Ψήφος εμπιστοσύνης στην Intrakat, δείχνει χαρακτήρα ο ΟΠΑΠ, ανάπτυξη για Lamda και εξελίξεις στη Folli Follie

Η σταθερότητα μίας μετοχής, ειδικά όταν έχει καταγράψει τεράστια ανοδική κίνηση, είναι ίσως η καλύτερη επιβράβευση για το έργο μίας διοίκησης, ειδικά σε μία περίοδο όπου οι αγορές δεν περνάνε και την καλύτερή τους φάση. Με τους επενδυτές λοιπόν να είναι ανήσυχοι, η Intrakat έχει μία σταθερή πορεία και κρατάει την αποτίμησή της πέριξ των 500 εκατ. ευρώ και την τιμή της μετοχής να είναι στα 3 ευρώ. Προφανώς και οι επενδυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη διοίκηση Εξάρχου, η οποία πλέον έχει δείξει αποτελέσματα.

Η επιστροφή σε θετικό EBITDA μετά από χρόνια, το θετικό κεφάλαιο κίνησης, το υψηλό ανεκτέλεστο των 5 δισ. ευρώ (μαζί με την Άκτωρ), αλλά και η συνολική εικόνα της λογιστικής κατάστασης, εμπνέουν εμπιστοσύνη.

Ο κλάδος έχει πολλά έργα μπροστά του αξίας 40 δισ. ευρώ, και ορισμένα όπως αντιλαμβάνεστε θα πάνε στην Intrakat, αφού συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστικών εταιρειών στην Ελλάδα. Με την ολοκλήρωση του deal της εξαγοράς της Άκτωρ ο όμιλος αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστικό παίκτη στη ΝΑ Ευρώπη.

Πολύ θετική επίσης εξέλιξη αποτελεί και το γεγονός ότι η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη, έδωσε μία εκτίμηση για EBITDA 120 εκατ. ευρώ από τις ΑΠΕ, όταν ολοκληρωθούν οι επενδύσεις και πετύχει το στόχο των 1,9 GW. Ο όμιλος σημειώστε πως δεν αγοράζει αιολικά ή φωτοβολταϊκά, αλλά έχει άδειες, κατασκευάζει ο ίδιος και με καλύτερο κόστος και όπως ειπώθηκε προχωράει προσεκτικά, ώστε ο δανεισμός να μην ξεφύγει και να ολοκληρώνεται το ένα έργο, να φαίνεται το όφελος και μετά να αρχίζει το άλλο.


Από τις μετοχές που έχουν κάπως καλύτερη συμπεριφορά στις τελευταίες συνεδριάσεις είναι και ο ΟΠΑΠ και ο λόγος μάλλον είναι γνωστός. Θα κόψει σε μερικές εβδομάδες το προσωρινό μέρισμα ρεκόρ 1 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο θέτει τη βάση για υψηλό συνολικό μέρισμα και αρκετά πάνω από τη δέσμευση της διοίκησης για μέρισμα «τουλάχιστον 1 ευρώ». Με τις αγορές να υποχωρούν λόγω των ανησυχιών για τα επιτόκια και την παγκόσμια ανάπτυξη, η μετοχή του ΟΠΑΠ πηγαίνει καλύτερα, αφού η επιστροφή στις αξίες από το story μάλλον είναι μία επιλογή που κάνουν οι επενδυτές το τελευταίο διάστημα.

Ενώ μειώνουν συνολικά θέσεις, κρατούν μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση, καλή απόδοση κεφαλαίων, χαμηλή μόχλευση και ισχυρό ισολογισμό. Ο καθαρός δανεισμός του ΟΠΑΠ είναι ελάχιστος και επομένως πλήττεται λιγότερο από τα υψηλά επιτόκια σε σύγκριση με άλλες εταιρείες, ενώ το προσωρινό μέρισμα αντιστοιχεί σε απόδοση 6,5%.


Ισχυρό EBITDA ύψους 41 εκατ. ευρώ εμφάνισαν τα εμπορικά κέντρα της Lamda Dev στο εξάμηνο, το οποίο αποτελεί και ιστορικό ρεκόρ για τον όμιλο. Όμως και στις μαρίνες το EBITDA (9 εκατ. ευρώ) αποτελεί ρεκόρ. Η εσωτερική λογιστική αξία (NAV) των εμπορικών κέντρων ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ, ενώ των λοιπών επενδυτικών ακινήτων στα 100 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση της εισηγμένης είναι στο 1 δισ. ευρώ, ενσωματώνοντας μόνο ένα μικρό μέρος από το ΝΑV του Ελληνικού που είναι στα 700 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει αρχίσει να δίνει έσοδα.

