Tα επόμενα βήματα της MIG, οι μαύροι κύκνοι στο ταμπλό και τα υψηλά του Mr. Jumbo

Νέα ιστορικά υψηλά έγραψε την Παρασκευή η μετοχή της Jumbo ξεπερνώντας τα 20 ευρώ, καθώς αυτήν την εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 8 Μαρτίου γίνεται η έκτακτη γενική συνέλευση για την έγκριση του έκτακτου μερίσματος των 1,1550 ευρώ ανά μετοχή. Αυτό είναι έκτακτο μέρισμα βέβαια και η διοίκηση έχει μιλήσει για μερισματική απόδοση φέτος παρόμοια με την περσινή πριν πει για το έκτακτο. Οι αναλυτές περιμένουν πως συνολικά η μερισματική απόδοση θα είναι της τάξης του 8-10%.

Παράλληλα ο Ιανουάριος, έστω και αν δεν έχει μεγάλη βαρύτητα στις ετήσιες πωλήσεις, πήγε πολύ θετικά και άρα υπάρχει ένα δυνατό ξεκίνημα για το 2023. Λογικά στη γενική συνέλευση θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες αφού έχει ολοκληρωθεί και ο Φεβρουάριος. Η πορεία της εταιρείας μέσα από την κρίση της πανδημίας, αλλά και την ενεργειακή κρίση έδειξε πως έχει μεγάλες αντοχές, ενώ και οι κινήσεις της διοίκησης να στραφεί σε προϊόντα όπου η τιμή να είναι η σωστή για τον καταναλωτή απέδωσαν. Πλέον και το ενεργειακό κόστος έχει υποχωρήσει, αλλά και τα ναύλα έχουν μειωθεί αισθητά. Η Κίνα από την άλλη ανοίγει μετά από χρόνια και δίνει περισσότερες ελευθερίες (πχ υποχρεωτικότητα μάσκας) και αυτό συνολικά έχει επηρεάσει θετικά της κεφαλαιαγορές στον πλανήτη.


Με την απόρριψη των αιτημάτων της πλευράς Ηλιόπουλου από το δικαστήριο, άνοιξε ο δρόμος και έγινε η γενική συνέλευση. Έτσι πέρασαν τα θέματα που δεν είχαν περάσει λόγω απαρτίας και εγκρίθηκε το πιο σημαντικό που ήταν η διάθεση της συμμετοχής της MIG στην Attica Group στη STRIX με ανάληψη του δανεισμού. Άρα ανοίγει ο δρόμος για να γίνει αδάνειστη η μητρική αλλά και να κάνει δημόσια πρόταση στην Attica Group η STRIX στα 2,59 ευρώ. Η τιμή της μετοχής έχει πλέον πλησιάσει την τιμή της συναλλαγής και στη συνεδρίαση της Παρασκευής πλησίασε περισσότερο (2,50 ευρώ) δείχνοντας ότι η αγορά βλέπει ότι τελειώνει το θέμα.

Για την ΑΝΕΚ, για την οποία έχει ανακοινωθεί συγχώνευση με την Attica, δεν έχει υπάρξει ενημέρωση, αν δηλαδή θα περιμένει η STRIX και τις νέες μετοχές ώστε όταν θα γίνει η συγχώνευση να δώσει στους μετόχους της ΑΝΕΚ το δικαίωμα να πουλήσουν. Έτσι η μετοχή της ΑΝΕΚ έχει ένα discount. Από την άλλη ο κ.Ηλιόπουλος μετά τον τίμιο αγώνα που έδωσε έχει δύο επιλογές: Ή συνεχίζει τη μάχη μένοντας μέτοχος μειοψηφίας σε μία εταιρεία που δε θα έχει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και ίσως χρειαστεί στο μέλλον αύξηση κεφαλαίου ώστε να αποκτήσει περιουσία, ή να πουλήσει στην τιμή της δημόσιας πρότασης να πάρει το σημαντικό κέρδος που έχει και να ενισχύσει τις άλλες του επιχειρηματικές δραστηριότητες.


