Το πρασίνισμα της ΔΕΗ, η Τράπεζα της Ελλάδος ξεχωρίζει, τα περιθώρια ανόδου στον ΟΤΕ, η ώρα του ΑΔΜΗΕ, το μπάσιμο στην κάνναβη, οι ρουμανικές επιδοτήσεις, οι ορέξεις των ταύρων και η μάχη για ουράνιο

Αν κοιτάξει κάποιος την πορεία της μετοχής του ΟΤΕ σε σύγκριση με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε προφανώς και δεν θα μπορέσει να δικαιολογήσει την τρέχουσα αποτίμηση, καθώς αυτή είναι εξαιρετικά χαμηλή. Όλοι οι αναλυτές σημειώνουν πως διαπραγματεύεται σε σημαντικό discount έναντι των αντίστοιχων εταιρειών της Ευρώπης.

Η κερδοφορία ήταν αυξημένη, οι ελεύθερες ταμειακές ροές δείχνουν ότι πρόκειται για ένα όμιλο πραγματική μηχανή παραγωγής μετρητών και έχει ελάχιστο δανεισμό και πολύ χαμηλή μόχλευση. Η υποαπόδοση επομένως της μετοχής δεν συνδέεται με την πορεία των κερδών. Συνδέεται με το ύψος της διανομής μερίσματος και οι επενδυτές θα ήθελαν κάτι παραπάνω.

Οι αναλυτές όπως φάνηκε και στην τηλεδιάσκεψη θέλουν επίσης μία καλύτερη αμοιβή. Ο Μιχάλης Τσαμάζ, από τη θέση του CEO, έκανε τεράστιο έργο και μετέτρεψε τον οργανισμό από έναν όμιλο με υψηλό χρέος σε ένα «κόσμημα». Θα ήθελαν οι αναλυτές επομένως, αφού έχει τη δυνατότητα να φέρει το μέρισμα εκεί που ήταν πριν αρχίσουν οι μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες βεβαίως καλύπτονται από τις ταμειακές ροές και δεν αυξάνουν το χρέος.

Ο κ.Τσαμάζ άφησε ένα παράθυρο για βελτίωση από τα κέρδη της φετινής χρήσης. Σημειώνουμε πως η Barclays έδωσε την Παρασκευή τιμή στόχο τα 19 ευρώ που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 45% περίπου και αναβάθμισε τη σύσταση σε υπεραπόδοση σημειώνοντας την ανάκαμψη του κλάδου και την πιστοποίηση του ομίλου ως «ποιοτικό παίκτη».


Η πορεία της μετοχής της Τράπεζας της Ελλάδος μας είχε απασχολήσει από τον περασμένο Οκτώβριο. Τότε το προσχέδιο του προϋπολογισμού ανέφερε πως δεν περιμένει μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η στήλη είχε γράψει πως θα μπορούσε ακόμα και αν δεν μπορεί από τα κέρδη της χρήσης 2023, να δώσει μέρισμα από τα αποθεματικά.

Να θυμίσουμε πως τότε πολλοί επενδυτές είχαν ρευστοποιήσει «σπρώχνοντας» τον τίτλο σε χαμηλότερα επίπεδα. Στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, αλλά και στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις φάνηκαν κάποιες τοποθετήσεις, γιατί όπως φαίνεται τα αποτελέσματα της ΤτΕ δεν θα είναι όπως άλλων κεντρικών τραπεζών, αλλά κάπως καλύτερα, άρα θα μπορεί να μοιράσει μέρισμα.


Τη διάθεση των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης ξεκίνησε η Lavipharm και μέσω μίας ενημερωτικής παρουσίασης έκανε την επίσημη πρεμιέρα. Κορυφαίοι τραπεζίτες ήταν εκεί, αλλά και πλήθος επιστημόνων που ανέδειξαν τα οφέλη της φαρμακευτικής κάνναβης. Χρηματιστηριακά έχει επίσης ενδιαφέρον, καθώς η διοίκηση της εταιρείας έχει κάνει πρόβλεψη για τζίρο 8,5 εκατ. ευρώ φέτος από τη διανομή των προϊόντων, 10,6 εκατ. ευρώ το 2025 και 15,7 εκατ. ευρώ το 2026.