Στο εξάμηνο οι συνολικές εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων στο Ελληνικό ανήλθαν στα 366 εκατ. ευρώ. Η Lamda επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης των έργων υποδομής και ολοκληρώθηκε το κτηριακό συγκρότημα για συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες.  Σύμφωνα με την εταιρεία το Ελληνικό εισέρχεται σταθερά σε φάση κατασκευής αρχίζοντας να επιτυγχάνει πιο απτά ορόσημα τα οποία έχουν αντίκτυπο, όχι μόνο στα οικονομικά μεγέθη, αλλά και στην αντίληψη.


«Πράσινο φως» για την εξυγίανση και τη συνέχιση της λειτουργία της Folli Follie έδωσε η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών με την οποία αποδεσμεύονται τα περιουσιακά της στοιχεία. Το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτό το αίτημα της διοίκησης της εταιρείας να αποδεσμευθούν ακίνητα συνολικής αξίας 28 εκατ.ευρώ και τραπεζικοί λογαριασμοί ύψους 3 εκατ.ευρώ.

Στα ακίνητα περιλαμβάνονται τα δυο ακίνητα στον Άγιο Στέφανο με γραφεία, καταστήματα και οικόπεδα, ενώ τα μετρητά αφορούν καταθέσεις που προέρχονται από τις πωλήσεις θυγατρικών της εταιρείας στο εξωτερικό, καθώς και μερίσματα.

Μετά την εξέλιξη αυτή ανοίγει, πλέον, ο δρόμος για την εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης της Folli Follie, η οποία έκλεισε το 2022 με τζίρο 40 εκατ.ευρώ και ειδικά με τον κλάδο του κοσμήματος να καταγράφει άνοδο των πωλήσεων κατά 47% έναντι του 2021.

Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει τη δημιουργία δυο εταιρειών. Η πρώτη, η OpsCo, θα επικεντρωθεί στη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ στη δεύτερη, η οποία θα εξασφαλίζει τη λειτουργία της OpsCo κι θα ονομάζεται AssetsCo, θα περάσουν όλα τα ανωτέρω περιουσιακά στοιχεία. Και οι δύο εταιρείες θα έχουν έδρα το Λουξεμβούργο.

Με την έναρξη και λειτουργία των δύο παραπάνω εταιρειών η Folli Follie θα μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών (holding). Στόχος της διοίκησης είναι η Folli Follie να λειτουργήσει κανονικά σαν μια σωστή επιχειρηματική μονάδα, να προστατευθούν οι εργαζόμενοι και επίσης οι ομολογιούχοι να μην ζημιωθούν.


Σε 21,1 εκατ. ευρώ ανήλθε το συνολικό ποσό των επενδύσεων της ΕΥΔΑΠ στο πρώτο εξάμηνο του 2023, καταγράφοντας αύξηση 51,5% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2022. Ο κύριος όγκος των επενδύσεων της ΕΥΔΑΠ αφορά στα μεγάλα αποχετευτικά έργα στην Ανατολική Αττική, καθώς και έργα του δικτύου ύδρευσης και συγκεκριμένα σε τοποθετήσεις νέων παροχών, επεκτάσεις και βελτιώσεις.

Παρά τη μικρή μείωση στον κύκλο εργασιών που αντανακλά μείωση της κατανάλωσης, το προσαρμοσμένο EBITDA ήταν 21,5 εκατ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η μείωση τόσο του κύκλου εργασιών, όσο και της καθαρής κερδοφορίας, ήταν επιπτώσεις των πληθωριστικών πιέσεων και της ενεργειακής κρίσης, η οποία έχει οδηγήσει σε άνοδο του ενεργειακού κόστους. Παράλληλα οι αυξήσεις στις τιμές των υλικών έχει επιφέρει καθυστερήσεις σε κάποια έργα της εταιρείας.

Η ΕΥΔΑΠ θα συνεχίσει και κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους την προσπάθεια για τον εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους, με έμφαση στο ενεργειακό, την επιτάχυνση της υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος αλλά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη μείωση του ατιμολόγητου νερού.

