Ο Μεγάλου έφερε αγοραστές, ο Στάσσης στο προσκήνιο, ο Τσαμάζ διδάκτορας και το Πόρτο Καρράς

Οι τράπεζες βρέθηκαν ξανά στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος χθες στο Χρηματιστήριο με αφορμή τις θετικές δηλώσεις του Χρήστου Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης ότι οι στόχοι του επιχειρηματικού πλάνου 2023-25 θα επιτευχθούν νωρίτερα, μετά τις τάσεις που καταγράφονται στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης. Προφανώς και αυτή η δήλωση παραπέμπει σε μία ακόμη πιθανή αναθεώρηση στόχων προς τα πάνω με την τράπεζα να περιμένει πλέον 12% απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων και 5% δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Αυτές οι δηλώσεις έτυχαν θερμής υποδοχής από τους επενδυτές, οι οποίοι με τις αγορές τους οδήγησαν τη μετοχή σε σημαντική άνοδο 3,6%. Παράλληλα αγορές υπήρξαν και σε άλλες τραπεζικές μετοχές, καθώς οι επενδυτές θεωρούν πως ανάλογες τάσεις θα καταγράψουν και αυτές. Έτσι οι επικείμενες γενικές συνελεύσεις των άλλων 3 συστημικών θα έχουν ιδιαίτερη σημασία. Σημειώνεται πως στις 20 Ιουλίου έχει γενική συνέλευση η Eurobank και στις 27 του ίδιου μήνα η Alpha Bank, ενώ αναμένεται η ημερομηνία της γενικής συνέλευσης της Εθνικής Τράπεζας.


Μιας και αναφερόμαστε σε γενικές συνελεύσεις σήμερα το πρωί έχει τη δική της η ΔΕΗ και δεν αποκλείεται αυτά που θα πει ο κ.Στάσσης να δώσουν momentum στη μετοχή. Τώρα όπως καταλαβαίνετε και μετά το αποτέλεσμα των εκλογών δεν υπάρχει θέμα κρατικοποίησης, ούτε θέμα να την κάνουν όπως παλιά την επιχείρηση. Εδώ θα ακολουθηθεί ο δρόμος που έχει χαραχθεί με στρατηγική και προγραμματισμό και έχει τύχει και θερμής υποδοχής από τους μεγάλους επενδυτές.

Η αγορά επομένως περιμένει το στίγμα της διοίκησης και ενημέρωση για την πορεία του εξαμήνου και την πορεία των επενδύσεων. Πού βρίσκεται στο θέμα της εξαγοράς της Enel στη Ρουμανία, η οποία θα δώσει άλλα 300 εκατ. ευρώ στα EBITDA, αλλά και πώς υλοποιείται το επενδυτικό πρόγραμμα στις ΑΠΕ. Αν τώρα μας δώσει και κάποιο θετικό μήνυμα για τα συνολικά EBITDA του 2023 η διοίκηση, θα ζωντανέψει περαιτέρω η μετοχή. Χθες είχε καλή άνοδο. Υπενθυμίζεται πως η εκτίμηση που έχει δώσει η διοίκηση για το 2023 είναι για EBITDA 1,1 δισ. ευρώ και φυσικά μέρισμα από τα κέρδη.


Ειδησούλες έβγαλε χθες η γενική συνέλευση της Τεχνικής Ολυμπιακής με τον πρόεδρο της εταιρείας, Γεώργιο Στέγγο, να αναφέρει πως από τη Ρουμανία αναμένονται έσοδα 2,5 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο φαίνεται να συναινεί και το ρουμανικό Δημόσιο, όταν στα βιβλία η απαίτηση είναι μόλις 500 χιλ. ευρώ. Είπε επίσης πως δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς δημόσιων έργων υπό τις παρούσες συνθήκες και αυτό γιατί δεν υπάρχουν εργατικά χέρια, αλλά και γιατί θεωρεί πως με τις τιμές των υλικών είναι δύσκολο να βγει κέρδος.

Για το Πόρτο Καρράς ανέφερε πως κωλυσιεργεί η KPMG, καθώς και οι δύο πλευρές παρέχουν τα απαραίτητα στοιχεία. Στο καταστατικό προστέθηκε στο αντικείμενο εργασιών, η επέκταση σε απορρίμματα και ενέργεια, καθώς κάτι έχουν στα σκαριά, αλλά δεν είπε κάτι παραπάνω. Μέχρι 31/7 αποχωρεί ο ενοικιαστής από την βίλα του Ψυχικού, η οποία αφού ανακαινιστεί θα βγει προς πώληση. Προσπαθούν να μειώσουν και άλλο το ενοίκιο στις Μαρίνες Σάμου, ενώ για τη Mountstreet αναφέρθηκε πως διαχειρίζεται κόκκινα δάνεια ύψους 580 εκατ. ευρώ.


