρόσφατη διόρθωση από τα ιστορικά υψηλά που είχαν γράψει, χθες κινήθηκαν έντονα ανοδικά. Ο λόγος παραμένει ο ίδιος, δηλαδή οι επενδυτές ποντάρουν στις μεγάλες επιστροφές που θα έρθουν από την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των δανείων. Ήδη οι 3 στις 4 εισηγμένες έχουν δώσει επιστροφές που αντιστοιχούσαν στο 20% της αξίας της μετοχής. Η πιθανότητα να επαναλάβουν τις περσινές διανομές είναι μεγάλη, ειδικά για τη Phoenix που έχει την πλειονότητα των κεφαλαίων ήδη στο ταμείο της και έχει ήδη δώσει δύο μεγάλες επιστροφές.


Συνεχίζει η στήλη να γίνεται αποδέκτης σεναρίων τα οποία δεν μπορεί να μεταφέρει καθώς εκτιμά πως τα περισσότερα δεν έχουν βάση. Τα deals είναι απαραίτητα για να πάει η αγορά υψηλότερα, αλλά πολλά από αυτά που ακούγονται αφορούν σε εταιρείες με φτωχά θεμελιώδη ή και σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί απέναντι σε όλα όσα ακούγονται και να μην υιοθετούν εύκολα τις φήμες αυτές. Σε συνεργασία με τους επαγγελματίες μπορούν να δημιουργήσουν ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών με προοπτικές και χαμηλό ρίσκο.


Η εστίαση στην περαιτέρω δυναμική ανάπτυξη της Aegean στην ελληνική αγορά είναι ο λόγος για τον οποίο αποεπενδύει από την Animawings στη Ρουμανία.

Η Aegean βλέποντας τη δυναμική ανάπτυξη του τουρισμού την τελευταία διετία και ειδικά το ρεκόρ του 2023 αποφάσισε να ενισχύσει τα θερινά της δρομολόγια μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης κατά 3 ως 5%, ώστε να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση.

Η κίνηση αυτή θα ενισχυθεί από τη δρομολόγηση δυο αεροσκαφών που μίσθωνε στην Animawings. Η εταιρεία ακόμη θα δρομολογήσει  τέσσερα αεροσκάφη που μέχρι πρότινος εκτελούσαν πτήσεις τσάρτερ, ενώ η εταιρεία ανανέωσε και το leasing για ακόμη πέντε αεροσκάφη.

Στο πλαίσιο της αποεπένδυσης η Aegean θα μεταβιβάσει το 51% της Animawings στον επίσης μέτοχο, Memento Group. Μετά την ολοκλήρωση ο όμιλος θα διαθέτει το 100% της Animawings. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του στόλου της η Aegean ακόμη έχει συμφωνήσει με την Airbus την επέκταση της παραγγελίας από τα 46 στα 50 αεροσκάφη.

Η θετική επίδραση των κινήσεων αυτών σε ότι αφορά την αύξηση της χωρητικότητας του στόλου, των δρομολογίων και της αποδοτικότητας εκτιμάται ότι θα φανεί το 2025.


Τα κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων στην Ευρώπη το τέταρτο τρίμηνο ήταν σε σημαντικό ποσοστό χαμηλότερα των προβλέψεων και η εικόνα είναι η χειρότερη της τελευταίας τετραετίας καθώς η εξασθένηση της ζήτησης και η επιβράδυνση της οικονομίας πλήττουν την κερδοφορία.

Με σχεδόν το ένα τρίτο των επιχειρήσεων του δείκτη MSCI Europe να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα μέχρι στιγμής, οι επιχειρήσεις στους κλάδους της βιομηχανίας, της ενέργειας και του λιανικού εμπορίου είχαν κέρδη χαμηλότερα των αναμενόμενων στο μεγαλύτερο ποσοστό.

Περίπου το 53% των επιχειρήσεων του MSCI Europe έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα που υστερούν των προβλέψεων των αναλυτών. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το 2020. Μόλις το ένα τρίτο πέτυχε υψηλότερα των αναμενόμενων κέρδη. Περίπου το 13% των εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη είχαν κερδοφορία αντίστοιχη με τις προβλέψεις των αναλυτών.