Μάλιστα για την ΕΥΔΑΠ το 2023 θα είναι ένα μεταβατικό έτος, έως ότου να εφαρμοστεί το νέο Ρυθμιστικό Πλαίσιο το οποίο θα παρέχει προβλεψιμότητα και σταθερότητα στα έσοδα.


Την ανάπτυξη επιχειρήσεων από οκτώ σημαντικούς κλάδους της οικονομίας θα χρηματοδοτήσει η Eurobank με συνολικά κεφάλαια άνω του ενός δισ. ευρώ. Για το σκοπό αυτό, η τράπεζα, έλαβε σχετική έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πρόκειται για τους κλάδους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργεία (ΑΠΕ) και ιδιαίτερα για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων σε πρώην λιγνιτοπαραγωγικές περιοχές, την ηλεκτροκίνηση και μικροκινητικότητα, τις τηλεπικοινωνίες και ιδιαίτερα την αναβάθμιση των δικτύων σε οπτικές ίνες, το λιανεμπόριο, την παραγωγή μπαταριών και συσσωρευτών, τον τουρισμό, τη βιομηχανία φαρμάκων καθώς και την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Η Eurobank, ήδη, από εκταμιεύσεις προηγουμένων δόσεων έχει προχωρήσει στη χρηματοδότηση 55 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 3,4 δισ.ευρώ σε επιχειρήσεις απ' όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα, αξιοποίησε πόρους 925 εκατ.ευρώ  μέσω του ΤΑΑ και 687,4 εκατ.ευρώ  μέσω δανείων που χορήγησε προς τις επιχειρήσεις,  παράλληλα με αυτά τα επενδυτικά σχέδια, στην προσπάθεια της να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά και τη στήριξη της απασχόλησης στη χώρα.

Η τράπεζα βρίσκεται σε εποικοδομητική συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και τις υπηρεσίες που υποστηρίζουν το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς αντιμετωπίζει την αξιοποίηση των πόρων του ΤΑΑ, ως  προτεραιότητα για την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα εστιάζοντας ταυτόχρονα τόσο στο ψηφιακό, αλλά και στον «πράσινο» προσανατολισμό του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.


Σε μια μεγάλη κίνηση που θυμίζει ευπατρίδες άλλων εποχών προχώρησε ο Τέλης Μυστακίδης, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του Forbes. Κατέθεσε 2.000.000 ευρώ στον ειδικό λογαριασμό για την άμεση ανακούφιση και υποστήριξη των πληγέντων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Ο κροίσος δηλώνει παρών στις κρίσεις.


Aναβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος η ιταλική τράπεζα Unicredit κατά 0,6% στο 2,4%. Η επιτάχυνση στο πρώτο εξάμηνο θα αντισταθμίσει τις πτωτικές αναθεωρήσεις για το δεύτερο εξάμηνο, ενώ για την επόμενη χρονιά βλέπει ανάπτυξη 1,4% από 1,5% πριν. Η Unicredit υπογραμμίζει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα από τον οίκο DBRS, για πρώτη φορά από τότε που η χώρα προσέφυγε για οικονομική βοήθεια στους εταίρους της στην ευρωζώνη και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η αντίδραση των αγορών στην πρόσφατη αναβάθμιση ηταν υποτονική σε μεγάλο βαθμό, καθώς η αγορά ομολόγων το είχε προεξοφλήσει.

Ωστόσο, η ανάκτηση του investment grade είναι θετική εξέλιξη για τη χώρα γιατί διευκολύνει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών σε χρηματοδότηση. Επίσης, η αναβάθμιση φέρνει τα ελληνικά ομόλογα ένα βήμα πιό κοντά στο να συμπεριληφθούν στους διεθνείς δείκτες ομολόγων, κάτι που τυπικά απαιτεί παρόμοια κίνηση από έναν από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης, Μοοdy’s, S&P, Fitch. Αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί πριν από το τέλος της χρονιάς, καθώς η προγραμματισμένη αναθεώρηση από την S&P αναμένεται στις 20 Οκτωβρίου και από τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου.


Το κακό κλίμα των τελευταίων ημερών στα διεθνή χρηματιστήρια έχει αρχίσει και ανησυχεί σοβαρά τους επενδυτές. Όπως γίνεται σχεδόν πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, η αλλαγή της ψυχολογίας συνοδεύεται και από την εμφάνιση διάφορων σεναρίων σχετικών με επικείμενα αρνητικά γεγονότα στις αγορές.