Η αξία που δίνει ο ΟΤΕ στην εκπαίδευση υπό τη διοίκηση του Μιχάλη Τσαμάζ είναι γνωστή. Φαίνεται από τις δράσεις που διοργανώνει ο όμιλος και τις εκδηλώσεις που πρωταγωνιστεί. Από τις υποτροφίες στη νέα γενιά, τη συμμετοχή φοιτητών του Harvard σε προγράμματα του ΟΤΕ, έως το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, όπου διοργάνωσε τελετή αναγόρευσης του Μιχάλη Τσαμάζ σε επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Η διασύνδεση της αγοράς εργασίας με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των μεγάλων εταιρειών διεθνώς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι CEOs πολυεθνικών κάνουν συνεχώς διαλέξεις στη νέα γενιά. Στις ΗΠΑ το ονομάζουν «motivational speech» και αναδεικνύουν την οπτική γωνία, τη φιλοσοφία και τη νοοτροπία ανθρώπων του επιχειρείν. Μία τέτοια ομιλία έδωσε ο CEO του ΟΤΕ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Σε μια περίοδο που οι περισσότεροι έχουν μεταπτυχιακά, τη διαφορά κάνει ο χαρακτήρας. «Τα μαθήματα για τη ζωή και την επιχειρηματικότητα τα διδασκόμαστε κάθε ημέρα, ήδη από τα παιδικά μας χρόνια. Από την πατρική μας οικογένεια, από τα σχολεία που φοιτούμε, από τα παιχνίδια με τους φίλους μας, από τους δασκάλους και τους καθηγητές μας στο Πανεπιστήμιο, από τη δική μας οικογένεια αργότερα, από τα παιδιά μας», είπε ο CEO του ΟΤΕ.

Για να δώσει στη συνέχεια και το στίγμα της δικής του εμπειρίας, που τον έφερε στο τιμόνι του κορυφαίου ομίλου στην Ελλάδα. «Το ταλέντο είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι αρκετό», ανέφερε.  «Πολλοί έχουν ταλέντο, λίγοι καταφέρνουν να γίνουν κορυφαίοι στο είδος τους. Η ειδοποιός διαφορά είναι η στάση μας. Η εξάσκηση, η δέσμευση, η δουλειά. Η επιθυμία να γινόμαστε καλύτεροι, και να μαθαίνουμε συνεχώς».

Μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας στη νέα γενιά, καθώς παραδέχτηκε πως «η πορεία προς την επιτυχία, επαγγελματική και προσωπική, είναι γεμάτη δυσκολίες και εμπόδια». Όμως προσέθεσε πως «η δύναμη της ομάδας, το αίσθημα της ευθύνης, η αφοσίωση στο στόχο και η συλλογική δουλειά, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να επιτευχθεί το σπουδαίο, το καλό, το μεγάλο».

Ο ίδιος επίσης τόνισε πως «από τις δυσκολίες που αντιμετώπισα, έμαθα να βλέπω κάθε εμπόδιο ως ευκαιρία. Να κινούμαι με τόλμη, ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Και να μην αποθαρρύνομαι. Άλλωστε οι δυσκολίες και οι αποτυχίες είναι αυτές που μας σμιλεύουν και μας κάνουν καλύτερους.», είπε ο Μιχαήλ Τσαμάζ. Και συμπλήρωσε: «Αν έχετε πίστη, πάθος και δέσμευση γι’ αυτό που κάνετε, η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη. Όμως, να μην βολεύεστε στην επιτυχία. Σε κάθε δεδομένη στιγμή, η επιτυχία, όπως και η αποτυχία, είναι παρελθόν».


Ορατός είναι, πλέον, ο κίνδυνος παραγραφής επιμέρους αδικημάτων για τους κατηγορούμενους της υπόθεσης Folli Follie, μεταξύ των οποίων και τα μέλη τη οικογένειας Κουτσολιούτσου, καθώς θα οδηγήσει σε μια σειρά εξελίξεων που θα προκαλέσουν τριπλή ζημιά στην εταιρεία, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς εξυγίανσης.