Μία από τις κατηγορίες κατά της γερμανικής οικονομικής πολιτικής είναι αυτή που λέει πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει συνδεθεί πολύ στενά με την Κίνα, σε βαθμό που να έχει αρχίσει να εγκυμονεί κινδύνους για αυτήν. Πολλές μεγάλες γερμανικές βιομηχανίες έχουν παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Κίνα, πολύ συχνά με την μορφή κοινών επιχειρήσεων με τοπικές εταιρείες, και για πολλές από αυτές οι πωλήσεις στην Κίνα αποτελούν πολύ μεγάλο μέρος του κύκλου εργασιών τους.

Την ίδια στιγμή, ένα πολύ σημαντικό μέρος των γερμανικών εξαγωγών καταλήγει στην Κίνα. Η προτροπή στελεχών της γερμανικής κυβέρνησης για μία σταδιακή μείωση της εξάρτησης των γερμανικών επιχειρήσεων από την Κίνα δείχνει πως η ηγεσία της χώρας συμφωνεί με αυτή την άποψη, τουλάχιστον εν μέρει. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη σημασία έχει η εξέλιξη των επενδύσεων των γερμανικών εταιρειών στην Κίνα, όπως προκύπτει μέσα από τα σχετικά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, της Bundesbank.

Με το θέμα ασχολήθηκε την 14η Φεβρουαρίου η Sarah Marsh του Reuters, με την βοήθεια του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου IW (Institut der Deutschen Wirtschaft), το οποίο εδρεύει στην Κολωνία, ερευνητές του οποίου ανέλυσαν τα στοιχεία της Bundesbank (το διεθνές πρακτορείο εξασφάλισε αποκλειστική πρόσβαση στην έκθεση του IW).

Προς ελαφρά έκπληξή μας, οι άμεσες επενδύσεις των γερμανικών επιχειρήσεων στην Κίνα για το 2023 έφθασαν στο ύψος ρεκόρ των 11,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξημένες κατά 4,3% σε σχέση με το 2022, ενώ ανέβηκαν σαν ποσοστό των συνολικών άμεσων επενδύσεων στο εξωτερικό (οι συνολικές επενδύσεις των γερμανικών εταιρειών  μακριά από την έδρα τους ανήλθαν το 2023 σε 116 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ, από 170 δισεκατομμύρια το 2022).

Εκτός αυτού, οι ερευνητές του IW βρήκαν πως οι άμεσες επενδύσεις των γερμανικών εταιρειών στην Κίνα τα τρία τελευταία χρόνια ήταν στο ίδιο επίπεδο με τις επενδύσεις τους για τα έξι χρόνια που είχαν προηγηθεί. Από την πρώτη ματιά λοιπόν φαίνεται πως οι γερμανικές επιχειρήσεις δεν συγκινούνται και πολύ από τις προτροπές της ηγεσίας της χώρας τους για συγκράτηση των επενδύσεων στην Κίνα.

Κοιτάζοντας όμως λίγο πιο βαθιά, οι αναλυτές του ινστιτούτου εντόπισαν κάποια στοιχεία που αλλάζουν λίγο την αρχική εικόνα. Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο έχει σχέση με τον τρόπο χρηματοδότησης των επενδύσεων. Σύμφωνα με την ανάλυση της IW, οι επενδύσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών χρηματοδοτήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά από επανεπένδυση κερδών, ενώ πολλές επιχειρήσεις απέσυραν κεφάλαια από τις κινεζικές θυγατρικές τους.

Κάτι άλλο που ανέφεραν στο διεθνές πρακτορείο οι συντάκτες της έκθεσης είναι πως η αύξηση των επενδύσεων στην Κίνα οφείλεται κυρίως στις κινήσεις των μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων ενώ σημαντικός αριθμός μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων έχει μειώσει την έκθεσή τους στην Κίνα και κάποιες προετοιμάζουν την έξοδό τους από την χώρα.

Σύμφωνα με έρευνα του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα, περίπου 9% των εταιρειών που ρωτήθηκαν στα πλαίσια ερευνών δήλωσαν πως σκέπτονται την αποχώρησή τους από την χώρα. Το ποσοστό αυτό έχει διπλασιαστεί σταδιακά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Φαίνεται λοιπόν πως ενώ η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς από τα συμπεράσματα της έρευνας του IW είναι αυτή της απροθυμίας των γερμανικών επιχειρήσεων να μειώσουν το μέγεθος της παρουσίας τους στην Κίνα, στην πραγματικότητα αυτό ισχύει κυρίως για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς οι μεσαίες και οι μικρότερες έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν «δεύτερες σκέψεις».

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.