Πύρρειος ήταν η νίκη του Πύρρου στο Άσκλον το 279 π.Χ. επί των Ρωμαίων. Αν και τυπικά ο Μολοσσός βασιλιάς αναδείχθηκε νικητής, έχασε πολλούς άνδρες και τους πιο επίλεκτους αξιωματικούς του, αναγκάστηκε έτσι να μεταβάλει τα αρχικά σχέδιά του, τα οποία προέβλεπαν πορεία προς τη Ρώμη. Ο Πλούταρχος γράφει πως όταν ένας στρατιώτης πλησίασε τον Πύρρο για να τον συγχαρεί, αυτός του απάντησε αυτοσαρκαστικά: «Μια ακόμα νίκη επί των Ρωμαίων και θα χαθούμε εντελώς». Κάπως έτσι αισθάνεται κανείς διαβάζοντας ότι η προηγούμενη ήταν η 11η συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα στο ΧΑ. Το ρεκόρ όλων των εποχών ισοφαρίστηκε αλλά η κόπωση ήταν εμφανής και ο τζίρος έπεσε από τα 100 εκατ. ευρώ που μας είχε συνηθίσει στις προηγούμενες 9 συνεδριάσεις.


Υπάρχουν τρεις βασικές ιδιότητες που χαρακτηρίζουν τους «μαύρους κύκνους»: Το ένα είναι η σπανιότητα. Οι μαύροι κύκνοι εκφράζουν γεγονότα που λογικά ουδείς περιμένει να γίνουν. Το δεύτερο είναι η επιδραστικότητά τους. Η παρουσία τους έχει αρνητικές, συνήθως δραματικές, επιπτώσεις πάνω στις κοινωνίες ή και στον κόσμο ολόκληρο. Το τρίτο είναι η δυνατότητα να μπορούσαν ενδεχομένως να είχαν προβλεφθεί. Δεν είναι δηλαδή γεγονότα ακατανόητα ή θεωρητικά απίθανα. Απλά, κανείς δεν περίμενε να συμβούν.

Η Ελληνική Αγορά αντιμετωπίζει σχεδόν κάθε χρόνο ένα τέτοιο γεγονός: Εθνικές χρεοκοπίες, περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, Brexit, λογιστικές απάτες εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, πανδημίες, πολέμους, τραγικά δυστυχήματα. Το χρηματιστηριακό περιβάλλον των μαύρων κύκνων είναι τοξικό και χαρακτηρίζεται από νευρικότητα. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο να συμβαίνει στην εγχώρια αγορά, τηρουμένων των ειδικών συνθηκών που υπαγορεύουν οι προσεχείς εκλογές.

Οπότε η αγορά είτε έχει εθιστεί στα ακούσματα νέων που κάθε άλλο παρά ευχάριστα είναι, είτε ο πραγματικός βαθμός επιδραστικότητας είναι αντιστρόφως ανάλογος της έκτασης που δίνεται από τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα. Μπορεί να είναι και θέμα αντίληψης, θέμα συγκέντρωσης κάποιων επιπλέον στοιχείων. Ποιος είπε ότι οι αγορές δεν κάνουν λάθος;

Το πολιτικό ρίσκο έχει επιστρέψει στην αγορά και έχει δύο βασικά σκέλη: Το πρώτο είναι ο χρονισμός των εκλογών. Αν οι πρώτες εκλογές πάνε για το καλοκαίρι, τότε οι δεύτερες θα μπορούσαν να γίνουν το Σεπτέμβριο. Εκτός από την καθυστέρηση των αποφάσεων στην ανάθεση έργων (πληροφορική, κατασκευές κλπ), η καθυστέρηση θα έσπρωχνε την απόφαση της επενδυτικής βαθμίδας προς το τέλος της χρονιάς. Σε μια εύθραυστη οικονομική συγκυρία λόγω του ενεργειακού κόστους αλλά και της αύξησης των επιτοκίων η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα κινδύνευε από αστοχίες.  

Το δεύτερο στοιχείο είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί. Αν η θλίψη και ο θυμός μεταφραστούν σε μη ψήφο ή σε ψήφο διαμαρτυρίας η δεύτερη κάλπη θα απαιτήσει ενδεχομένως την σύμπραξη δύο κομμάτων για την επίτευξη της αυτοδυναμίας.