Τυχόν καθυστέρηση της δικαστικής διαδικασίας θα έχει ως πρώτο αποτέλεσμα να παραμείνουν «μπλοκαρισμένα» τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, τα οποία αποτελούνται από την ακίνητη περιουσία, η οποία εκτιμάται περί τα 28 εκατ. ευρώ και από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της ύψους 3 εκατ. ευρώ. Τα περιουσιακά στοιχεία παραμένουν δεσμευμένα βάσει του νόμου περί καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η δεύτερη, πιθανή, αρνητική εξέλιξη πλήττει την εικόνα της εταιρείας στο διεθνές επενδυτικό κοινό, ενώ η τρίτη αφορά τους ομολογιούχους της εταιρείας και την πιθανότητα να ζημιωθούν. Η διαδρομή είναι ακόμη μεγάλη καθώς,  κατά πάσα πιθανότητα, θα ακολουθήσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας, με τους κατηγορουμένους να έχουν δικαίωμα να εξαντλήσουν τα ένδικα μέσα που τους παρέχει ο νόμος και ανάλογα με το αποτέλεσμα να φθάσουν μέχρι τον Άρειο Πάγο.

Σημειώνεται ότι τo κατηγορητήριο για την οικογένεια Κουτσολιούτσου και τους επτά συγκατηγορουμένους τους περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, βαριά ποινικά αδικήματα όπως εγκληματική οργάνωση (συγκρότηση, διεύθυνση, ένταξη), πλαστογραφία, απάτη, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα δικαστεί και για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφόρησης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα. Η εταιρεία Folli Follie, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι παρούσα στη δίκη, δηλώνοντας παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας.


Πενταπλάσια είναι η ζήτηση τουριστικών καταλυμάτων στην Ελλάδα σε σχέση με την προσφορά για τον Μάιο, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Airdna. Η τάση αυτή δείχνει ότι η χώρα μας βρίσκεται σε καλύτερη θέση έναντι των βασικών της ανταγωνιστών, αλλά ταυτόχρονα και τη μετακίνηση των ξένων τουριστών προς τη λύση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της Airdna, οι προοπτικές παραμένουν έντονα θετικές και για το επόμενο εξάμηνο, καθώς η ζήτηση, όπως δείχνουν οι προκρατήσεις και οι κρατήσεις, συνεχίζει να αυξάνεται. Πριν λίγες ημέρες, οι κρατήσεις για τους επόμενους έξι μήνες κατέγραφαν άνοδο της τάξης του 23% σε σχέση με το 2022, με τα μεγαλύτερα ποσοστά της ανόδου να αφορούν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι  καλοκαιρινοί μήνες Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος παρουσίαζαν αύξηση της ζήτησης κατά 16%, 17% και 23% αντίστοιχα, σε σχέση με το 2022 και τα αντίστοιχα ποσοστά για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο διαμορφώνονταν στο 56% και 45%.

Η δυναμική της Ελλάδας διατηρείται και στον τομέα των προκρατήσεων που είναι αυξημένες κατά 21% σε σχέση με το 2022. Πρόκειται, μάλιστα για τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, αφού η Γαλλία και η Κροατία και η Πορτογαλία καταγράφουν αύξηση 16%, η Ισπανία 13% και η Ιταλία σημειώνει άνοδο 19% σε σχέση με πέρυσι.


Η ιταλική κυβέρνηση προτείνει τον Fabio Panetta, νυν μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας, σύμφωνα με πληροφορίες. Ο Panetta, 63 ετών, θα αντικαταστήσει τον Ignazio Visco στην ιταλική κεντρική τράπεζα , η θητεία του οποίου λήγει τον Οκτώβριο φέτος. Ο Panetta έχει υπηρετήσει πάνω από τρεις δεκαετίες στην Τράπεζα της Ιταλίας και ως υποδιοικητής υπό τον Visco, πριν αναλάβει μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ το 2020. Η θητεία του Panetta, ο οποίος κλίνει προς την ομάδα των «περιστεριών» σε θέματα νομισματικής πολιτικής, στο πόστο αυτό θα έληγε στο τέλος του 2027.

Η ανάληψη των νέων του καθηκόντων στην Τράπεζα της Ιταλίας θα ανοίξει μια θέση στο εξαμελές εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ το οποίο πάντα περιλαμβάνει εκπροσώπους των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Piero Cipollone από την Τράπεζα της Ιταλίας προορίζεται για τη θέση του Panetta στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Σημειωτέον ότι ο Panetta απέρριψε πρόταση της πρωθυπουργού Giorgia Melloni το 2022 να αναλάβει υπουργός Οικονομικών, ωστόσο, διατηρεί καλές σχέσεις με τη σημερινή κυβέρνηση.