Η Ambrosia Capital η οποία είναι η μόνη χρηματιστηριακή που έστρεψε το βλέμμα της στην εισηγμένη, από τότε που ήταν στην κατηγορία της «Επιτήρησης», έχει δώσει τιμή στόχο τα 0,95 ευρώ και εκτιμά συνολικά EBITDA 21,9 εκατ. ευρώ το 2025. Η εισηγμένη πλέον έχει αποτίμηση 160 εκατ. ευρώ περίπου και έχει μπει στο ραντάρ ξένων μεγάλων επενδυτών.


Η επισημοποίηση του WACC από τη ρυθμιστική αρχή αποτελεί την επιβεβαίωση ότι ο ΑΔΜΗΕ θα βελτιώσει τα αποτελέσματά του και στις επόμενες χρήσεις. Ήδη στο εννεάμηνο έχει φανεί η βελτίωση και οι αναλυτές περιμένουν διπλασιασμό του μερίσματος.

Η Piraeus Securities για παράδειγμα, η οποία έχει δώσει τιμή στόχο τα 3 ευρώ (περιθώριο ανόδου περίπου 35%) περιμένει 0,125 ευρώ ανά μετοχή από 0,058 ευρώ που έδωσε το 2023. Η μετοχή παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ ισχυροί θεσμικοί, εγχώριοι και ξένοι βρίσκονται στο μετοχικό της κεφάλαιο, ποντάροντας στο ενεργειακό στόρι. Μεταξύ αυτών το αμοιβαίο των ασφαλιστικών οργανισμών, η Vanguard, η Norges Bank, η Πειραιώς ΑΕΔΑΚ, η Τρίτον ΑΕΔΑΚ, η Blackrock, η Εθνική Τράπεζα, η Alpha ΑΕΔΑΚ και η Eurobank.


Οι αγορές έχουν κανόνες που μπορεί κατά περίπτωση να γίνουν και πιο αυστηροί. Ειδικά όταν αφορούν πωλήσεις: Το κινεζικό επενδυτικό κεφάλαιο Lingjun Investment εξαιρέθηκε από τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Σανγκάης επειδή πούλησε σε 1 λεπτό την περασμένη Δευτέρα μετοχές αξίας 357,4 εκατ. δολαρίων (2,57 δισ. γουάν).

Οι εντολές πώλησης τη Lingjun στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Δευτέρας οδήγησαν σε ταχεία πτώση των δεικτών αναφοράς, δήλωσαν τα χρηματιστήρια Shenzhen και Shanghai, προσθέτοντας ότι θα απαγορεύσουν τις συναλλαγές του hedge fund για ένα διάστημα. Το μήνυμα ήταν σαφές: Όποιος προσπαθήσει να πουλήσει επιθετικά μετοχές, θα είναι επόμενος που θα του απαγορευτεί η συμμετοχή του στις συναλλαγές.


Το υπουργείο Ενέργειας της Ρουμανίας ενέκρινε επιδοτήσεις ύψους 418,2 εκατ. ευρώ για τα τοπικά δίκτυα διανομής ενέργειας και την αναβάθμιση των δικτύων ύψους 646 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση αφορά και τη δική μας ΔΕΗ, η οποία μέσω της Enel έχει αποκτήσει το 30% περίπου του εθνικού δικτύου της Ρουμανίας. Το σύνολο των επιδοτήσεων για τα έξι συμβόλαια αξίας 112,2 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε η ΔΕΗ ανέρχεται σε 87,1 εκατ. ευρώ.