Μετά τις 13 Απριλίου θα μάθουμε τι γίνεται στην Frigoglass αφού οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους θα συνεχιστούν μέχρι τότε. Επομένως και η αναστολή διαπραγμάτευσης στο ΧΑ το πιθανότερο είναι να κρατήσει μέχρι τότε.


Οι ΑΕΕΑΠ ανακοινώνουν τα χαρτοφυλάκια τους καθώς και την αξία τους για το 2023. Έχουμε και λέμε: Noval Property με επενδυτικό χαρτοφυλάκιο 62 ακινήτων αξίας 486,4 εκατ. ευρώ (+17,7% σε σχέση με το 2021). Trastor ΑΕΕΑΠ με 59 ακίνητα αξίας 392,3 εκατ. ευρώ (+20,7%). Premia Properties με 50 ακίνητα αξίας 267,2 εκατ. ευρώ. Briq Properties με 26 ακίνητα αξίας 136 εκατ. ευρώ. Μπλε Κέδρος με 36 ακίνητα και συνολική αξία επενδύσεων 77,8 εκατ. ευρώ. Prodea με 340 ακίνητα και επενδύσεις σε ιδιοκτησίες με συνολική αξία 2,5 δισ. ευρώ. Intercontinental με 35 ακίνητα αξίας 112,5 εκατ. ευρώ.


Σε αντίθεση με ό,τι θα πίστευε κάποιος η Ελλάδα δεν είναι μέσα στις πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκές χώρες που επενδύουν στα crypto. Η Σλοβενία έρχεται πρώτη με το 18% του πληθυσμού να είναι τοποθετημένο με βάση την έρευνα του «Ευρωβαρόμετρου, 509, 2022». Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στην μέση με 10%, ενώ η Γαλλία βρίσκεται στο τέλος της λίστας με 5%. Είναι πάντως ενδεικτικό ότι η χώρα με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τοποθετημένο στις παραδοσιακές επενδύσεις (ομόλογα μετοχές αμοιβαία κλπ) είναι  η Σουηδία με 60% με δεύτερη την Φινλανδία (42%). Στις δύο τελευταίες θέσεις είναι η Κύπρος (10%) και η Ελλάδα με 11% η οποία ισοβαθμεί με την Λιθουανία (11%). Χώρος για βελτίωση υπάρχει άπειρος.


Τα hedge funds που ακολουθούν τάσεις και πέτυχαν υπεραπόδοση έναντι του ανταγωνισμού πέρυσι μάλλον δεν τα πάνε καλά φέτος, σύμφωνα με έρευνα της BNP Paribas. To άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας μετά τα lockdown της πανδημίας, η πτώση των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη και η υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ έχουν διχάσει τους traders για το αν η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αποφύγει την ύφεση ή αν η άνοδος των επιτοκίων τελικά θα πλήξει την ανάπτυξη.

Ενώ οι μετοχές παγκοσμίως είχαν απώλειες 20% πέρυσι, τα hedge fund που ακολουθούν τις τάσεις των αγορών ανοδικά ή καθοδικά πέτυχαν απόδοση 16%, τη δεύτερη καλύτερη μετά τα hedge fund που ποντάρουν σε μακροοικονομικές τάσεις. Ωστόσο, οι επενδυτές που συμμετείχαν στην έρευνα της BNP Paribas δεν πιστεύουν ότι οι επιδόσεις αυτές θα επαναληφθούν φέτος.

Η άποψή τους αντικατοπτρίζει την αβεβαιότητα για το ποια στρατηγική θα πρέπει να ακολουθήσουν για να πετύχουν καλές αποδόσεις και στη νέα χρονιά. Οι επενδυτές βρίσκονται σε σταυροδρόμι για το πού να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους. Το 2022 το 30% των επενδυτών αύξησε τις τοποθετήσεις των χαρτοφυλακίων σε hedge funds με πολλούς να μεταπηδούν από αυτά που δραστηριοποιούνται στο trading μετοχών σε hedge funds που δραστηριοποιούνται σε ομόλογα. Φέτος γύρω στο ένα τέταρτο των ερωτηθέντων θέλει να αυξήσει την κατανομή σε ομολογιακά fund. Tα hedge funds πετυχαίνουν καλύτερες αποδόσεις από άλλες κατηγορίες κινητών αξιών σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων, σύμφωνα με τη BNP Paribas.