Δεκαέξι μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη σταδιακή απομόνωση της Ρωσίας από το διεθνές οικονομικό σύστημα, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που είχαν αγοράσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μέσα από τις διεθνείς αγορές ακόμα δεν ξέρουν τι θα απογίνουν αυτές οι μετοχές και τα ομόλογα. Για να είμαστε πιο σωστοί, φαίνεται πως κανείς σχεδόν δεν ξέρει.

Αυτό επιβεβαιώνεται λίγο πολύ από αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters από τη Δευτέρα που μας πέρασε. Σύμφωνα με αυτό, η μεγάλη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank (DBK XETRA), παραδέχεται για πρώτη φορά πως δεν είναι βέβαιη πως θα καταφέρει κάποια στιγμή να αποδώσει όλες τις μετοχές και τα ομόλογα στους δικαιούχους τους. Το πρόβλημα που εντόπισε η Deutsche Bank έχει σχέση με το γεγονός πως οι πελάτες της, όπως και γενικά οι περισσότεροι πελάτες των δυτικών τραπεζών, δεν είναι άμεσοι ιδιοκτήτες μετοχών και ομολόγων που έχουν εκδοθεί από ρωσικές επιχειρήσεις αλλά έχουν τίτλους ιδιοκτησίας του τύπου Depositary Receipt (DR).

Απλοποιώντας λίγο τα πράγματα, μπορούμε να πούμε πως τα DR είναι πιστοποιητικά που βεβαιώνουν πως η τράπεζα κρατά για λογαριασμό τους αυτές τις μετοχές και τα ομόλογα. Αυτή η διαδικασία δεν τηρείται μόνο για τις μετοχές από την Ρωσία αλλά έχει ευρύτατη εφαρμογή στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στην περίπτωση της Ρωσίας τα προβλήματα ξεκίνησαν από την στιγμή που οι δυτικές αρχές στην ουσία απαγόρευσαν τις συναλλαγές μεταξύ δυτικών προσώπων και ρωσικών τραπεζών, κάτι που σήμαινε, πέρα από πολλά άλλα, πως δεν μπορούσαν πλέον να πραγματοποιήσουν συναλλαγές σε αυτές τις μετοχές και τα ομόλογα. Θεωρητικά όμως, εξακολουθούν να είναι κάτοχοι αυτών των περιουσιακών στοιχείων και κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπορέσουν πάλι να τα διαχειριστούν όπως επιθυμούν όταν αρθούν οι κυρώσεις.

Η κατάσταση όμως μπερδεύτηκε πιο πολύ όταν οι ρωσικές αρχές αποφάσισαν να δώσουν την δυνατότητα σε όσους κατείχαν τα πιστοποιητικά DR πάνω σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία να τα ανταλλάξουν με τις πραγματικές μετοχές. Αυτή η διαδικασία, η οποία έγινε χωρίς την συμμετοχή και την παρεμβολή της Deutsche Bank και λογικά όλων των άλλων δυτικών τραπεζών που βρίσκονται σε παρόμοια θέση με αυτήν, ανακάτεψε πολύ τα πράγματα.

Όπως ανέφερε το άρθρο του Reuters, μέσω αυτής της διαδικασίας και λόγω της έλλειψης επαφής μεταξύ των ρωσικών αρχών και των διεθνών τραπεζών υπάρχει η πιθανότητα να συμβεί το εξής: κάποιος δυτικός επενδυτής πελάτης της Deutsche Bank να ανταλλάξει τα DR που έχει στην κατοχή του με τις πραγματικές μετοχές χωρίς όμως να ενημερώσει την τράπεζα.

Αυτό σημαίνει πως οι μετοχές του επενδυτή θα εμφανίζονται ακόμα στα βιβλία της Deutsche Bank την στιγμή που αυτός θα τις έχει ήδη στα χέρια του. Σαν αποτέλεσμα, η τράπεζα ενημέρωσε τους πελάτες της πως δεν είναι πλέον σε θέση να εγγυηθεί πως θα πάρουν πίσω τον ακριβή αριθμό των μετοχών ή των ομολόγων τους. Πολύ μπερδεμένα πράγματα που ίσως ξεκαθαρίσουν εύκολα αν κάποια στιγμή αποκατασταθεί η επαφή μεταξύ των δυτικών τραπεζών και της Ρωσίας, ίσως όμως όχι. Όπως και να δούμε τα πράγματα, πρόκειται για άλλο ένα μεγάλο μπέρδεμα.

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Διαβάστε Περισσότερα