Ένα τέτοιο σενάριο είδαμε σε άρθρο του Bloomberg, και αναφέρεται σε κάτι που θεωρητικά θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική αναταραχή σήμερα, που είναι η τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, στις αμερικανικές αγορές. Σύμφωνα με ανησυχούντες παράγοντες της Wall Street, ο δυνητικός κίνδυνος προέρχεται από ένα αμοιβαίο κεφάλαιο υπό την διαχείριση της JPMorgan Chase.

Το JPMorgan Hedged Equity Fund (JHEQX) έχει ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό που κάνει το αμοιβαίο να ξεχωρίζει είναι το γεγονός πως χρησιμοποιεί παράγωγα προϊόντα για να προστατευθεί από την πιθανή πτώση της αξίας των μετοχών του χαρτοφυλακίου του.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο της Lu Wang, το συγκεκριμένο μετοχικό αμοιβαίο κεφάλαιο έχει στην κατοχή του δεκάδες χιλιάδες δικαιώματα προαίρεσης (options) τύπου put (η αξία τους μεγαλώνει όταν πέφτει η τιμή του υποκείμενου προϊόντος) τα οποία λήγουν στο τέλος της σημερινής χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Σύμφωνα με τους ανησυχούντες παράγοντες, οι συνθήκες της αγοράς είναι τέτοιες που η λήξη αυτών των προϊόντων μπορεί να προκαλέσει σημαντική αύξηση της μεταβλητότητας στην αγορά και είναι πολύ πιθανόν να υποχρεώσει σημαντικό αριθμό χρηματιστηριακών traders να προχωρήσουν σε σημαντικές πωλήσεις για μείωση του ρίσκου τους.

Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο, πάντα κατά την θεωρία που αναφέρεται στο άρθρο, θα αυξηθεί πολύ στην περίπτωση που οι τιμές των μετοχών και του δείκτη S&P 500 υποχωρήσουν λίγο παρακάτω από τα τωρινά επίπεδα. Αυτό έχει σχέση με το γεγονός πως η τιμή εξάσκησης της πλειονότητας των put options που λήγουν αύριο είναι σε ελαφρά χαμηλότερες τιμές.

Όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Dave Lutz, αρμόδιος για τα ETF στην Jones Trading, αν ο δείκτης S&P 500 δεν κινηθεί γρήγορα προς τις 4.400 μονάδες, τότε είναι θα γίνει πολύ πιθανή η κίνηση του δείκτη προς τις 4.210 μονάδες που είναι η τιμή εξάσκησης των put options. Όπως επισημαίνει η Lu Wang, το JHEQX είναι ένα προϊόν πολύ γνωστό στην αγορά παραγώγων, και πολλοί εκτιμούν πως συχνά επηρεάζει τις κινήσεις της αγοράς.

 Αυτό δεν οφείλεται μόνο στον μεγάλο αριθμό συμβολαίων παράγωγων προϊόντων που έχει συνήθως στο χαρτοφυλάκιό του αλλά και στο γεγονός πως πολλοί χρηματιστηριακοί παίκτες το έχουν συνεχώς υπό παρακολούθηση και προσαρμόζουν τις δικές τους κινήσεις ανάλογα με τις θέσεις που έχει το JHEQX στην αγορά παραγώγων. Το πόσο σημαντικό θεωρείται το JHEQX φαίνεται και από το γεγονός πως το «παρατσούκλι» του στην χρηματιστηριακή αγορά και στην αγορά παραγώγων είναι whale, δηλαδή φάλαινα.

Η παρουσία του JHEQX δεν συνοδεύεται πάντα από αύξηση της μεταβλητότητας και πτώση των αγορών, ούτε μπορεί κάποιος να πει με βεβαιότητα πως η επίδρασή του στις αγορές είναι τόσο σημαντική όσο υπονοεί το παρατσούκλι. Όμως, ακόμα και να μην είναι αλήθεια τίποτα από αυτά, οι σχετικές θεωρίες και συζητήσεις σίγουρα επηρεάζουν την ψυχολογία της αγοράς. Αν λοιπόν σήμερα το βράδυ αποφευχθεί μία σημαντική πτώση στην Wall Street, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μία βελτίωση του κλίματος από την νέα εβδομάδα, καθώς η φάλαινα θα απομακρύνεται από την αγορά (ή από την φαντασία μας).

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.