Το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας συνολικής δυναμικότητας 140 MW το οποίο ήταν έτοιμο από το 2011 μπαίνει πλέον στην τελική φάση υλοποίησης με ορίζοντα λειτουργίας στο τέλος του 2026. Η ΔΕΗ έχει ήδη εγκατεστημένα 3.170 MW υδροηλεκτρικών έργων και θα φθάσει τα 3.400 MW. H ρουμανική Hydroelectrica που πρόσφατα εισήχθη με Δημόσια Προσφορά για διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο της Ρουμανίας έχει εγκατεστημένη ισχύ 6.300 MW υδροηλεκτρικών μονάδων και αποτιμάται 11.2 δισ. ευρώ ή 1,7 εκατ. ευρώ το MW.

Δυνητικά η αξία του υδροηλεκτρικού δυναμικού της ΔΕΗ θα μπορούσε να αποτιμηθεί 5,44 δισ. ευρώ, ενώ στο ταμπλό όλη η εταιρία αξίζει μόλις 4,6 δισ. ευρώ. Περίπου 1,3 δισ. ευρώ αξίζει το 50% του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ η ΔΕΗ έδωσε άλλα 1,8 δισ. ευρώ για να αγοράσει την Enel στη Ρουμανία, assets που καλύπτουν και με το παραπάνω τον τραπεζικό δανεισμού του ομίλου. Δεν χρειάζεται να αναζητηθούν οι αξίες των άλλων πράσινων επενδύσεων (600 MW), των εργοστασίων φυσικού αερίου (1.700 MW), η αξία του πελατολογίου (5,6 εκατ. πελάτες) κλπ. Μακράν η πιο υποτιμημένη μετοχή αυτή την στιγμή στον FTSE-25.


To ράλι στις μετοχές της Τεχνητής Νοημοσύνης και η αισιοδοξία για την ανάπτυξη της οικονομίας σε μία φάση που η νομισματική πολιτική θα γίνει πιο χαλαρή είναι τα συστατικά μιας «μαγικής συνταγής» που θα οδηγήσει τις χρηματιστηριακές αγορές σε περαιτέρω άνοδο, εκτιμά o strategist της Bank of America, Michael Hartnett. O strategist υπήρξε «αρκούδα» για μεγάλο μέρος του 2023 όσον αφορά στις μετοχές, αλλά φέτος διατηρεί μία ουδέτερη στάση.

Θεωρεί ότι έχει δημιουργηθεί μια «βρεφική» φούσκα στην Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία μεγαλώνει. Η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας με το που θα αρχίσει η Fed τις μειώσεις επιτοκίων σημαίνει οτι ο S&P 500 θα συνεχίσει να σημειώνει νέα υψηλά, επισημαίνει σε έκθεση της επενδυτικής τράπεζας.

Η ταχύτητα του ράλι έχει δημιουργήσει ανησυχίες για πιθανή φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας, αλλά μερικοί strategists όπως ο Emmanuel Cau της Barclays θεωρούν ότι οι φόβοι αυτοί είναι υπερβολικοί καθώς η κίνηση των τιμών έχει βρει στήριξη στις βελτιούμενες προοπτικές της κερδοφορίας του κλάδου. Ο Hartnett τονίζει, ωστόσο, πως μια αναζωπύρωση του πληθωρισμού και άνοδος των ονομαστικών αποδόσεων στα ομόλογα θα είναι οι καταλύτες που θα βάλουν οροφή στα κέρδη ενδεχομένως.


Η ασφαλής πρόσβαση σε σημαντικές ποσότητες ουρανίου είναι μία υπόθεση στρατηγικής σημασίας και υψίστης εθνικής προτεραιότητας για την Γαλλία, καθώς σχεδόν το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην χώρα προέρχεται από τα πυρηνικά της εργοστάσια.

Το ζήτημα του ουρανίου είναι κάτι που πάντα χειρίζεται ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας. Αυτό έγινε και πριν μερικούς μήνες, όταν ο Εμμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε τον Οκτώβριο στο Παρίσι τον πρόεδρο της Μογγολίας Khurelsukh Ukhnaa. Ανάμεσα στα διάφορα ζητήματα που συζήτησαν οι δύο πρόεδροι ήταν και η συμφωνία, αξίας 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την ανάπτυξη και λειτουργία ενός ορυχείου ουρανίου στην Μογγολία.