Ο χρυσός φαίνεται πως εξακολουθεί να γοητεύει κάποιες κεντρικές τράπεζες. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, τον πρώτο μήνα του 2023 συνεχίστηκαν οι καθαρές αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο έκανε τους σχετικούς υπολογισμούς χρησιμοποιώντας στοιχεία δικά του, καθώς και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις ίδιες τις Κεντρικές Τράπεζες.

Οι καθαρές αγορές χρυσού από τις Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο έφθασαν τους 31 τόνους μέσα στον Ιανουάριο, παραμένοντας μέσα στο εύρος των καθαρών αγορών 20 - 60 τόνων που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους δέκα μήνες. Όπως αναφέρει ο Krishan Gopaul, αναλυτής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χρυσού, τρεις Κεντρικές Τράπεζες αγόρασαν συνολικά 44 τόνους και μία Κεντρική Τράπεζα πούλησε 12 τόνους. Η ταυτότητα των δύο από τους τρεις αγοραστές δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Πρόκειται για τις Κεντρικές Τράπεζες της Τουρκίας και της Κίνας, οι οποίες πρωταγωνίστησαν στις περσινές αγορές χρυσού. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αγόρασε 23 τόνους και η ομόλογή της της Κίνας αγόρασε 15 τόνους. Την τριάδα των αγοραστών συμπλήρωσε το Καζακστάν, η Κεντρική Τράπεζα του οποίου αγόρασε 4 τόνους χρυσού.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2022 η Τουρκία είχε αγοράσει 52,90 τόνους χρυσού και η Κίνα 62,21 τόνους και κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις στον σχετικό πίνακα. Αντίθετα το Καζακστάν ήταν ο μεγαλύτερος πωλητής χρυσού για το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και για ολόκληρη την χρονιά, αφού πούλησε 29,82 και 50,71 τόνους αντίστοιχα. Την πρώτη θέση των αγοραστών για το 2022 κατέκτησε με μεγάλη διαφορά η Τουρκία, η οποία αγόρασε 147,60 τόνους χρυσού. Ο πωλητής χρυσού για τον Ιανουάριο ήταν η Κεντρική Τράπεζα του Ουζμπεκιστάν, η οποία πούλησε 12 τόνους.

Αυτό δεν σημαίνει όμως πως η χώρα της κεντρικής Ασίας δεν αγαπά τον χρυσό, αφού μέσα στο 2022 είχε αγοράσει 33,90 τόνους και τα αποθέματα χρυσού αποτελούν το 64,51% των συνολικών της αποθεμάτων (το άθροισμα των συναλλαγματικών διαθεσίμων και των αποθεμάτων χρυσού). Κάτι αντίστοιχο μπορούμε να πούμε και για το Καζακστάν του οποίου τα αποθέματα χρυσού αποτελούν το 58,44% των συνολικών της αποθεμάτων. Όσον αφορά στην Τουρκία, μετά τις αγορές του Ιανουαρίου τα αποθέματά της έχουν φθάσει τους 565 τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί σε πάνω από το 27% των συνολικών αποθεμάτων της και αποτιμάται σε περίπου 32 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με δεδομένη την σταθερή υποχώρηση του νομίσματος της χώρας απέναντι στα μεγάλα διεθνή νομίσματα και κυρίως το δολάριο και το ευρώ, η συνεχής αύξηση των επίσημων αποθεμάτων της σε χρυσό μοιάζει λογική κίνηση. Αναφερόμαστε σε επίσημα αποθέματα γιατί δεν είναι καθόλου βέβαιο πως οι τουρκικές αρχές γνωστοποιούν όλες τις «χρυσές» δραστηριότητές τους. Ακόμα όμως και να μην υπάρχουν σημαντικά «ανεπίσημα» αποθέματα στα τουρκικά θησαυροφυλάκια, τα επίσημα δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.