Σύμφωνα με το σχέδιο της συμφωνίας, το έργο θα τo αναλάβει η γαλλική εταιρεία Orano SA, κρατική επιχείρηση γνωστή ως Areva μέχρι το 2018. Η οριστική συμφωνία προβλεπόταν να έχει υπογραφεί μέχρι το τέλος του 2023, και η έναρξη της λειτουργίας του ορυχείου τοποθετείτο κάποια στιγμή το 2028. Τα πράγματα όμως δεν φαίνεται να εξελίσσονται όπως θα ήθελε και μάλλον περίμενε η γαλλική πλευρά.

Στην αχανή ασιατική χώρα έχει ανοίξει μία δημόσια συζήτηση σχετικά με τον τρόπο προστασίας των στρατηγικών πρώτων υλών που βρίσκονται στο υπέδαφός της, κάτι που - σύμφωνα με το Bloomberg - πιθανότατα σημαίνει πως η οριστικοποίηση της συμφωνίας θα καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών κάποια στιγμή τον προσεχή Ιούνιο. Κάτι άλλο που έχει καθυστερήσει την τελική υπογραφή είναι η ξαφνική παραίτηση του βασικού διαπραγματευτή από την μεριά της Μογγολίας, γεγονός που - πάλι σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg - οδήγησε στην επαναδιατύπωση του σχεδίου από την αρχή.

Τέτοιου τύπου καθυστερήσεις δεν είναι καθόλου σπάνιες και δεν μας κάνουν εντύπωση. Υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα προκαλούσαν το ενδιαφέρον μας, αλλά τα πράγματα δεν είναι και πολύ φυσιολογικά τώρα τελευταία. Μία από τις βασικές πηγές ουρανίου για την Orano βρίσκεται στον Νίγηρα της Αφρικής, όπου υπάρχουν ορυχεία και εγκαταστάσεις εμπλουτισμού του πολύτιμου ορυκτού. Αυτή η πολύ σημαντική πηγή για την Orano είναι πολύ πιθανόν να έχει χαθεί για την γαλλική επιχείρηση μετά το περσινό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον προηγούμενο πρόεδρο και έφερε την αφρικανική χώρα πολύ πιο κοντά στην σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Η εξέλιξη αυτή κάνει ακόμα πιο σημαντική την γαλλομογγολική συμφωνία και δημιουργεί αρκετούς προβληματισμούς για την πραγματική αιτία των καθυστερήσεων από την πλευρά της Μογγολίας. Σύμφωνα με το Bloomberg, λίγες μέρες εβδομάδες μετά την επιστροφή του Μογγόλου προέδρου από την Γαλλία, την χώρα επισκέφθηκε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας, ενώ τον Δεκέμβριο ανακοινώθηκε συμφωνία Μογγολίας Ρωσίας για την κατασκευή ενός μικρού πυρηνικού αντιδραστήρα.

Όλως τυχαίως, τον Δεκέμβριο σταμάτησε για λίγο η προμήθεια ενέργειας από τη Ρωσία προς την γειτονική της Μογγολία, λόγω ενός «προβλήματος» σε κάποιο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Τον ίδιο μήνα, επισκέφθηκε την Μόσχα ο πρωθυπουργός της Μογγολίας για να συζητήσει την πιθανότητα εξασφάλισης αδιάλειπτης προμήθειας προϊόντων πετρελαίου από την Ρωσία.

Και, πριν λίγες μέρες, η Ρωσία δήλωσε πως θεωρεί την Μογγολία προνομιακό συνεργάτη όσον αφορά στις τιμές των προϊόντων πετρελαίου. Δεν χρειάζεται να έχει περάσει κάποιος από την σχολή κατασκόπων για να πιθανολογήσει πως το ορυχείο ουρανίου της Orano δεν πρόκειται να προχωρήσει όπως υπέθετε ο πρόεδρος Μακρόν.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.